ABD istihbaratı telefon takibatını savundu
Abone olABD Milli İstihbarat şefi James Clapper, telefon kayıtlarının ve internetin izlendiği yönünde çıkan haberler karşısında yapılan takibatı savundu.
ABD Milli İstihbarat şefi James Clapper, telefon kayıtlarının ve
internetin izlendiği yönünde çıkan haberler karşısında yapılan
takibatı savundu.
Clapper, telefon kayıtlarının izlenmesi ile ilgili gizli mahkeme kararının deşifre edilmesinin "tamiri mümkün olmayan zarara" neden olduğunu açıkladı.
Clapper, dokuz internet şirketinin veri tabanlarına girilmesi iddiasını da kınadı.
İnternet şirketleri ise hükümet yetkililerinin veri tabanlarına girmesine izin verdikleri iddialarını yalanladı.
İngiltere'de yayınlanan Guardian gazetesi, , gizli
mahkeme kararı gereğince Verizon adlı telefon firmasının abonelerin
günlük telefon trafiğine ilişkin bilgileri Ulusal Güvenlik Kurumu
NSA'ya ilettiğini açıklamıştı.
Bu haberin hemen ardından ise yine Guardian gazetesi Washington Post ile birlikte Amerikan istihbarat örgütlerinin Prizma adı verilen bir program çerçevesinde dokuz internet şirketinin veri tabanlarına girdiği haberini yayınlamıştı.
'ABD dışı istihbarat'
NSA milyonlarca telefon kaydını gizlice topladığını doğruladı.
Ancak İsithbarat şefi Clapper, "Bu olayın deşifre edilmesi, ülkemize yönelik tehditleri ortaya çıkarma olanağına büyük zarar vermiştir" dedi.
Prizma programı ile ilgili yayımlanan haberlerin hatalı bilgiler içerdiğini ifade eden Clapper, internet firmalarından bilgi toplandığını doğruladı, ancak hedef alınan kişilerin "Amerikan vatandaşı" olmadığını açıkladı.
11 Eylül saldırısının ardından dönemin devlet başkanı Geroge W Bush'un uygulamaya koyduğu ve mahkeme kararı olmaksızın iç takibata izin veren program kapsamında Prizma 2007'de başlatıldı.
Bu programın kullanıcı bilgisi toplamadığı, bilgi akışı içerisinde belli terimleri hedef alarak veri biriktirdiği ifade ediliyor.
Clapper, programın "ABD dışındaki kişilerle ilgili dış istihbarat bilgileri toplamak için tasarlandığını" söyledi.
Washington Post, toplanan bilgilerin istihbarat raporlarının yedide birini oluşturduğunu ve devlet başkanına verilen günlük brifinglerde kullanıldığını vurguladı.
Gazete, programda adı geçen şirketlerin Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube ve Apple olduğunu açıkladı.
Sözkonusu şirketler ise kullanıcıların özel bilgilerine erişim izi vermediklerini, sadece yasal yükümlülüklerini yerine getirdiklerini ifade etti.