9 Mart 2012 Basın Özeti
Abone olGazeteler Nijerya'da geçen yıl kaçırılan biri İngiliz iki rehinenin, kurtarma operasyonu sırasında ölümünü ön plana çıkarırken Financial Times, Suriye'deki çatışmaların Türkiye-Suriye sınırındaki kaçakçılar için büyük bir kâr kapısı açtığını yazıyor.
İngiliz gazeteleri haftanın son iş günüde, dün akşam saatlerinde
Nijerya'dan gelen ve geçen yıl kaçırılan biri İngiliz diğer İtalyan
iki rehinenin, düzenlenen kurtarma operasyonu sırasında ölümünü ön
plana çıkarıyor.
Nijerya'da rehine operasyonu
Daily Telegraph, "Özel Birlikler'in operasyonunda İngiliz rehine öldü" manşetinin altında, İngiliz komandoların Nijerya askerleriyle birlikte düzenlediği operasyonda mühendisler Chris McManus ve Franco Lamolinara'nın kurtarılamadığını yazıyor.
Gazete, mühendisleri kaçıran örgütün El Kaide'yle bağlantısına dikkat çekiyor ve operasyonun başlaması ardından örgüt üyelerinin iki rehineyi öldürdüğünü yazıyor.
Times gazetesi ise operasyonla ilgili bilgileri aktardıktan sonra, Nijerya'nın İslamcı terör örgütleri için bir cennet haline geldiğini yazıyor.
Jonathan Clayton imzalı yazıda,
başarısız kurtarma operasyonunun, Afrika'nın en kalabalık ülkesi
Nijerya'daki krizi dünya gündemine taşıdığı belirtiliyor.
Clayton, "Nijerya hükümeti uzun zamandır kendi içinde büyüyen İslamcı terör tehdidine karşı verdiği savaşı kaybediyor. Bu radikal örgütler, komşu ülkeler Nijer, Mali ve Sudan'daki El Kaide şebekeleriyle ilişki içinde." diyor.
"Ülkenin kuzeyi 'girilmez bölge' oldu. Yetkililer kontrolü kaybetmiş durumda" diye yazan Clayton "Başlıca örgüt Boko Haram sürekli saldırılar düzenliyor. Kuzey Nijerya bu örgütlerin beslenip büyümesi için her fırsatı sunuyor. Büyük bir yoksulluk, işsizlik var. Hükümetin buradaki tek belirtisi, yolsuzluk, beceriksizlik." yomunu yapıyor.
Guardian gazetesi ise, Nijerya'daki İslamcı militanların değişen taktiklerini değerlendiriyor. Gazete Boko Haram militanlarının rehineleri öldürmesinin, kendilerini El Kaide'nin parçası olarak gördüklerine işaret ettiğini belirtiyor.
Monica Mark imzalı değerlendirmede, gazete, Boko Haram militanlarının son dönemde daha gelişmiş saldırı teknikleri kullandıklarını, Birleşmiş Milletler'in Abuja'daki binasına düzenlenen saldırıda olduğu gibi daha büyük hedefler seçtiklerini yazıyor.
"Saldırılardaki çeşitlilik dikkate alındığında, bu, örgütün pek çok küçük gruba bölünmüş olabileceğine işaret ediyor. Değişen taktikler, örgütün, 2009 yılına kadar Nijerya'nın güneyinde yaşanan çok sayıda rehin alma eylemini örnek alıyor olabileceğini gösteriyor." diye yazan gazete "O dönemde kaçırılan kişiler, genellikle fidye karşılığında serbest bırakılıyordu. Ancak kuzeyde yerleşen İslamcı militanlığın cihad ideolojisi çok farklı sonuçlar doğurabilir." yorumunu yapıyor.
'İşsizler çoğunluk oldu'
Yunanistan hükümeti için derin borç krizinden çıkma ve iflası önleme çabalarında bono takası için verilen süre dolarken Daily Telegraph gazetesi Yunanistan'la ilgili bir işsizlik değerlendirmesi yayınlıyor.
"Genç Yunanlıların yarıdan fazlası işsiz" başlıklı haberinde gazete, ülkede 25 yaş altındaki işsiz gençlerin ilk kez 'çoğunluk' olduğunu belirtiyor.
"İşsiz gençlerin oranı yüzde 51,1'e yükseldi. Bu Euro Bölgesi ülkelerindeki en yüksek oran" diyen Daily Telegraph, işsiz gençlerin sayısının son üç yılda iki katına çıktığını, genel işsizliğin de yüzde 21'le rekor seviyeye ulaştığını aktarıyor.
Türkiye-Suriye sınırı
Financial Times gazetesi Dünya Haberleri sayfasında, Suriye'deki çatışmaların sınır kaçakçıları için büyük bir hareket alanı yarattığını yazıyor.
Michael Peel ve Daniel Dombey imzalı yazı özetle şöyle:
"Kaçak petrolle dolu bir düzine traktör çamurlu patikada Suriye'den Türkiye'ye doğru ilerlerken, Abdo adlı Türk çiftçi "Böyle kaçakçılık yapmak çok zordu" diyor. Sonra ellerini ovuşturarak ekliyor "Ama şimdi her şey çok iyi." Sınırın öte yanındaki kan ve çatışmalarla bu taraftaki keyif büyük bir tezat. Suriye'deki çatışmalar, uzun sınır boyunca büyük bir kâr kapısı açmış."
"Hacıpaşa'da adının Ebu Muhammed olduğunu söyleyen biri "Artık burada bir sınır yok" diyor. Suriye'nin 900 kilometrelik Türkiye sınırı, Beşar Esad rejimi, muhalifler ve sıradan Suriyeliler için çok önemli. Avrupa'nın sınırındaki istikrarlı bir ülkeden, Suriye'nin hem ticaret merkezlerine hem çatışma bölgelerine açılan bir köprü."
"Sınır kaçakçılığı uzun yıllardır yapılıyor. Özellikle petrol çok kârlı. Hacıpaşa Belediye Başkanı Memet Faruk Hansa, kaçakçılığın daha kârlı olduğunu gören çiftçilerin bu işe başladıklarını anlatıyor. Burada yaşayanlar Türk askerlerinin kaçakçılığa ses çıkarmadıklarını söylüyor. Bir Türk yetkili ise bu iddiayı reddediyor ve "O kadar eminlerse kaçakçılığı gündüz askerlerin gözü önünde yapsınlar" diyor."
"Ertesi gün Abdo ve diğerleri günün ortasında sevinçle sınırın bir o tarafına bir bu tarafına geçip duruyorlar. Olabildiğince çok para kazanma derdindeler. "Kim bilir?" diyor birisi "Belki yarın bizi durdururlar.""
Stratocaster borsada
Independent gazetesinin ekonomi sayfasında, ünlü gitarist Jimi Hendrix'in bir fotoğrafıyla birlikte, efsanevi gitar markası Fender'in hisselerinin New York borsasında işlem görmeye başlayacağı aktarılıyor.
Gazete "Hendrix'in yanısıra, Eric Clapton, David Gilmour gibi pek çok ünlü müzisyenin kullandığı gitarları üreten şirket, 200 milyon dolarlık hissesini satışa çıkarmak için başvuruda bulundu" diyor ve Stratocaster modeli efsaneleşen Fender'in, İkinci Dünya Savaşı ardından Leo Fender tarafından kurulduğunu anlatıyor.
Fender, hisse senetlerinden elde edeceği geliri 246 milyon doları bulan borçlarının bir bölümünü kapatmak için kullanacak.