ABD İranlı nükleer uzmana suikasti kınadı

Abone ol

Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tahran'da bir nükleer bilim uzmanının aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu ölmesini kınadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, İranlı bilimadamı Ahmedi Ruşan'ın bombalı saldırıda öldürülmesini kınadı.

Nuland, İran'ın, Ruşan'ın öldürülmesinden ABD ve İsrail'i sorumlu tutmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, masum insanlara yönelik her türlü saldırıyı kınadıklarını belirtirken suçlamaları yanıtlamadı.

İran'ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammad Rıza Rahimi cinayeti 'terör eylemlerinin devlet eliyle desteklenmesinin kanıtı' olarak nitelemişti.

İran, daha önceki saldırılar konusunda da ABD ve İsrail istihbarat servislerini suçlamıştı.

Her iki ülke de suçlamaları reddediyor.

Rahimi, suikastin ülkenin nükleer programında ilerlemeyi durdurmayacağını belirtti.

Adı Mustafa Ahmedi Ruşen olarak duyurulan nükleer bilim uzmanı profesörün Tahran Teknik Üniversitesi'nin yanı sıra Natanz'daki uranyum zenginleştirme tesisinde çalıştığı bildiriliyor.

Bazı kaynaklar, Ruşen'in İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin başlıca merkezi olarak görülen Natanz tesisinin yöneticilerinden olduğunu bildiriyor.

Bu, son iki yılda İranlı nükleer bilim uzmanlarının hedef olduğu dördüncü suikast.

Fars haber ajansı, motorsikletli bir saldırganın aracın altına manyetik bir gereçle yapışan bomba düzeneği yerleştirdiğini duyurdu.

Daha önceki saldırılardan ikisinde de, aynı yöntem kullanılmıştı.

Ruşen'in hedef alınmasının iç siyasetle ilgisi olup olmadığı da sorgulanıyor; muhalif bir siyasetçiyle bağlantıları olduğu bildiriliyor.

Gergin ortam

Saldırı, İran ve ABD arasında gerilimin yüksek seyrettiği bir ortamda düzenlendi.

Batılı ülkeler İran'a uranyum zenginleştirme faaliyetinden vazgeçmediği için yeni yaptırımlar getirirken, İran bu adımlara tepki olarak dünyanın en önemli enerji yollarından biri olan Hürmüz Boğazı'nı kapatma tehdidinde bulunmuştu.

İran nükleer enerji üretme hakkı bulunduğunu belirterek uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin sınırlanmasını reddediyor.

Batılı ülkeler ise yüksek derecede zenginleştirilen uranyum silah üretiminde kullanılabildiği için İran'ın bu teknolojide ustalaşmasından endişe duyuyor ve Tahran yönetimini şeffaf davranmayarak şüpheleri artırmakla suçluyor.

Birleşmiş Milletler, bu hafta İran'ın Kum kenti yakınlarında bulunan, çok sıkı güvenlik önlemleri altındaki Fordo tesislerinde de uranyum zenginleştirme işlemlerine başladığını duyurmuştu.

Günün Önemli Haberleri