ABD Halep'teki varil bombası saldırılarını kınadı
Abone olABD Dışişleri Bakanı Kerry Suriye ordusunun Halep'te varil bombası kullanmasının “zalimce” olduğunu belirterek Şam yönetimini kınadı. Muhalefete yakın kaynaklara göre son 4 günde Suriye'deki saldırılar yüzünden 150'den fazla kişi hayatını yitirdi
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry Suriye
ordusunun Halep'te varil bombası kullanmasının “zalimce” olduğunu
belirterek Şam yönetimini kınadı.
Muhaliflerin 2012 yılında Halep’in büyük bir kısmında kontrolü ele geçirmesi sonrası iki parçaya bölünen şehrin tarihi merkezi muhalifler ve ordu güçleri arasında çatışmalara sahne oluyor.
Kerry'nin açıklamaları Salı günü Halep'e atılan varil bombalarında artış olması sonrasında geldi.
Helikopterlerden fırlatılan varil ve bidonların içinde etkilerini arttırmak için metal parçacıklar ve patlayıcı maddeler bulunuyor.
Dün Halep'te Masakan Hanano bölgesindeki bir camiye varil
bombalarıyla yapılan saldırıda en az 8 kişinin öldüğü belirtiliyor.
Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi adlı muhalif kuruluş
ölenlerin 5’inin çocuk olduğunu açıkladı.
Gözlemevi son 4 günde benzer saldırılar sonucunda ölenlerin sayısının 150'yi geçtiğini bildirdi.
Bölge sakinleri muhaliflerin kontrolünde olan Halep'in doğusuna gerçekleşen saldırıların toplu göçlere neden olduğunu belirtiyor.
ABD Dışişleri Bakanı Kerry Halep'te her gün süregelen varil bombası saldıranlarının Esad rejiminin gerçek yüzünü gösterdiğini söyledi.
Kerry, rejimin "korkunç geçmişi" yüzünden Suriye halkının Esad'ın içinde olduğu hiçbir yönetimi meşru olarak kabul etmeyeceğini dile getirdi.
ABD ve ortakları Suriye'de Devlet Başkanı Beşar Esad'ın içinde yer almayacağı bir geçiş hükümeti kurulmasını istiyor. Fakat bu öneri Rusya tarafından ret ediliyor.
Kerry, "Muhalefet ve uluslararası kamuoyu savaşı sona erdirmeye çalışırken, Suriye rejimi kendi elini güçlendirmek için daha çok tahribata sebep olmaktan başka bir şey düşünmüyor. Bu durum Cenevre 2 sürecinin başarıya ulaşması umutlarını zayıflatıyor" dedi.
Fakat BBC’nin Washington'daki diplomasi muhabiri Kim Ghattas Obama yönetiminin de Suriye krizini ele alışı yüzünden eleştirildiğini söylüyor.
Ghattas, Cenevre görüşmelerini destekleyen Beraz Saray’ın Suriye krizinin çözümü için başka stratejisi olmadığı gerekçesiyle Kongre ve birçok gazete tarafından eleştirildiğini belirtiyor.
Geçtiğimiz hafta muhalefet ve hükümet arasındaki barış görüşmeleri İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleşmiş fakat görüşmelerden bir sonuç alınamamıştı. Tarafların önümüzdeki hafta görüşmelere devam etmesi bekleniyor.
Moskova yönetimi 10 Şubat'ta gerçekleşecek barış görüşmelerinin ikinci turuna Suriye yönetiminin katılacağını açıkladı.
Suriyeli ana muhalefet grubu olan Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmet Carba dün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Moskova’da bir araya geldi.
Cabra, Lavrov ile görüşmesinde Cenevre Mutabakatı’nın öngördüğü gibi geçici bir yönetim oluşturulması için Rusya’nın Suriye yönetimine baskı yapmasını istediğini söyledi.
Kimyasal silahların durumu
Öte yandan Suriye’nin kimyasal silahlarının ülke dışına çıkarılması için öngörülen süre sonra ermesine karşın çalışmalar daha tamamlanmadı. Rusya Suriye'nin kimyasal silahlarının 1 Mart tarihi itibariyle ülke dışına çıkarılmasının tamamlanacağını söyledi.
Kimyasal silah stoklarının 30 Haziran'a kadar ülke dışına çıkarılıp yok edilmesi öngörülüyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Gennady Gatilov Rus RIA Novosti ajansına yaptığı açıklamada Şam'daki yetkililerin silahları ülke dışına çıkarmak için bu ay yüklü bir sevkiyat yapmayı planladığını söyledi.
Fakat ABD Savunma Bakanı Yardımcısı Andrew Weber ise Washington yönetiminin sürecin yavaş işlemesinden ötürü kaygı duyduğunu söyledi.
Weber, tüm kimyasal silahların ülke dışına çıkarılması için öngörülen ve çok önemli bir hedef olan 5 Şubat tarihini kaçırdılar" dedi
Weber Suriye'yi süreci hızlandırma çağrısı yaptı.