AB komisyonu 'bütçe kesintisine' direnebilecek mi?
Abone olAvrupa Komisyonu bütçesini koruyabilmek için birliğin bazı liderlerini ikna etmeye çalışacak, ancak şansı pek yüksek görünmüyor.
Avrupa Birliği liderleri, birliğin gelecek yedi yılını
şekillendirecek bütçeyi görüşmek üzere bugün biraraya geliyor.
Kesinti ve kemer sıkma önlemlerinin uygulandığı bir dönemde AB'nin yüksek harcamaları 27 üyeli birlikte anlaşmazlıkların odağında yer alıyor.
Geçen kasım ayında yine liderler düzeyinde gerçekleştirilen uzlaşma arayışı sonuçsuz kalmıştı.
BBC'nin Avrupa editörü Gavin Hewitt, zirvede AB yönetiminde kesintiye gidilmesi talebinde uzlaşılmasının hemen hemen kesin olduğunu söylüyor.
Ancak varılacak uzlaşmanın ne olursa olsun Avrupa
Parlamentosu'nun onayından da geçmesi gerekiyor.
Avrupa Parlamentosu üyeleri de, Avrupa Birliği'nin harcamalarına genelde destek veriyorlar.
Avrupa Komisyonu, 2014-2020 yıllarını kapsayacak dönem için 1 trilyon 25 milyar euroluk bir bütçe tavanı istemişti. Bu, bütçesinde yüzde 5 artış anlamına geliyor. Ancak Kasım zirvesinde önce 973 milyar euroya çekilmiş, sonra da 943 milyar euro olarak revize edilmişti.
Ancak diğer kalemler ve taahhütler dikkate alındığında yedi yıllık dönem için birliğin bütçesi 1 trilton 11 milyar dolar civarında hesaplanıyor.
İngiltere, Almanya ve diğer AB üyeleri birliğin kıta genelindeki kesintileri yansıtacak bir şekilde daha düşük bir bütçeye sahip olmasını istiyor.
İngiltere'de Başbakanlık, bu yöndeki taleplerinde ısrarcı olduklarını ve pozisyonlarını değiştirmeyeceklerini söylerken, Fransa ve İtalya'nın başını çektiği bir başka grup ise, harcamalara devam edilmesini ancak istihdam yaratacak alanlara yatırım yapılmasını istiyor.
Avrupa Parlamentosu'ndan bir sözcü ise, mali krizle daha iyi mücadele edebilmek için Avrupa Birliği'nin daha etkin bir entegrasyon arayışına girdiği bir dönemde ağır kesintilerin birliğin işini yapmasını zorlaştıracağını söyledi.
AB'deki ayrışma birlik içindeki zengin ülkelerle birliğin katkılarına muhtaç olan ülkeler arasındaki ayrışmayı da gözler önüne serdi.
Harcamalara devam edilmesi savında ısrar eden üyeler, halihazırda AB fonlarından en çok yararlanan Polonya, Macaristan ve İspanya gibi ülkeler.
Katkıları daha fazla olan zengin ülkeler ise bu durumu kesinti döneminde kabul edilemez olarak görüyor.
Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya AB'nin gayrı safi hasılasının yüzde 1'ine denk gelen bütçenin en büyük katkıcıları.