ABD PYD ittifakında Türkiye için kötü haberler

Abone ol

MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, ABD-PYD ilişkilerini ve ‘Trump'ın "YPG’ye silah vermeyeceğiz" sözünü değerlendirdi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak artık terör örgütü YPG’ye yardımı keseceklerini bildirmesinin ardından "ABD Kürtleri terk  eder mi, ediyor mu?" soruları sorulmaya başlandı.

Milliyet gazetesi yazarı Tunca Bengin, MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş’le konuştu ve dikkat çeken açıklamaları köşesine taşıdı. İşte sorular ve cevapları:

ABD SOÇİ FOTOĞRAFININ DIŞINDA DEĞİL
“ABD zaten Soçi fotoğrafının dışında değil. Rusya Soçi’deki kararlar alınmadan önce Trump’la da konuştu, İsrail’le de konuştu. Karşılıklı ve kontrollü işbirliği gelişmelerle ortada. ABD bugün Suriye’de hava-kara üsleriyle, Kürtlerle olan ilişkileriyle önemli bir konuma sahip ve tabii ki bu pozisyonunu korumaya çalışacaktır.”

O halde Trump neden böyle bir açıklama gereği duydu?
“Türkiye ABD içinde, NATO içinde vazgeçilebilir bir ülke değil. O bakımdan şimdi Türkiye ile olan ilişkilerini gelişmelere göre bir iyileştirme arayışı mevcut. Bu Türkiye bakımından da böyle Trump için de aynı şekilde. Bu süreç başlamıştır. Soçi sürecinin Cenevre sürecine dönüşmesi Türkiye-ABD ilişkilerinin yeniden normale dönüşmesi durumunda bir dengeli sonuç ortaya çıkabilir. Ama şimdiden Trump’un sadece böylesine bir konuşmasını çok önemsememek gerekir.”

YPG'YE SİLAH YARDIMLARI GELİŞMELERE BAĞLI
‘YPG’ye artık silah vermeyeceğiz’ demesi lafta mı kalır yani?

“Hayır, lafta kalacağını sanmıyorum, doğrudur ama zaten silahlandırılmış bir güç var. Ciddi bir silahlandırma yapıldı ve Suriye’de Kürtlerden müteşekkil, ağır ve modern silahlara sahip yeni bir ordu kuruldu. Bu silahların devamlılığı ya da yardımlar meselesi bundan sonraki gelişmelere bağlı.”

Ya geri alma olasılığı?
“Geri alma öyle kolay bir olay değil. Suriye’de bir anayasa yapılması, yeni bir istikrarlı Suriye yönetiminin ortaya çıkışına kadar bu silahların alınması mümkün değil. Ayrıca yeni süreç Rusya’nın, ABD’nin Suriye’ye yerleştikleri bir durumdur ve Türkiye’nin bundan sonra güneyinde yani Suriye cephesinde,Irak cephesinde Rusya ve ABD komşumuzdur. Rusya ve ABD’nin de karşılıklı çıkarları, küresel-bölgesel çıkarları çerçevesinde Türkiye daima bu çıkar çatışmaları içerisinde nasibini almaya devam edecektir.”

PYD'DEN HİÇ VAZGEÇEMEZ
Öneş’in “ABD Türkiye’den de vazgeçemiyor, PYD’den de. Nasıl olacak?” sorusuna verdiği yanıt da şöyleydi:

“PYD’den hiç vazgeçemez. Suriye’deki şekillenme, PYD’nin elindeki Suriye’nin üçte birlik yerleşik sahası ve petrol bölgeleri PYD silahlı gücünün ABD bakımından önemini ön plana çıkarıyor, bundan vazgeçmesi mümkün değil. Rusya da PYD’yi ABD’nin eline bırakmak istemiyor ve temasını devam ettiriyor. Onun için Ortadoğu’daki şekillenmeler, Kürtlerle ilgili gelişmeler karşısında Türkiye’nin yeni bir süreci kendi içinde başlatması reel politiğe göre yeni çözümler, projeler üretmesi gerekiyor. Bu da ancak demokratik laik bir Türkiye’den geçer...”

Günün Önemli Haberleri