ABD net geçiş dönemi istiyor

Abone ol

Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek'in 'Eylül'de gideceğim' açıklaması öfke yaratırken, ABD Başkanı Obama, Mısır hükümetinin gerçek bir demokrasiye giden net bir yol haritası ortaya koymadığını söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama, Mısır hükümetinin demokrasiye giden, 'güvenilir, somut ve net' bir yol haritası ortaya koymadığını söyledi.

Obama, Mısır hükümeti üzerindeki baskıyı giderek artırıyor

Obama Mısır halkının, hükümetin gerçek bir demokrasiye geçiş konusunda ciddi olduğuna ikna olmadığını belirtti.

Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek, dün akşamki konuşmasında gelecek Eylül ayındaki seçimlere dek görevde kalacağını, ancak bazı yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman'a devredeceğini söyledi.

Ancak bu konudaki ayrıntılar net değil.

Washington'daki Mısır elçiliğiyse, bunun Süleyman'ın fiilen cumhurbaşkanı olması anlamına geldiğini açıkladı.

Daha önce Mübarek'in derhal istifa edeceğine dair haberler geliyordu.

Hükümet karşıtı göstericilerse, Mübarek'in açıklamalarına öfkeyle tepki verdi.

Obama, 'Mısır halkına bir yetki devri olduğu söylendi. Ama bu geçişin acil, anlamlı ya da yeterli olup olmadığı net değil. Mısır hükümeti hakiki bir demokrasiye geçiş için güvenilir, somut ve net bir yol haritası ortaya koymalı ve hala bu fırsatı kullanmadılar' dedi.

ABD Başkanı Mübarek'in konuşmasından sonra Beyaz Saray'da ulusal güvenlik ekibiyle bir toplantı yaptı.

'En sert açıklama'

Obama bu toplantının hemen ardından yaptığı sert yazılı açıklamada, taraflara sükunet çağrısında da bulundu.

Washington'daki BBC Muhabiri Andrew North, bu açıklamanın Beyaz Saray'ın şimdiye dek Mısır'daki gösterilerle ilgili en sert ifadeleri olduğunu söylüyor.

Bu arada, muhalif lider Muhammed El Baradey de Mübarek'in konuşmasını 'bir aldatmaca' diye tanımladı.

Baradey 'Şu anda Mısır halkının Mübarek ya da başkan yardımcısını kabul etmesinin bir yolu yok. Şu an şiddet olaylarının başlamasından korkuyorum' diye konuştu.

Baradey daha önce sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki mesajında da 'Mısır patlayacak. Ordu şimdi ülkeyi kurtarmalı' demişti.

İsrail Dışişleri Bakanı Ehud Barak da, geleceklerine karar vermenin Mısır halkına düştüğünü' söyledi.

Fransa cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise Mübarek'in görevi bırakmasının kaçınılmaz olduğunu ve Mısır'ın farklı bir türde diktatörlükten kaçınması gerektiğini vurguladı.

Hüsnü Mübarek'in ardından devlet televizyonundan halka seslenen başkan yardımcısı Ömer Süleyman ülkedeki gençlerin taleplerinin dikkate alındığını söyledi.

Gençlerden yabancı medyadan etkilenmeyip kendi bilinçleriyle hareket etmelerini isteyen Süleyman, gençlerden evlerine, işlerine dönmelerini talep etti.

Tahrir meydanındaki öfke ise azalmadı.

Atılan sloganlar arasında olan "Mübarek gitmeli, biz değil" ve "ölene kadar devrim", meydandaki kalabalığın tavrının değişmediği şeklinde yorumlandı.

Kalabalığın cuma namazı sonrası büyük bir protesto gösterisi hazırlığında olduğu haberleri geliyor.

Tahrir meydanı öfkeli

Ülkede 17 gündür süren protesoların kalbi haline dönüşen Kahire'deki Tahrir meydanında Mübarek'in konuşmasını dinleyen büyük kalabalık başkanın açıklamalarından tatmin olmadı.

Meydandaki BBC muhabiri Paul Adams yüzbinlerce kişinin konuşma öncesindeki şenlik havasının bir anda öfkeli bir hal aldığını bildirdi.

Yorumcular, başkanın tavizler vermesine rağmen, protestocuların Mübarek'in istifası dışında tatmin olmayacağı fikrinde birleşiyorlar.

BBC'ye konuşan Mısırlı akademisyen Mamoun Fandy, Mübarek'in sözlerinin son derece zeki olan Mısırlı gençleri ikna etmekten çok uzak olduğunu söyledi.

Fandy, Mübarek'in konuşmasını hazırlayanların "bir balon içinde" yaşadıklarını ve metnin Mısırlı gençleri anlamayan bir zihniyet tarafından kaleme alındığını söyledi.

Fandy ayrıca önümüzdeki günlerde çok daha sert çatışmaların beklenebileceğini belirtti.

Günün Önemli Haberleri