AB liderlerinin zorlu zirvesinde ikinci gün
Abone olAvupalı liderlerinin 2014-2020 dönemini kapsayacak yedi yıllık yeni AB bütçesini hazırlamak üzere Brüksel'de biraraya geldiği zirvede ikinci güne girildi. Almanya Başbakanı Angela Merkel zirveden bir anlaşma çıkmayabileceğini söyledi.
Avupalı liderlerinin 2014-2020 dönemini kapsayacak yedi yıllık
yeni Avrupa Birliği bütçesini hazırlamak üzere Brüksel'de biraraya
geldiği zirvede ikinci güne girildi.
Bütçe konusundaki görüş ayrılıkları zirveden bir karar çıkma olasılığını zorlaştırıyor.
Almanya Başbakanı Angela Merkel zirveden bir anlaşma çıkmasının şüpheli olduğunu söyledi.
Merkel yeni bir zirvenin gerekli olabileceğini de belirtti.
Zirve dün üç saat gecikmeyle başlamıştı.
Birçok AB üyesi ülke bütçenin büyütülmesini savunurken bazı ülkelerse kesintilerin yaşama geçirildiği bir dönemde bunun kabul edilemez olduğunu söylüyor.
Zirvede sorun çıkarma potansiyeli en yüksek lider olarak görülen İngiltere Başbakanı David Cameron, daha Brüksel'e ayak basar basmaz mevcut önerilerden kesinlikle memnun olmadığını belirterek, ülkesinin çıkarları doğrultusunda istediğini alamaması halinde veto hakkını kullanacağı mesajını vermişti.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, "ültimatom vermeye değil uzlaşı aramaya" geldiğini söylese de özellikle tarım yardımları konusunda taviz verme niyetinde olmadığını net şekilde hissettirmişti.
Toplantıdan karar çıkmaması durumunda yeni bir zirve gündeme gelebilir.
İngiltere Başbakanı David Cameron ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın hafta sonu randevularını iptal etmesi de gergin geçmesi kesin olan zirvenin sarkma olasılığının güçlü olduğunun işareti olarak algılanıyorr.
Bütçe konusunda iki ana kamp dikkat çekiyor.
Bunlardan ilkini Avrupa Birliği bütçesinde daha fazla kesintiye gidilmesini savunan ülkelerin oluşturduğu grup, diğeri ise daha fazla kesintiye yeşil ışık yakılmasına karşı çıkanlar.
Pazarlıkların odağındaki rakam ise yaklaşık 973 milyar euro düzeyinde.