ABD: İslam Devleti'yle mücadelede Mısır kilit önemde

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry İslam Devleti militanlarıyla mücadelede geniş bir koalisyon oluşturmak için Mısır'a gitti. Kerry İran'ın koalisyona katılmasının uygunsuz olacağını söyledi.

İslam Devleti militanlarıyla mücadelede geniş bir koalisyon oluşturmak için Mısır'a giden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry bu ülkenin rolünün "kilit önemde" olacağını söyledi.

Ortadoğu turunun son ayağında Kahire'de Cumhurbaşkanı Sisi ile bir araya gelen Kerry, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ile de görüştü.

CIA Cuma günü İD militanlarının sayısının 30 bini bulduğunu ileri sürmüştü.

Suudi Arabistan ve Katar da dahil olmak üzere, bugüne kadar 10 Arap devleti desteğini ilan etti.

Koalisyona katılan 10 Arap ülkesi şunlar: Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri.

Türkiye militanlarından elindeki rehineleri gerekçe göstererek koalisyona katılmadı.

Kerry, askeri ve istihbarat uzmanlarının önümüzdeki günlerde her devletin nasıl katkı yapacağını belirleyeceğini söyledi.

Bu arada, Fransa da İD'ye karşı askeri eyleme destek sundu.

Fransa Pazartesi günü konuy ailişkin uluslararası görüşmelere ev sahipliği yapacak.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Cuma günü Irak'ın başkenti Bağdat ziyaret etti ve Başbakan Haydar el-Abadi ile ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Kerry, 'Suriye'deki varlığı ve diğer nedenlerden sorunlardan ötürü İran'ın bu konferansta yer almasının uygun olmadığını' söyledi.

İran'ın katılımına izin yok

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry İran'ın IŞİD'e (Irak Şam İslam Devleti) karşı savaş peşindeki koalisyona katılmasının uygunsuz olacağını söyledi.

Türkiye ziyaretinde konuşan Kerry, ABD'nin Avrupa ve Arap ülkeleriyle geniş bir uluslararası koalisyon kurabileceğine güvendiğini belirtti.

Hem İran hem de ABD IŞİD'in kuzey ve batı Irak'ta ilerleyişini durdurmak için askeri destek sağlıyor.

Ancak ABD İran'la, İran'ın nükleer programı ve Suriye politikası gibi konularda derin uzlaşmazlık içinde.

İran, Suriye'deki Beşar Esad yönetimine destek verirken ABD ve Batı ülkeleri ise yönetimi devirmek isteyen isyancı güçleri destekliyor.

BBC Farça Servisi geçen hafta, İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney'in, Irak'ta Irak-Şam İslam Devleti'ne karşı mücadelede ABD ile işbirliğine onay verdiğini bildirmişti.

Şii İran, Şiiliği İslam'dan sapkınlık olarak gören radikal Sünni IŞİD'i ciddi bir tehdit olarak görüyor.

İran, müttefiki Irak'ta herhangi bir Amerikan müdahalesine tarihsel olarak karşı çıkmaktaydı.

Fakat geçen ay İran destekli milisler ve Kürt kuvvetleri, Amerikan hava saldırılarının yardımıyla, Şii Emirli (Amerli) kentindeki iki aylık IŞİD kuşatmasını kırmıştı.

Günün Önemli Haberleri