AB, Türkiyenin ocağına düştü

Abone ol

Yerküreyi alev topuna çeviren karikatür krizinde çözüm yolu bulamayan AB, Türkiye'nin ocağına düştü.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, gelecek ay yapılacak olan AB Dışişleri Bakanları gayri resmi toplantısında, "karikatür krizi"nin çözülmenmesi için önerilerde bulunmaya davet edildi.

AB Dönem Başkanı Avusturya’nın Abdullah Gül’ü, 11 Mart’a Salzburg’da yapılacak olan "Gymnich" toplantısında Hz. Muhammed karikatürlerinin yayınlanması ile sarsılan Avrupa ile İslam dünyası arasındaki ilişkilerin nasıl yumuşatılacağı konusunda "fikirler" sunmaya davet ettiği belirtildi.

AÇILIŞ KONUŞMASI YAPACAK
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, AB dışişleri bakanları gayri resmi toplantısında açılış konuşması yapacak.

Dönem başkanı Avusturya’nın AB Daimi Temsilciliği basın sözcüsü Nikola Johannes Donig, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ve AB Troykası Dışişleri Bakanları Zirvesi’nin 8 Mart’ta Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapılacağını hatırlattı.

Gül’ün, Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik’in daveti üzerine, 10-11 Mart tarihlerinde Avusturya’nın Salzburg kentinde yapılacak AB dışişleri bakanları gayri resmi toplantısına da katılarak açılış konuşması yapacağını bildiren Donig, "Türkiye, Birleşmiş Milletler’in medeniyetler ittifakı girişiminde yer alan bir ülke. Konu medeniyetler ittifakı olunca Avrupa’da Türkiye, arabuluculuk adına neredeyse söz söyleme hakkına sahip tek ülke. Çünkü büyük çoğunluğu Müslüman ve aynı zamanda AB adayı" şeklinde konuştu.

AB dışişleri bakanları gayri resmi toplantısında son karikatür krizi başta olmak üzere dinler ve kültürler arası diyalogun artırılmasının ele alınacağını anlatan Donig, Dışişleri Bakanı Gül’ün ayrıca Avusturya Dışişleri Bakanı Plassnik, AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ve bir sonraki dönem başkanı Finlandiya’nın Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja ile bir araya geleceğini ifade etti.

Günün Önemli Haberleri