ABD Küba'da isyan mı kışkırtacak?

Abone ol

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID), ABD'nin Küba'ya "isyanı kışkırtmak" için gençler gönderdiği iddiasının sansasyonel ve yanlış olduğunu belirtti.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID), Amerikan AP haber ajansının, "Obama yönetiminin Küba'da siyasi değişimi kışkırtmaya dönük faaliyetlerde bulunmak üzere bu ülkeye gizlice Latin Amerikalı gençler gönderdiği" haberine ilişkin açıklama yaptı.

USAID Sözcüsü Matt Herrick, yaptığı yazılı açıklamada, Kongre'nin, Kübalıların daha fazla bilgiye erişimleri ve sivil toplumun güçlendirilmesine yönelik Küba'daki demokrasi programlarına fon sağladığına ve USAID'ın Küba'daki programları hakkında bilgileri "foreignassistance.gov" adresinde kamuoyuyla paylaştığını kaydetti.

Yürütülen çalışmanın gizli ya da örtülü olmadığını belirten Herrick, misyonlarının, evrensel değerleri desteklemek, aşırı yoksulluğu sona erdirmek ve dirençli, demokratik toplumları teşvik etmek olduğunu bildirdi.

SANSASYONEL İDDİALAR

Açıklamasında, operasyonu tamamen reddetmemesi dikkat çeken USAID Sözcüsü, "Haberdeki bir paragraf, bu ve birçok sivil toplum programının, halkı 'toplumla alakalı ya da sosyal bir sorunla mücadele etme, küçük zaferler kazanma ve nihayetinde kendi kaderlerinin efendileri olabileceklerinin farkına varma' yolunda güçlendirme şeklindeki maksadından bahsediyor. Ancak haber, daha sonrasında, sivil toplum programlarını destekleyen ve bu demokratik arzularını ses vermek için çabalayan yardım görevlileri hakkında sansasyonel iddialarda bulunuyor. Bu yanlış" ifadelerini kullandı.

AP'nin araştırma haberinde, 2009 Ekim'de başlatılan ve USAID tarafından yürütülen gizli program kapsamında, Küba'da yönetime karşı isyanı kışkırtmak umuduyla, sağlık ve şehir programları kılıf gösterilerek, bu ülkeye Venezuela, Kosta Rika ve Perulu gençlerin yollandığı öne sürülmüştü. Haberde, Küba'ya yollanan gençlerin, çoğunlukla turist gibi davrandığı ve siyasi aktiviste dönüştürülebilecek insanlar aramak üzere adada seyahat ettiği kaydedilirken, adadaki faaliyetler arasında, iç yazışmalarda programın siyasi amaçları için "mükemmel bahane" olarak nitelenen, bir HIV (AIDS'e yol açan virüs) önleme çalıştayının oluşturulmasının da yer aldığı ifade edilmişti.

AP ajansı, nisan ayında da ABD'nin Küba'da siyasi kriz çıkarmak ve ülkenin komünist hükümetini yıkmak için gizlice Twitter benzeri bir sosyal paylaşım ağı kurduğunu ve bu ağı finanse ettiğini ortaya çıkaran belgeleri yayımlamıştı. "Küba Twitter"ı olarak da bilinen ZunZuneo sosyal paylaşım ağı, USAID için taşeron olarak çalışan Amerikalı müteahhit Alan Gross'un Küba'da gizlice internet erişimini genişletmeye çalışmaktan tutuklanmasının ardından hizmete girmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de, günlük basın brifinginde konunun sorulması üzerine, haberde adı geçen HIV programının, "bir yandan Küba sivil toplumuna destek sağlarken, diğer yandan da Kübalıların HIV'yi önlemeye yönelik bilgi ve eğitime erişme arzusunu ele alarak ikinci bir yarar sunuyor" dedi.

Psaki, ABD'nin, dünya genelinde, bu tip bilgilere erişimi ve demokrasiyi teşvik eden programlar yürüttüğüne dikkati çekti.

HABER DOĞRUYSA BU SORUMSUZLUKTAN DA KÖTÜ

Zamanında ZunZuneo programına da çok sert tepki veren ABD'li senatör Patrick Leahy de AP'nin son haberiyle ilgili bir açıklama yaparak, "USAID'ın, bir siyasi ajanda için HIV önleme çalıştayı tertip ettiğinin doğru olması halinde bunun sorumsuzluktan da daha kötü bir şey olacağını" belirtti.

Küresel bağımsız yardım örgütlerinin çatı kuruluşlarından InterAction da "İstihbarat amaçları için bir HIV çalıştayının kullanılması kabul edilemez" açıklamasında bulundu.

Günün Önemli Haberleri