ABD Başkanı Obama Birmanya'da
Abone olABD Başkanı Barack Obama, amacı reform sürecine destek vermek olarak açıklanan tarihi Birmanya ziyaretine başladı.
Rangoon kentine giden Obama'nın burada kalacağı altı saat içinde Birmanya Devlet Başkanı Thein Sein ve muhalif lider Aung San Suu Kyi'yle görüşecek.
Obama ziyareti öncesinde yaptığı açıklamalarda, Birmanya'nın reform sürecine devam etmesi çağrısında bulundu ve daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Ancak siyasi tutukluların hâlâ cezaevinde tutulduğunu, etnik çatışmaların da sona erdirilmediğini savunarak ziyaretin aceleye getirildiğini düşünenler de var.
Obama'nın programında ayrıca 1988'de rejimin şiddetli müdahaleyle bastırdığı demokrasi yanlısı gösterilerin merkezinde yer alan Rangoon Üniversitesi'ni ziyaret de yer alıyor.
Birmanya'yı ziyaret etmekte olan ilk Amerikan başkanı olan Obama temasları sırasında 170 milyon dolarlık yardım vaadinde de bulunacak.
Asya turunun ilk durağı olan Tayland'ın başkenti Bangkok'ta konuşan Obama, ziyaretinin Birmanya yönetimine kayıtsız şartsız destek anlamına gelmediğini söyledi.
Obama, ''Kimsenin Birmanya'nın olması gereken yere ulaştığı konusunda hayal kurduğunu sanmıyorum. Ama diğer yandan da temas kurmak için kusursuz bir demokrasiye ulaşmalarını beklersek, bu bekleyişin çok uzun süreceğini düşünüyorum'' dedi.
Obama'ya, geçen yıl Birmanya'yı ziyaret etmiş olan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da eşlik ediyor.
Thein Sein hükümeti, Kasım 2010'da yoğun eleştirilere hedef olan seçimlerin ardından işbaşına gelmiş, askeri hükümetin yerini alarak, askeri rejimin desteğindeki bir hükümet haline gelmişti.
Yeni yönetim, ülke dışında çok sayıda gözlemciyi şaşırtan bir şekilde reform sürecine girişmişti. Tutukluların bir kısmı tahliye edilirken, sansür yumuşatıldı, bazı ekonomik reformlar da yaşama geçirildi.
Ülkedeki demokrasi mücadelesinin simgelerinden Aung San Suu Kyi'nin ev hapsine son verilmesinin ardından daha önceki seçimleri boykot eden partisi yeniden siyasi sürece katılmıştı.
Suu Kyi'nin de aralarında bulunduğu muhalifler nisan ayında yapılan ara seçimlerde kazandıkları sandalyelerle parlamentoda grup kurmuş durumda.
Obama'nın uçağında gazetecilere konuşan yardımcıları ise her şeye rağmen ABD'nin hâlâ Birmanya'daki reformların kapsamı konusunda endişeleri bulunduğunu belirtti.
Ayrıca resmi adı Rakhine olan Arakan bölgesindeki Müslümanlar ile Budistler arasında yaşanan ve zaman zaman da çatışmaya dönüşen gerilim de sona ermiş değil.
Amerikalı yetkililer ayrıca, Birmanya'nın kendini Kuzey Kore'den uzaklaştırdığı konusunda garanti istiyor. İki ülkenin nükleer teknoloji paylaştığına dair 2010 yılında iddialar ortaya atılmıştı.
Bazı insan hakları örgütleri, "reformları henüz tamamlamamasına rağmen Birmanya'nın ödüllendirmesi" olarak tanımladıkları durumdan dolayı ABD Başkanı'nı eleştiriyor.
İnsan hakları örgütleri, Birmanya'nın yüzlerce siyasi tutukluyu salmasına rağmen yaklaşık 300'ünün hâlâ demir parmaklıklar ardında olduğunu söylüyor.
Obama Birmanya'nın ardından, Kamboçya'da Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ASEAN'ın toplantısına katılacak.
Obama'nın Asya ziyareti bölgenin ABD'nin dış politikasının odağında giderek daha belirgin bir şekilde yer aldığına da işaret ediyor.