ABD mahkemesi Microsoft'un kullanıcı verisi açıklamasına hükmetti
Abone olABD'de bir mahkeme Microsoft'un bir kullanıcının e-posta verilerini İrlanda'daki serverlarda tutulmasına rağmen açıklamasına hükmetti. Microsoft karar geçersiz derken, istenen veriler arasında kredi kartı bilgileri ve e-posta içerikleri de var.
ABD'de bir mahkeme Microsoft'un, müşterilerinden birine ait olan
ve İrlanda'daki serverlarda tutulan e-posta adresine ait bilgileri
açıklamasına karar verdi.
Microsoft daha önce ABD dışındaki serverlarda tutulan bilgilerin ABD makamlarınca verilen arama emirlerinin dışında tutulması için adımlar atmıştı.
ABD yetkilileri tarafından Microsoft'a iletilen karar kullanıcının adını, kredi kartı detaylarını ve yolladığı tüm postaların içeriğini kapsıyor.
Microsoft: Karar geçersiz
Microsoft söz konusu kullanıcıya ait hesabın Dublin'deki bir serverda tutulduğunu ve bu nedenle arama emrinin veriler ABD dışında bulunduğu için geçersiz olduğunu söylüyor.
Ancak kararı veren mahkemenin hakimi farklı görüşte.
New York'ta bulunan Yargıç James Francis Microsoft'un itirazının "geleneksel" arama kararları için geçerli olduğunu, ancak Depolanmış İletişim Kanunu (Stored Communication Act) kapsamına giren ve federal kanunlara tabi olan online içerik için geçerli olamayacağını söylüyor.
Yargıç arama kararının daha çok belgeler için çıkarılmış bir mahkeme celbi gibi düşünülmesi gerektiği görüşünde. Yargıç Francis, ABD tarafından mahkeme celbi gönderilen herhangi birinin istenen o bilgiyi, bilginin nerede olduğundan bağımsız olarak vermesi gerektiğini söylüyor.
Francis, eğer bu tür bilgilerin Microsoft ve Google gibi internet servis sağlayıcılarından elde edilebilmesi için yabancı hükümetlerle beraber çalışmak gerekirsekanunların uygulanması konusundaki çabalar ciddi şekilde engellenmiş olur ve hükümet üzerindeki yük çok artar diyor.
Microsoft kararın gözden geçirilmesini umuyor
Reuters'a yaptığı açıklamada Microsoft, "Nasıl herhangi bir ülkenin savcısı kendi ülkesinden çıkardığı arama emri ile ABD'de arama yapamıyorsa, bir ABD savcısı da bir kişinin başka bir ülkede yer alan evini aramak için ABD'den arama emri çıkaramaz," dedi. Microsoft, "Biz online dünyada da aynı kuralların geçerli olduğunu düşünüyoruz, ancak hükümet bizimle aynı fikirde değil," dedi.
Avrupa Birliği hali hazırda yeni bir veri koruma kanunu hazırlıyor. Bu kanun taslağına göre firmalar Avrupa vatandaşlarının bilgilerini aksi AB kanunları ile ya da uluslararası bir anlaşma ile belirlenmediği süece, başka bir ülkenin makamları ile paylaşamayacak.
ABD'deki bu karara cevaben Avrupa Komisyonu'nun adalet, temel haklar ve vatandaşlıktan sorumlu sözcüsü Mina Andreeva BBC'ye konuştu. Andreva, "Komisyonun bu konudaki duruşu şudur: Bu tür bilgi aktarımlarına izin veren karşılıklı yasal destek anlaşmaları ya da sektörel AB-ABD anlaşmaları gibi resmi işbirliği kanallarının dışında, ABD kanun uygulayıcıları verilere doğrudan erişmemeli, ya da veriler onlara aktarılmamalıdır," diyor.
Avrupa ülkelerinden 'veri koruma' adımı
Andreeva, "Başka araçlara (verilere) erişim de net bir şekilde tanımlanmış, istisnai ve adli makamlarca denetlenebilir durumlar haricinde mümkün olmamalıdır," diye ekliyor.
Andreeva aynı zamanda Avrupa Parlamentosu'nun Avrupa piyasalarında iş yapan firmaların, ABD merkezli olsalar bile Avrupa veri koruma kurallarına tabi olmaları ilkesinin de altını çizdiğini söylüyor.
Bu yıl Almanya Başbakanı Angela Merkel veri korumayı iyileştirmek ve e-postaların ya da diğer verilerin otomatik olarak ABD'ye iletilmesinin önüne geçmek için bir Avrupa iletişim ağı kurmayı önerdi.
Tüm bu öneri ve adımlar ABD Ulusal Güvenlik Teşkilatı'nın kitlesel dinleme iddialarının ardından geldi. Eski CIA çalışanı olan Edward Snowden'in sızdırdığı belgelere göre ABD aralarında Almanya, Fransa ve Brezilya'nın da olduğu bir çok ülkede kitlesel dinleme ve casusluk faaliyeti yürütmüş. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in dahi telefonlarının dinlendiği iddialar arasındaydı.
Microsoft kararın bir federal bölge yargıcı tarafından gözden geçirilmeisni umuyor.