9 Türk kahraman Avrupa’da rekor kırdı

Abone ol

Kahramanmaraş’tan Mardin’e paraşütle yaklaşık 350 kilometre uçan 9 Türk yamaç paraşütü pilotu Avrupa rekoru kırdı. <br/>9 yamaç paraşütü pil...

Kahramanmaraş’tan Mardin’e paraşütle yaklaşık 350 kilometre uçan 9 Türk yamaç paraşütü pilotu Avrupa rekoru kırdı.
9 yamaç paraşütü pilotu Kahramanmaraş’tan Mardin’e uçtu. Bin 150 metre yüksekliğinde Narlı Kardelen Tepe’sinden yamaç paraşütü ile havalanan 9 pilot, Fırat Nehri ve Atatürk Barajı’nın üzerinden geçti. Sınır hattı boyunca ilerleyen pilotlar, Mardin Kızıltepe’ye ulaşmayı başardılar. 300-350 kilometre arasında uçan pilotlar, zaman zaman 5 bin metreye yakın irtifaya çıkarken hızlarının 100 kilometreyi aştığı anlar oldu. Rüzgar nedeni ile Suriye’ye sürüklenme, sınırda bulunan mayın tarlasına inmek, gibi riskleri üstlenerek rekor kıran pilotları başarıyla görevlerini yerine getirdi. Türkiye’nin en eski yamaç paraşütü kulübü olan Albatros Sportif Havacılık Kulübü pilotlarından Hakan Akçalar 343 kilometre uçarak Türkiye rekorunu kırarken, aynı kulüpten Basat Okay 334 ile Türkiye 2’ncisi, Gökhan Çağlayan’da 303 uçarak kendi sınıfında Avrupa ve Türkiye rekorunu kırdı.
Gerçekleşen uçuşun bazı özelliklerinden dolayı dünyada bir ilk olduğunu anlatan yamaç paraşütü pilotu Gökhan Çağlayan, “Açık mesafe uçuş dalında rekorların uygun hava koşulları nedeni ile Brezilya Quixada yapıldı, ancak bu durum artık değişti. Gerçekleştirdiğim uçuşun dünya sıralamasında ilk 5‘in içerisinde. Yamaç paraşütçüleri bu tarz uçuşlar için önceden Brezilya’ya gidiyordu, ama artık bu durum değişecek. Kahramanmaraş’ın dünya rekorları kırmak için gerekli potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum. Kısa süre içerisinde bizden ya da bir başka bir Türk pilotun 450 kilometre civarında uçarak dünya rekorunu kırmasını bekliyorum. Bölge kısa süre içerisinde yamaç paraşütçüleri için çok popüler olacak ve önemli bir turizm hareketi getirecek. Kahramanmaraş’tan kalkışı gerçekleştikten sonra bir süre diğer 8 pilot arkadaşım ile birlikte uçtuk. Sonra herkes birbirinden ayrılmak zorunda kaldı. Devamlı telsiz ile bağlantı içerisinde olduk, ve zaman zaman birbirlerini gökyüzünde gördük” dedi.
Hafta sonu uçmak için İstanbul’dan gittiklerini söyleyen Çağlayan, “Cumartesi bazı pilotlar 150-200 kilometre arasında uçtu ve bu durum bize cesaret verdi. Meteoroloji tahminlerinin ertesi gün için uygun olması ile birlikte 11.30 gibi havalandık. Ben 303, Hakan Akçalar’ın 344, Basat Okay’ın 334, Muharrem Kılıç’ın 327, Umut Yetiştiren 318, Dora Köksal 311, Yunus Nedim Mehel’in 303, Volkan Gümüşkaya ve Derviş Mahmutoğlu 300 kilometre uçtu. Uçuşları GPS ile kayıt altına aldık ve süre, hız ve mesafe ile ilgili tüm detaylar kayıtlı. Suriye tarafında uçarken ateş edilme riski vardı ve uzun süre bunun tedirginliği ile uçuşu gerçekleştirdim. Sınır hattı boyunca 2 bin 500-5 bin metre yükseklikte uçtuk. Pilotlar için en büyük sıkıntı rüzgarın biraz desteği ile Suriye tarafına sürüklenmek ve orada indikten sonra yaşayacağımız süreç. Sınırı geçmemek için büyük çaba harcadık ve GPS’den gözlerimizi ayırmadık. Asıl hedefimiz dünya rekoru kırmak” diye konuştu.
(İHA)

Günün Önemli Haberleri