87 yaşında ama resmen ölü
Abone olDiyarbakır'da 87 yaşındaki Abdulkadir Taşpınar, nüfusa kaydı olmadığı için kimliksiz yaşamanın sıkıntısını çekiyor.
9 ay cezaevinde kaldı, eşi ile resmi
nikah kıyamadı, 8 çocuğunu nüfusuna geçiremedi ve askerliğini de
yapamadı...
Diyarbakır'ın Ergani ilçesine bağlı Ulaş Köyü'nde 1923 yılında doğduğunu belirten Abdulkadir Taşpınar, dünyaya geldikten bir süre sonra anne ve babasının öldüğünü, nüfusa kaydının yapılmadığını ve doğduğu tarihten bugüne kadar nüfus cüzdanına sahip olmadığını söyledi.
Taşpınar, askerlik çağı geldiğinde Ergani Nüfus Müdürlüğ'ne başvurduğunu, ancak Nüfus Müdürlüğünün, kaydının bulunmaması nedeniyle olumsuz yanıt verdiğini ve bu nedenle askerlik de yapamadığını anlattı.
Abdulkadir Dede, kendisinden 31 yaş küçük eşi Bedriye Çetin ile evlenip çocuk sahibi olunca 1990 yılında tekrar Nüfus Müdürlüğüne başvurduğunu, ancak, yetkililerin çoücukları için nüfus kaydını yapamayacaklarını kendisine söylediğini belirtti.
NİKAH YAPAMADI
Nüfusa kaydı bulunan eşinin üzerine çocuklarının kaydının yapılabileceğini öğrenmesi üzerine 8 çocuğun da anne Bedriye Çetin'in üzerine kaydedildiğini belirten Taşpınar, Abdulkadir dede, kimliği olmadığı için eşiyle resmi nikah da yapamadığını ifade etti.
KİMLİKSİZ CEZAEVİNE
GİRDİ
Birçok kez Ergani Nüfus Müdürlüğüne
başvurduğunu, ancak her seferinde aynı cevabı aldığını bildiren
Abdulkadir Dede, şöyle
dedi:
''Bana hep nüfusa
kaydımın bulunmadığını söylediler. Bu nedenle çocuklarımı 45 yıllık
eşimin üzerine kayıt yaptırdım. Yaklaşık 50-60 yıl önce Suriye
sınırında kaçakçılık yaptığım için yakalandım. Bana kimliğimi
sorunca ben de 'yok' dedim. Beni tutukladılar ve kimliksiz 9 ay
cezaevinde kaldım. Bugüne kadar bana hiç kimlik sorulmadı.
İstanbul'a bile gittim, fakat kimlik sorgulamaya denk gelmedim.
Çocuklarım çok uğraştı, ama bir türlü çıkaramadılar kimliği. Artık
kimliğimin çıkmasını istiyorum.''
''BABAMIN SOYADINI TAŞIMAK
İSTİYORUZ''
Çocuklarından Faysal Çetin de (29)
doğma büyüme Ergani'nin Ulaş Köyü'nde olan babasının nüfusa
kaydının olmaması nedeniyle sıkıntı çektiklerini
belirtti.
Kendi kimliklerinin de çok geç çıktığını vurgulayan Çetin, ''Bu nedenle benden büyük ağabeylerim okuyamadı. Ben de ancak 5. sınıfa kadar okuyabildim. Oysa hepimiz okumak istiyorduk, ancak kimliklerimiz yoktu. Babamızın da artık bir kimliğinin olmasını istiyoruz'' diye konuştu.
TAŞPINAR, SAKLI
NÜFUS
Diyarbakır Nüfus Müdürlüğü yetkilileri de Taşpınar'ın ''saklı
nüfus'' (nüfusa kaydı olmayan vatandaş) olduğunu belirterek, şu
bilgileri verdi:
''Taşpınar, ilk kez 1996 yılında nüfusa kaydının yapılması için başvurmuş, ancak, anne ve babası hayatta olmadığı için işlemleri askıda kalmış. Taşpınar'ın, 2009 yılında tekrar bir başvurusu olmuş, ancak başvurudan sonra işlemlerin takibi yapılmamış. Taşpınar'ın nüfusa kaydı için yazışmalar yapılmış. İşini takip etmesi gerekiyor. Taşpınar, başvurması halinde işlemleri yapılarak nüfusa kaydedilecek.''