AB: Karbondioksit salımında kesintiye gidiliyor
Abone olAB liderleri 2030 yılına kadar atmosferde sera etkisi yaratan gaz salımını 1990 düzeyine kıyasla % 40 oranında kesme konusunda anlaştı.
AB liderleri 2030 yılına kadar atmosferde sera etkisi yaratan
gaz salımını 1990 düzeyine kıyasla % 40 oranında kesme konusunda
anlaştı.
Brüksel'de düzenlenen dorukta bazı üyelerin, ulusal çıkarlarının korunmasında ısrar hararetli tartışmalar ardından varılan anlaşma bağlayıcı nitelik taşıyor. Bu anlaşmayla AB'nin iklim politikası konusunda yeniden lider konumuna yükseleceği kaydediliyor.
Avrupa Birliği ayrıca toplam enerji üretiminde yenilenebilir enerji oranının % 27'ye çıkarılmasını ve enerji verimliliğinin de en az % 27 olmasını kararlaştırdı.
Gaz salımı kesintisi konusunda AB içinde derin görüş ayrılıkları vardı.
Kömüre büyük ölçüde bağımlı olan Polonya, kömürden
uzaklaşılmasının getireceği maliyetin, ekonomik büyümesini
yavaşlatacağından kaygılı. Orta ve Doğu Avrupa'daki diğer ülkeler
de Polonya'nın kaygılarına katıldı.
Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy benimsenen hedeflere ulaşılması için kimi daha yoksul üye ülkelere, ek fon da dahil yardım sağlanacağını söyledi.
İngiltere de özellikle rüzgar, güneş ve hidroelektrik alanlarında yenilenebilir enerji hedefleri konusunda itirazlarda bulundu.
Dün gece geç saatlere dek süren doruk toplantısında bir anlaşmaya varılması olasılığı fazla güçlü görülmüyordu.
Ancak bugünün erken saatlerinde Van Rompuy Twitter'dan gönderdiği mesajla, "Anlaştık! 2030'a dek salımlar en az % 40 azaltılacak. Dünyanın en iddialı, düşük maliyetli, adil #AB2030 iklim enerji politikası kabul edildi."
AB'nin İklimden Sorumlu Komisyon Üyesi Connie Hedegaard, liderlerim bu önemli konuda karar alabilmelerinden büyük gurur duyduğunu söyledi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel de, "ileriye dönük kararlı bir adım attık" dedi.
AB, karbondioksit salımlarını 2020'ye dek 1990'deki düzeye kıyasla % 20 oranında kesme konusunda hedefleri tutturma yolunda.
Bununla birlikte çevre grupları Avrupa Birliği'nden daha fazla adım beklenebileceğini belirtiyorlar. Greenpeace'den Joris den Blanken paketi "gayet mütevazı" diye niteledi ve Avrupa'da temiz enerji alanındaki gelişmeleri yavaşlatacağını belirtti.