%90 tasarruf sağlayan harika buluş
Abone olIsınmak için 7 ampulün yeterli olduğu 300 metrekarelik 3 katlı ev, aylık 75 liralık elektrik faturasıyla kışı geçirdi.
Isınmak için 7 ampulün yeterli olduğu 300 metrekarelik 3 katlı ev, aylık 75 liralık elektrik faturasıyla kışı geçirdi. Yılda metrekare başına 15 kWh enerji tüketen evin yüzde 90 enerji tasarruf ettiği belirtiliyor.
İzmir'in Urla ilçesinde yaşayan Alman mühendis Gerd Ketelhake Türk firmaların desteğini alarak kendi kendini ısıtan ve soğutan Türkiye'nin ilk 'pasif ev'ini hayata geçirdi. 16 cm kalınlığında ısı yalıtımı uygulanan eve doğalgaz faturası gelmiyor. Isınmak için 7 ampulün yeterli olduğu 300 metrekarelik 3 katlı ev aylık 75 liralık elektrik faturasıyla kışı geçirdi. Yılda metrekare başına 15 kWh enerji tüketen evin yüzde 90 enerji tasarruf ettiği belirtiliyor. Enerji kaybını minimuma indiren pasif ev'lerin sayısının 13 bini Almanya'da olmak üzere dünya genelinde 17 bine ulaştığı ifade ediliyor.
Zaman gazetesinden İsa Sezen'in haberine göre; Alman çevre mühendisi Gerd Ketelhake, dış cephe ısı yalıtımı Blue'Safe Mavi Kale tarafından yapılan 'pasif ev'i eşi Uğur Gül ile birlikte basın mensuplarına gezdirdi. Ketelhake, alt katında ofisinin bulunduğu evin mimari tasarımını Almanya'daki Pasif Ev Enstitüsü'nün standartlarına uygun olarak tasarlamış. Evdeki camların konumunun kışın güneşi maksimum seviyede alacak, yazın ise güneşten etkilenmeyecek şekilde dizayn edildiğini ifade eden Ketelhake ısı geçirgenliği çok düşük olan camları tercih ettiklerini, çift camın yanı sıra argon gazının yer aldığı iki katlı cam kullandıklarını ifade etti. Ketelhake'nin verdiği bilgiye göre evdeki geri ısı kazanımlı özel havalandırma sistemi kışın soğuk, yazın da sıcak havanın içeriye girmesinin önlenmesinde ve mekan sıcaklığının korunmasında devreye giriyor. Teras çatıda uygulanan drenaj sistemi sayesinde de yağmur suyu bahçede yer altına gömülü 20 tonluk su tankında toplanıyor. Ketelhake şu bilgileri veriyor: "Tankın içinde yer alan mekanik bir sistemle arıttığımız suyu, bahçe sulamada, tuvaletlerde, çamaşır makinesinde kullanıyoruz. Yine güneş enerjisinden sıcak su elde edilmesi için 10 metrekarelik solar paneller yaptırdık. Bu solar panellerle evin sıcak su ihtiyacını karşılıyoruz. Ayrıca kış aylarında ek bir ısıtmaya gerek olduğunda kalorifer sistemi için gerekli olan sıcak su da bu paneller sayesinde güneşten kazanılmış oluyor. Evimizde soba ya da kalorifer bulunmuyor. Bütün kış herhangi bir ısıtmaya gerek kalmadan oturduğumuz evimizin yazın ve kışın iç ortam sıcaklığı 20–26 oC arasında oluyor. Evdeki her bir enerji kaynağı evi ısıtmaya yetiyor. Bir ampul, açık olan bilgisayarın fanı hatta bizi ziyarete gelen komşularımızın bile yaydığı enerjiyle evin sıcaklığı birkaç derece birden artıyor." 'pasif ev'in özel ısı yalıtımı sistemi için toplam 20 bin lira harcanmış.
5 YILDA YATIRIMI KARŞILIYOR
'Pasif ev'in dış cephe yalıtımını gerçekleştiren Blue'Safe Mavi Kale'nin sözcüsü Kalekim Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Altuğ Akbaş, Türkiye'de ısı yalıtımı olmayan 16 milyonun üzerindeki bina yüzünden her yıl 9 milyar 265 milyon doların havaya savrulduğunu söyledi. Avrupa Birliği'nde binaların yüzde 50–60'ında ısı yalıtımı bulunduğunu, bunun sonucunda son 10 yılda Türkiye'de enerji tüketimi yüzde 30 artarken, AB'de bu artış oranının sadece yüzde 10 olduğunu ifade eden Altuğ, kentsel dönüşüm kapsamında yalıtımsız binaların 'pasif ev'lere dönüştürülmesi durumunda her yıl harcanan enerjiden 6 kat tasarruf edilebileceğini savundu. Mardav Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alper Doğruer ise pasif ev'in metrekare maliyetinin bin 200 TL olduğunu, normal bir evin yapı maliyetiyle kıyaslandığında metrekare başına 75–100 lira arasında ekstra harcama yapıldığını kaydetti. Yapı maliyetinin yüzde 5'inin ısı yalıtımı için harcandığını ifade eden Doğruer, "Tüm bu ekstra harcama kalemleri sağlanan enerji tasarrufuyla kendisini 5 yıl gibi kısa bir sürede amorti edecek." diye konuştu.