AB, Ukrayna ile ortaklık anlaşması imzaladı
Abone olAvrupa Birliği liderleri Ukrayna ile daha yakın ilişkiler kurulmasını öngören ortaklık anlaşmasını Brüksel'de imzaladı.
Avrupa Birliği liderleri Ukrayna ile daha yakın ilişkiler
kurulmasını öngören ortaklık anlaşmasını Brüksel'de imzaladı.
Kırım'ı ilhak etmesine cevap olarak AB'nin Rusya'ya karşı yaptırımlarını arttırdığı bir dönemde imzalanan anlaşmayı Ukrayna geçici Başbakanı Arseniy Yatsenyuk imzaladı.
Moskova yanlısı eski cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in daha önce bu anlaşmayı imzalamaktan vazgeçmesi çok sayıda ölümle sonuçlanan büyük protestolara neden olmuştu.
Protestolar üzerine Yanukoviç ülkeyi terk etmiş, daha sonra da Rusya Kırım'a asker göndermişti.
AB, benzer anlaşmaların eski Sovyet cumhuriyetleri Gürcistan ve
Moldova ile de yaz aylarında imzalanacağını açıkladı.
Rus parlamentosu bugünkü oturumunda Kırım'ın Rusya Federasyonu'na katılması anlaşmasını oybirliğiyle onayladı.
Lavrov: Yaptırımlar yasa dışı
AB ortaklık anlaşması, Ukrayna'daki geçici hükümete ekonomik ve siyasi destek verilmesini öngörüyor.
Bu yaptırımlar, daha önce 21 kişiye karşı uygulanacağı açıklanan seyahat yasağı ve mal varlığının dondurulmasını içeriyor. AB bu listeye 12 kişiyi daha ekledi.
Benzeri bir listeye sahip olan ABD ayrıca Rossiya bankasını da hedef alıyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bugün yaptığı bir açıklamada uluslararası yaptırımların "kesinlikle yasa dışı" olduğunu ifade etti.
Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Moskova'da yetkililerle yaptığı görüşmenin ardından Rusya'nın hemen misillemede bulunmayacağını söyledi.
Interfax'ın yayımladığı açıklamada Putin, "Şimdilik buna cevap niteliğinde adım atmaktan sakınmamız gerektiği kanısındayım." dedi.
Fakat Başbakan Dimitri Medvedev, Kırım'daki Sivastopol donanma üssünün kiralanması karşılığında Ukrayna'ya indirimli gaz verilmesini öngören anlaşma artık hükümsüz olduğu için Ukrayna'nın 11 milyar doları geri ödemesi gerektiğini söyledi.
İki kredi derecelendirme kuruluşu Rusya'nın kredi notunu düşürdü.