ABD senatosunda Erdoğan tartışması

Abone ol

ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi John Bass için yapılan onay oturumunda Erdoğan kavgası yaşandı.

ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi John Bass’in Senato’daki onay oturumuna, Başbakan Erdoğan’ın otoriteleşmesi tartışması damga vurdu. Senatör John McCain, Bass’e Erdoğan’ın otoriterleşip otoriterleşmediğini sordu. Bass uzun süre soruya cevap vermekten kaçındı. Ancak McCain soruya cevap alamadığı takdirde Bass’i veto edeceğini söyleyince, 3 dakika 25 saniye süren bir atışmanın ardından Bass sonunda söyledi: “Bu doğrultuda bir kaymadır evet.”
 
ABD Başkanı Obama tarafından, görevi bu ay sona erecek ABD’nin Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone’nin yerine aday gösterilen John Bass’in ABD Senatosu’ndaki onay oturumuna, Başbakan Erdoğan tartışması damga vurdu. Washington’ın dış politika konusundaki en etkin isimlerinden Senatör John McCain, Bass’i Erdoğan’ın otoriterleşme eğilimi konusunda yorumda bulunmaya zorlayınca, Bass, Erdoğan’ın attığı adımların otoriterleşmeye doğru bir kayma olduğunu kabul etmek zorunda kaldı.
 
SORULAR KOLAY BAŞLADI
 
Bass’in açılış konuşmasının ardından soru-cevap kısmına geçildi. Ve yeni Ankara Büyükelçisi senatörlerin sorularını yanıtlamaya başladı. Ricciardone’nin 2010’daki onay oturumundan farklı olarak, bu kez Ermeni Soykırımı iddialarına dair tek soru gelmedi. Senatörler, onun yerine bu kez bağımsız Kürdistan konusuna odaklandı. Bass de Türkiye ile Irak’ın bütünlüğü ve istikrarı için beraber çalışmaya devam ettiklerini söyledi. Bunun dışında,tarihsel olarak modern devlet olarak kurulduğundan beri Türkiye’de Batı’ya karşı şüpheler olduğundan bahsedip ABD konusunda ya bilgi eksikliği ya da yanlış bilgiler üretildiğini belirtip “Hikayemizi anlatmak için daha çok çaba sarf etmek gerek” diye konuştu. Soru sırası McCain’e geldiğinde ise oturum havası tamamen değişti. Ve McCain’ ile Bass’in arasında şu diyalog geçti:
 
Erdoğan’ın Anayasa’yı değiştirme niyetinden ve otoriterliğe doğru giden diğer davranışlarından endişeli misiniz?
 
- Erdoğan, parlamenter demokrasinin demokratik olarak seçilmiş bir lideridir.
Bunun farkındayım.

-  Attığı adımlara elbette yakından bakıyoruz. Buna inanıyorum. Sosyal medyayı, YouTube’u, Twitter’ı baskı alan, medya özgürlüğü üzerindeki kısıtlamalara dönük attığı adımlar, davranışlar otoriterliğe doğru kayıyor mu?
 
- Bizim konseptimizle uyumsuz ki, güçlü canlı bir… (McCain sözünü kesiyor)
“Evet” veya “Hayır” cevabı istiyorum.

- Şunu söyleyebilirim ki, vurgulamaya devam edeceğimiz husus… (McCain sözünü kesiyor)
“Evet” veya “Hayır” cevabı istiyorum Sayın Bass. Soruma cevap vermeyerek adaylığınızı tehlikeye atıyorsunuz. Bu çok basit bir soru. Sosyal medya üzerindeki baskıların, daha güçlü bir cumhurbaşkanlığı için Anayasa’yı değiştirme niyetinin otoriterliğe doğru bir kayma olduğuna inanıyor musunuz?

- Uygun kontrol mekanizmaları olmadan atılan adımların… (McCain sözünü kesiyor)
Bu adımları atıyor zaten.  Sayın Bass bu biraz hayalkırıklığı yaratıcı bir durum. Dürüst bir cevap istiyorum. Otoriterliğe doğru bir tehdit olduğuna inanıyor musunuz?

- Senatör, eğer bu ihtimaller gerçeğe dönüşürse… (McCain sözünü kesiyor)
Bunların şu anda gerçek olmadığını mı düşünüyorsunuz? YouTube üzerindeki baskı... Twitter üzerindeki baskı…

- Gördük ki, Anayasa Mahkemesi’nin… (McCain sözünü kesiyor)
Sayın Başkan, bu adaylığı desteklemeyeceğim ve düz bir cevap alıncaya kadar veto koyacağım. Bu bence son derece makul, basit bir soru Sayın Bass. Bu otoriterliğe doğru bir kayma mıdır?

- Bu doğrultuda bir kaymadır evet.
Teşekkürler. 
Günün Önemli Haberleri