ABD Chen Guangcheng konusunda sessizliğini koruyor
Abone olABD, hapis altında tutulduğu evinden kaçan Çinli muhalif Chen Guangcheng'in Pekin'deki Amerikan Büyükelçiliğine sığındığı yolundaki iddialar hakkında hala sessizliğini koruyor.
ABD, üç gün önce hapis altında tutulduğu evinden kaçan Çinli
muhalif Chen Guangcheng'in Pekin'deki Amerikan Büyükelçiliğine
sığındığı yolundaki iddialar hakkında hala sessizliğini
koruyor.
Çin ve ABD'nin Chen'in durumu hakkında görüşme halinde oldukları tahmin ediliyor; ancak şimdiye kadar bu konuda hiçbir resmi açıklama yapılmadı.
Chen'in kaçışı, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın stratejik görüşmelerde bulunmak üzere Pekin'i ziyaretinin hemen öncesine rastladı.
Merkezi Texas'ta bulunan ve Chen'in kaçışı hakkında başlıca haber kaynağı olan China Aid adlı grup, "Üst düzeydeki Çin liderleri çok yakında, belki gelecek bir iki gün içinde, bir karara varmak üzere." dedi.
Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Kurt Campbell,
program dışı bir ziyaret için Pekin'e gitti. Campbell'in bir otelde
olduğu görüntülendi ama ABD Büyükelçiliğinin, yetkilinin başkentte
bulunduğunu bile doğrulamaması, gelişmelerin ne denli hassas
olduğunu gösteriyor.
Campbell'in, Çinli yetkililerle, görme özürlü olan muhalifin yazgısını ele aldığına inanılıyor.
Yorumcular, sorunun her iki taraf için de son derece hassas bir konu olduğunu ve çözümün kolay olmayacağını vurguluyorlar.
Amerikalılar Chen'in durumunu, insan hakları çerçevesinde defalarca gündeme getirmişlerdi. Ancak Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, insan hakları konusunun, Çin'le küresel sorunlar üzerinde yapılan çalışmaları etkilememesi gerektiğini de belirtmişti.
Ancak Clinton'ın Çarşamba günü başlayacak Pekin ziyaretinin, Chen olayıyla gölgeleneceği tahmin ediliyor.
Ayrıca Chen'in yakınlarının ve yardımcılarının yazgısı da kaygı uyandırıyor. Chen'in kaçışında rol oynayan çeşitli kişiler son günlerde ya gözaltına alındı, ya da ortadan kayboldu. Ülkenin önde gelen muhaliflerinden Hu Jia da sorguya çekildi.
Chen kimdir?
1971 doğumlu olan Chen Guangcheng, çocuk yaşlarda görme yetisini kaybetmişti.
Çin'de görme özürlülerin üniversiteye gitmesine izin verilmediği için gerçek anlamda hukuk eğitimi almamış olan Chen, Çin'in her aileye tek çocuk kampanyası çerçevesinde kadınların kürtaja veya kısırlaştırılmaya zorlanmasına karşı kampanyalar yürütmüştü.
Toprak anlaşmazlıklarında çiftçilere tavsiyelerde bulunan ve engellilere daha iyi davranılması için kampanyalar yürüten Chen Guangcheng, 2006 yılında trafik akışını engellediği ve maddi hasara yol açtığı gerekçesiyle hapse mahkum edilmişti.
Chen, 2010'da dört yıllık hapis cezasını tamamlayıp salıverildikten sonra evinde hapsedilmişti.
Çin yetkililer Chen'e yönelik muamele yüzünden uluslararası düzeyde eleştirilere hedef olmuştu. Bir aşamada Chen'in kızı da okula gitmekten menedilmişti. Chen'i evinde ziyaret etmeye çalışmış yandaşları dayak yediklerini anlatıyorlar.