AB-ABD serbest ticaret görüşmeleri başlıyor
Abone olDünyanın en büyük iki ekonomik bölgesi arasında serbest ticaret anlaşması sağlanması için görüşmelerin yıllarca sürebileceği belirtiliyor.
Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri, serbest ticaret
anlaşması resmi görüşmelerine başlamaya hazırlanıyor.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, tarihteki en büyük ticaret anlaşmasını, ABD Başkanı Barack Obama'nın yıllık "Birliğin Durumu" konuşmasının ardından duyurdu.
Anlaşmaya varılması halinde, dünyanın en büyük iki ekonomi bölgesi arasındaki ticaret engelleri kalkacak.
AB-ABD ticaret hacmi yıllık 613 milyar dolar civarında.
Obama, Salı günü ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada, serbest
ticaret anlaşmasının "Amerikan ihracatını artıracağını,
Amerikalılara yeni iş imkanları yaratacağını ve büyüyan Asya
pazarlarında oynama imkanını yükselteceğini" söyledi.
Müzakereler yıllarca sürebilir
ABD ve AB liderlerinden yapılan ortak açıklamada, ikili ticaretin Atlantik Okyanusu'nun her iki yakasında milyonlarca kişiye iş sağladığına vurgu yapılarak, "refah artırıcı bu ilişkiyi sürdürme" sözü verildi.
AB tahminlerine göre, kapsamlı bir anlaşma gayrı safi hasılayı % 0,5 artıracak.
Anlaşma müzakerelerinin ne kadar süreceği belli değil; benzer anlaşmalar yıllarca süren müzakarelerin ardından imzalandı.
AB Komisyonu'nun ticaretten sorumlu Üyesi Karel De Gucht, görüşmelerde başlıca konuların gümrük vergilerinin ve diğer ticari engellerin kaldırılması; teknik düzenleme, standart ve sertifikalandırmanın ortaklaştırılması olacağını söyledi.
BBC ekonomi muhabiri Andrew Walker, halihazırda gümrük vergisi oranlarının % 3'ün altında olduğunu, diğer düzenlemelerin ise daha karmaşık olacağını belirtiyor. Walker, AB'nin kendi içindeki düzenlemelerin örnek olabileceğini söylüyor.
Taraflar arasında serbest ticaret konusu yıllardır gayrı resmi olarak sürdürülüyor.
Ancak yerli sanayinin büyük bir dış rekabete maruz kalacağı korkusu bugüne kadar ağır bastı.
Enonomik İşler Enstitüsü'nden Steve Davies, görüşmelerin hızlanmasında Avrupa'daki ekonomik krizin etkili olduğu görüşünde.
Davies şöyle diyor: "Şimdi oluyor, çünkü AB içinde ciddi bir durgunluk var ve bu ekonomik büyüme için iyi haber olacak. Amerikan tarafında önemli etken, Obama'nın şimdi ikinci döneminde olması. Böylece, ABD iş dünyasından gelecek korumacılık yanlısı baskılar konusunda endişe etmesine gerek yok."
Davies, buna karşın tarım ve fikri mülkiyet konularının, her iki taraf içinde de sert tartışmalar çıkmaması için, masaya getirilmeyeceğini tahmin ediyor.