ABD polisine 'orantısız güç' tepkisi
Abone olABD'nin Missouri eyaletinde silahsız bir gencin polis tarafından öldürülmesiyle başlayan sokak protestolarına karşı polisin kalabalığı dağıtma yöntemleri sosyal medyada eleştirilerin hedefi oldu.
ABD'nin Missouri eyaletinde silahsız bir gencin polis tarafından öldürülmesiyle başlayan sokak protestolarına karşı polisin kalabalığı dağıtma yöntemleri sosyal medyada eleştirilerin hedefi oldu.
18 yaşındaki Michael Brown'un polis tarafından vurulmuş, görgü tanıkları Brown'un teslim olup ellerini havaya kaldırmasına karşın polisin ateş ettiğini söylemişti.
St. Louis kentinin Ferguson kasabasında yaşanan olayda polis ise bir arbede yaşandığını açıkladı.
'Orantısız güç'
Olayın ardından başlayan sokak gösterilerine karşı polisin kullandığı yöntemlerin ise 'orantısız güç' olduğunu ifade edenler polisin tavrını sosyal medyada eleştirdi.
Sosyual medyada paylaşılan fotoğraflardan birisinde polis güçlerinin protestocuların üzerine bomba imha ekiplerinin kullandığı patlamalara karşı dayanıklı zırhlı araçlarla geldiği görülüyor.
Paylaşılan diğer fotoğraflarda ise polisin üzerindeki askeri kamuflaja ve elindeki otomatik silahlarla dikkat çekiliyor.
St. Louis polisinin protestolara çok sayıda gaz bombasıyla müdahale etmesi de sosyal medyada eleştiri konusu haline geldi.
'Polis asker değildir'
Küçük bir kasaba olan Ferguson'un polisin tepkisi nedeniyle bir gecede savaş alanına döndüğünü belirten Twitter kullanıcıları, "Polisler asker değildir. Askerler askerdir. Eğer asker olmak istiyorsanız orduya yazılın ve çöle gidin. ABD savaş alanı değil!" şeklinde mesajlar paylaştı.
ABD emniyet güçlerinin askeri bir yapılanmaya dönüştüğüne dair iki kitap yazan ABD'li Radley Balko, "Gördüğümüz fotoğraflarda ayrım gözetmeksizin kullanılan bir şiddet var. Sokakta insanları durdurup üzerlerine silah doğrultuyorlar" diyor.
Bu tür görüntülerin kriz anlarında karşılaşılan rutin olaylar halini almaya başladığını ifade eden Balko, "Protestoyu sadece bölgeyi polisle doldurup olağanüstü hal ilan ederek durdurabileceklerini zannediyorlar" diye ekliyor.
Ferguson polisi ise göstericilere karşı biber gazlı ve plastik mermili müdahaleyi savundu ve "Göstericilerin bir kısmı 'dağılın' çağrılarına uymadı ve polise taş atarak saldırdı" dedi.
'Protestocularla diyalog kurulmalıydı'
1999 yılında ABD'nin Seattle eyaletindeki Dünya Ticaret Örgütü protestolarına karşı polis güçlerini yöneten Norm Stamper, bazı durumlarda emniyet güçlerinin askeri taktiklere ihtiyaç duyabileceğini söylüyor.
Stamper, "Rehine olayları, okullardaki silahlı saldırılar veya benzeri olaylar için hazırlıklı olmalısınız. Olmazsanız sorumsuzluk yaparsınız" diyor.
Ancak Stamper'a göre Ferguson'da yaşananlar polisin sert müdahalesini haklı çıkarmıyor.
"Bu tür durumlarda toplumun içinde bulunduğu ruh halini gözeterek hareket etmeniz gerekir" diyen Stamper, "Polis protestocularla açık ve samimi bir şekilde diyaloğa girmeliydi. Amaçlarının oradaki sükuneti sağlamak olduğunu, protestoculara zarar vermek olmadığını anlatmalılardı" diye ekliyor.