9. Kalkınma Planı geçti

Abone ol

TBMM Genel Kurulunda, 9. Kalkınma Planı kabul 50'ye karşı edildi..

9. Plan döneminde, GSYİH'nin (gayri safi yurtiçi hasıla) yıllık ortalama yüzde 7 oranında artması bekleniyor. Milli gelirin 2013 yılında yaklaşık 800 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. 2013 yılında kişi başına gelirin 10 bin 100 dolara, satın alma gücü paritesine göre ise 15 bin 332 dolara ulaşması hedefleniyor.

Plan döneminde yıllık ortalama yüzde 7 oranında büyümesi beklenen Türkiye ekonomisinde, yapısal reformlar ve uygulanacak sektörel politikalar sonucunda üretimin sektörel kompozisyonunda da birtakım değişiklikler bekleniyor. Bu politikalara paralel olarak, tarım sektörünün katma değer içindeki payının azalması, buna karşılık sanayi ve hizmetler sektörlerinin paylarının artması öngörülüyor.

Tarım sektörünün, plan döneminde yıllık ortalama yüzde 3,6 oranında büyümesi ve katma değer içindeki payının 2013 itibariyle yüzde 7.8 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Sanayi ve hizmetler sektörlerinde rekabet gücünün artırılması ve yüksek katma değer üreten bir yapıya geçişin sağlanmasına yönelik uygulanacak politikalar neticesinde, sanayi sektörünün yıllık ortalama yüzde 7.8 oranında büyümesi ve dönem sonunda katma değer içindeki payının yüzde 27.2 seviyesine ulaşması bekleniyor. Plan döneminde, hizmetler sektörünün de yıllık ortalama yüzde 7.3 büyümesi ve 2013 yılında katma değerden yüzde 65 oranında pay alması öngörülüyor.

Plan döneminde, kamu ve özel sektör sabit sermaye yatırımlarının sırasıyla yıllık ortalama yüzde 9.4 ve yüzde 8.1 oranında artacağı tahmin ediliyor. Aynı dönemde, öncelikli sektörler arasında yer alan eğitim ve sağlık sektörlerinin kamu sabit sermaye yatırımları içindeki paylarının artırılması hedefleniyor.

İhracatın, plan döneminde yıllık ortalama yüzde 14.2 oranında artması ve 2013 yılında 210 milyar dolar seviyesine ulaşması hedefleniyor.

Hedeflenen yüksek büyümeye paralel olarak, ithalatın da yıllık ortalama yüzde 11 oranında artması ve 2013 yılında 275 milyar dolar seviyesine ulaşması bekleniyor. Böylece, Plan dönemi sonunda Türkiye'nin dış ticaret hacminin 470 milyar dolara yükseleceği öngörülüyor. Bu gelişmeler çerçevesinde, cari işlemler açığının GSYİH'ye oranının, 2013 yılında yüzde 3 seviyesine gerileyeceği bekleniyor.

Turizm gelirlerinin, plan döneminde yıllık ortalama 9.3 oranında artması ve dönem sonunda 36.4 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. Plan dönemi boyunca 12.1 milyar dolar civarında, yıllık ortalama doğrudan yabancı sermaye girişi bekleniyor.

Genel devlet harcamalarının GSYİH içindeki payının, 2013 yılında yüzde 36.1'e düşmesi, genel devlet gelirlerinin GSYİH içindeki payının da Plan dönemi sonunda yüzde 39.7 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Faiz harcamalarındaki azalmanın etkisiyle genel devlet finansman dengesinin plan dönemi boyunca yıllık ortalama yüzde 1.6 oranında fazla vereceği tahmin ediliyor.

Enflasyonun, Merkez Bankasının uygulayacağı enflasyon hedeflemesi politikası çerçevesinde, 2013 yılında yüzde 3 seviyesine düşürülmesi bekleniyor.

Para ve kur politikasına ilişkin olarak, dalgalı kur rejimi uygulamasına devam edilmesi öngörülüyor.

Tarım sektörünün katma değer içindeki payının, 2013 yılında yüzde 7.8'e düşmesi tahmin ediliyor. Ancak, tarım sektöründe rekabet gücünün ve verimliliğin artırılmasını sağlam amacıyla hububat üretiminde sertifikalı tohum kullanım oranının 2006 yılında yüzde 30'a, 2013 yılında ise yüzde 50 seviyesine çıkarılması hedefleniyor. Organik tarım üretiminin giderek artacağı ve 2013 yılında, toplam tarım alanlarının yüzde 3'üne ulaşacağı tahmin ediliyor.

Plan üzerinde 8 değişiklik önergesi verilirken, önergelerden sadece biri hükümet tarafından benimsendi. Konuşmaların ardından, üç bölüm halinde görüşülen 9. Kalkınma Planı, 50 ret oyuna karşılık 271 oyla kabul edildi.

Günün Önemli Haberleri