90 yılla yargılanmaya CMK'dan tahliye

Abone ol

CMK'daki değişiklik 31 Aralık gecesi yürürlüğe girdi. Tahliye kararlarından birisi, Çavuşoğlu ailesini yasa boğdu.

Bingöl’ün Solhan İlçesi'nde 5 yıl önce silahlı kavgada 5 kişinin ölümü 13 kişinin yaralanmasıyla ilgili 90 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılan Mahmut Karadağ’ın, dosya Yargıtay aşamasında olduğu için yılbaşında yürürlüğü giren Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 102'nci maddesine göre tahliye edilmesi ilçede tepkiyle karşılandı. 
 
Güvenlik nedeniyle Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada suçlu görülerek mahkum olan ve 5 yıldır cezaevinde bulunan Mahmut Karadağ, yeni yasal düzenlemeden yararlanan ilk tutuklu oldu. Karadağ, aldığı ceza Yargıtay'da henüz karara bağlanıp kesinleşmediği için 1 Ocak'ta yürürlüğe giren ve tutukluluğu 3 yılla sınırlayan Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 102'nci maddesindeki değişiklik sayesinde serbest kaldı.
Mahmut Karadağ'ın 90 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmasına mkarşın serbest kalmasına, Solhan'da olayın mağdurları tepki gösterdi. Karadağ'ın büyük ceza aldığı 5 yıl öncesi silahlı kavgada yaralananlar arasında bulunan Solhan Belediye Başkanı Niyazi Çavuşoğlu, 102'nci maddenin 31 Aralık’ta devreye gireceğini bildiğini, buna rağmen tepkili olduğunu söyledi. Başkan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“Türkiye'de yargılama sisteminin çok ağır ve hantal oluşu bu CMK’nın 102'inci maddesine dayandırılarak bir çok kişinin tahliye edilmesi bizim gibi mağdur aileleri çok üzdü. Tabi ben bunu bir infial olarak görüyorum. Düşünebiliyor musunuz, 5 insanımız ölmüş, 13 kişi yaralanmış yaralananlardan biri benim. Bu olayı işleyen şahıs ve şahıslar birinci derecede mahkemelerde ceza aldığı halde CMK’nın 102.maddesinden faydalanarak 31 Aralık akşamı apar topar tahliye edilmesi bizleri çok büyük bir üzüntüye boğdu

“HUKUK BİZİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI”

Solhan Belediye Başkanı Niyazi Çavuşoğlu, tahliye kararı ile acılarının tazelendiğini de belirterek, “Bu tahliye ilkti ama bunun gibi Türkiye’de bekleyen 57 bin civarında dosya olduğu söyleniyor. Bu anlamda yetkililerin duyarsız kalmamasını istiyoruz, biz mağdur ailelerinin biran önce mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz” dedi.

Olaydan mağdur olarak hukuka güvendiklerini ancak bu tahliye karşısında hayal kırıklığına uğradıklarını anlatan Niyazi Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“CMK’nın 102. Maddesi biran önce askıya alınmasını istiyoruz. Ceza yemiş, cinayet işlemiş, hüküm giymiş, bu insanların tahliye edilmesine biz karşıyız. Bizler toplumdan her zaman barıştan kardeşlikten yana olduk. Çatışmaların bu tür şeylerin olmasını istemedik, nitekim olayımızdan sonra da biz bunu sergiledik. Öncelikle toplumsal çatışmanın toplumda fayda getirmeyeceği kanaatinde olduğum için hakımızı hukuk arenasında arardım. Hukuka güvendik ama hukuk bizi hayal kırıklığına uğrattı.”

YARGILANMA SÜRECİ

Bingöl'ün Solhan İlçesi’nde 12 Ekim 2005 tarihinde meydana gelen ve 5 kişinin ölümü 13 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan aşiret kavgası davasının görülmesi güvenlik nedeniyle Gümüşhane'ye alınmıştı.
Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve 1'i tutuklu 21 sanığın yargılandığı davanın 23 Aralık 2010'daki karar duruşmasında tutuklu sanık Mahmut Karadağ silahla Yaşar Çavuşoğlu, Yusuf Bayır, Yemlihan Bayır, Ferhat Mollaoğulları ve Ebuzer Mollaoğulları'nı öldürmek, Niyazi Çavuşoğlu, Oktay Mollaoğulları, Mustafa Bolat, Baran Mollaoğulları, Yusuf Sevinç, Furkan Gelmez ve Selami Azat'ı yaralamak ve ruhsatsız silah bulundurmak suçlarından toplam 90 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti, tutuksuz yargılanan bazı sanıklara da çeşitli sürelerde hapis ve para cezaları verdi.
Karar temyiz edilirken, dava dosyası Yargıtay’da henüz sonuçlandırılmadı. Mahmut Karadağ, cezası kesinleşmediği için yürürlüğe giren CMK’nin tutukluluk süresini kısaltan 102’nci maddesi gereğince yeni yılın ilk gününde tahliye edildi. 
Günün Önemli Haberleri