ABD istihbaratının gizli su raporu
Abone olABD Dışişleri Bakanlığı'nın gizli Ulusal İstihbarat Tahmini’ne hazırlattığı su raporu ortaya çıktı. Rapora göre on yıl içinde su küresel çatışma nedeni olabilir.
ABD, önümüzdeki on yılda dünyada su kıtlığının, küresel çatışmaya neden olabileceği ve devletlere, terör gruplarına yeni bir silah sağlayabileceği uyarısını yaparak, kaynağa sahip ülkelerin bölgesel etkinlik için su sıkıntısını kullanabileceği ve bunun zaten Türkiye, Suriye ve İran'nın yararlandığı Fırat-Dicle havzasında yaşandığını belirtti.
Raporda, su kıtlığının devletlere ve terör gruplarına yeni bir silah sağlayabileceği ve kaynağa sahip ülkelerin bölgesel etkinlik için su sıkıntısını kullanacağı belirtilerek, bunun zaten Türkiye, Suriye ve İran'nın yararlandığı Fırat-Dicle havzasında yaşandığı kaydedildi.
The Wahington Post gazetesi ise, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın talebi üzerine Dünya Su Günü dolayısıyla gizli Ulusal İstihbarat Tahmini'ne dayanarak hazırlanan raporda, kuraklık, sel ve temiz su yokluğunun önümüzdeki son on yılda önemli küresel istikrarsızlıklara ve çatışmaya neden olabileceği konusunda uyarıda bulunarak, su sıkıntısının kilit stratejik bölgelerde Orta Doğu, Güney Asya ve Kuzey Afrika'daki ülkeler dahil devletlere ve terör gruplarına yeni bir silah sağlayacağı belirtildi.
Raporda, "Stratejik olarak önemli su havzaları" olarak, Türkiye, Suriye ve İran'da Fırat-Dicle havzası, 10 ülke boyunca akan Nil Nehri, İsrail, Ürdün ve Filistin arasında uzun zamandan beri tartışma konusu olan Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Tibet'in dahil olduğu havzada Ürdün ve İndus Nehri gösterildi.
TÜRKİYE, ETKİNLİK SAĞLAMAK İÇİN SU KITLIĞINI KULLANIYOR
The New York Times gazetesi de, raporda, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Güney Asya'daki ülkelerde önümüzdeki on yılda su probleminin istikrarı bozabileceği ve bazı bölgelerde şiddetleneceği konusunda uyarıda bulunulduğunu belirtti.
Raporda, kaynağa sahip ülkelerin giderek artan bir şekilde bölgesel etkinliği sağlamak için baraj ve diğer projeleri kullanacağı savunularak, bunun zaten Türkiye, Suriye ve İran'nın kullandığı Fırat-Dicle havzasında yaşandığı kaydedildi.