ABD Kerküke müdaheleye karşı
Abone olABD'nin Ankara Büyükelçisi Wilson üstü kapalı olarak Türkiye'nin Irak'a müdahalesine karşı olduklarını ifade etti.
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Kerkük konusunda Türkiye'nin söylediklerine kulak verdiklerini, ancak ABD dahil, hiçbir dış gücün Irak halkına bu ülkenin iç meseleleri hakkında dayatmalarda bulunmamaları gerektiğini söyledi.
Büyükelçi Wilson, Irak'ın çok önemli bir konu olduğunu belirterek, "kendilerinin ve diğer koalisyon ortaklarının Irak'a girmekle doğru şeyi yapıp yapmadığı konusunda fikir ayrılıklarının kendi ülkesinde de ateşli biçimde tartışıldığını" ifade etti. Wilson şunları söyledi:
"Hepimiz bazı hataların yapılmış olduğunu kabullenebiliriz. Başkan Bush bunu birkaç gün önce açıkça belirtmişti. Günümüzde Irak, karmaşık, çatışmalarla dolu, 2005 yılında oy kullanan milyonlarca Iraklının beklediği güvenlik ve istikrarı temin etmemiş bir hükümeti olan ve teröristler tarafından zayıf düşürülmüş bir ülkedir. Ancak zamanı geri çeviremeyiz."
İNCİRLİK'İ KULLANMAMIZ TÜRKİYE'NİN DE ÇIKARINAYDI
"Türkiye'nin İncirlik üssünü Irak ve Afganistan ile ilgili operasyonlarda, daha geniş kapsamlı olarak kullanmalarına olanak tanıdığını" belirten Wilson, Türkiye'nin katkılarından bazılarının ABD'nin talebi üzerine yapıldığını belirtti.
Büyükelçi Wilson, "Bunların ABD'ye iyilik olsun diye yapıldığına bir an olsun bile inanmıyorum. Bu ülkenin liderleri bu adımları attılar, çünkü böylece bu adımların Türkiye'nin çıkarları doğrultusunda olduğu kararını almışlardı" dedi.
KERKÜK KONUSUNDA TÜRKİYE'YE KULAK VERİYORUZ
Kerkük konusunun da son dönemde gündemde olan bir konu olduğunu kaydeden Wilson, Türkiye'de pek çok kişinin 2007 yılında yapılacak bir referandumun yeni bir mezhep çatışmasına yol açacağına inandığını belirterek, "Bu konuda Türkiye'nin söylediklerine kulak veriyoruz. Kerkük'ün hassas olduğunu biliyoruz. Irak'ta pek çok kişi de aynı şekilde düşünüyor" dedi. Wilson şöyle devam etti:
"Aynı zamanda ABD dahil, hiçbir dış gücün Irak halkına bu ülkenin iç meseleleri hakkında dayatmalarda bulunmamaları gerektiğine inanıyoruz. Seçmenlerin yaklaşık yüzde 80'i tarafından onaylanan ve elbette tıpkı Türkiye'nin ve benim ülkemin anayasasında olduğu gibi, ülke içerisinde farklı çıkarlar arasında varılan bir uzlaşmanın neticesi olarak Irak anayasasını destekliyoruz."
ABD PKK'YI DESTEKLEMİYOR
PKK teröristleri tarafından Türk güvenlik güçlerine ve sivillere saldırı için Irak'ın kuzeyinin bir üs olarak kullanılmasının da önemli bir sorun olduğuna dikkati çeken Wilson, "Türkiye'de bulunduğum 13 ay içerisinde şunu anladım ki, bazı Türkler gerçekten ABD'nin PKK'yı desteklediğine inanıyor. Ben bunun doğru olmadığını biliyorum" diye konuştu.
PKK sorununun çözümünde ABD-Türkiye ittifakıyla Türkiye-Irak dostluğunun bir araç olduğuna inandıklarını belirten Wilson, PKK teröristlerine karşı sıkı tedbirlerin alınması gereğini dile getirdi.