84 bin kişilik istihdam fırsatı
Abone olBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kanal 24'te katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, teşvik paketinin yürürlüğe girmesinin ardından geçen 6 aylık dönemde organize sanayi bölgelerine 2 bin 105 işletmenin yatırım talebinde bulunduğunu belirterek, ''Bunlar 84 bin kişilik istihdam sağlayacak. Teşvikle birlikte 26 milyar liralık bir yatırım söz konusu olacak'' dedi.
Bakan Ergün, Kanal 24'te katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bugün Çin'den uzaya fırlatılacak olan GÖKTÜRK 2 uydusuyla ilgili bilgi veren Ergün, Göktürk-2 uydusunda yüzde 80-85'ler oranında bir yerlilik olduğunu, Türkiye'nin artık uydu yapımında önemli bir yetkinlik kazandığını kaydetti.
Ergün, GÖKTÜRK 2 uydusunun ömrünün 5 yıl, çözünürlüğünün 2,5 metre olduğunu, bundan sonra fırlatılacak uydunun 1 metrenin altında bir çözünürlüğe sahip olacağını belirterek, ''Hatta bu zaman içerisinde 20 santime kadar düşecek, yani 20 santimetreye kadar olan alandaki görüntüleri net bir şekilde alma imkanına sahip olacağı bir teknolojiye doğru sizi götürüyor'' dedi.
Göktürk 2 uydusuyla dünyanın her yerinden görüntü alınabileceğine işaret eden Ergün, uydunun aynı zamanda keşif ve gözetleme faaliyeti için de kullanılabileceğini bildirdi.
Nihat Ergün, şöyle devam etti:
''Aynı zamanda çevre ve şehircilik için kullanılabilecek, yani gecekondulaşma var mı? Çünkü sürekli görüntü alacaksınız, bir yerdeki gecekondulaşmayı göreceksiniz. Ormanlar azalıyor mu, artıyor mu, orman yangını nerede mesela, boyutları nelerdir? Sürekli fotoğraf çekeceği için size o bölgelerden, denizler kirlenmiş mi mesela, kıyılarda dolgu yapılıyor mu, denizler aşırı derecede dolduruluyor mu bütün bunları görme imkanına sahip olacaksınız. İşte bir yerde afet oldu, deprem oldu, boyutu nedir, tahribatın boyutu nedir, bunu hemen görme imkanına sahip olacağız.
Heyelan var, sel felaketi var bir yerde, yani bütün bu felaketleri izleme, tabii ki buna göre de önlemler geliştirme imkanına sahip olabileceksiniz, bunları da başkalarının görüntüleriyle değil, kendi görüntülerinizle gerçekleştireceksiniz. Haritalar, daha nitelikli 3 boyutlu haritalar çıkarma, ülkenizin 3 boyutlu haritalarını kendiniz çıkartacaksınız, değişik alanlardan görüntüler alarak bunu yapma imkanına sahip olacaksınız. Tabii ki istihbarat amaçlı görüntüler de elde edeceksiniz.''
TEŞVİK PAKETİNİN 6 AYLIK SONUÇLARI
Bakan Ergün, yeni teşvik paketinin sonuçlarına ilişkin de bilgi verdi. Organize sanayi bölgelerinde ciddi yatırım hareketliliği olduğuna işaret eden Ergün, 6 ayda 2 bin 105 işletmenin yatırım için talepte bulunduğunu, bununla da 84 bin istihdam sağlanacağını kaydetti.
Ergün, ''Teşvik paketi açıklandıktan sonra Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki organize sanayi bölgelerinde, yani 6. bölge dediğimiz bölgelerde organize sanayi bölgelerinde 980 işletme için tahsis yapılmış. Doğu Anadolu'da 377 işletme, İç Anadolu'da 347 işletme, buralar yoğun teşvik bölgeleri, en çok Güneydoğu'da. Karadeniz'de 180 işletme, Ege'de 158, Marmara'da organize sanayi bölgelerinde 43, Akdeniz'de 20 işletme organize sanayi bölgelerine gelmiş. Bu da toplam 2 bin 105 işletme ediyor ve 84 bin kişilik istihdam oluşacak bu bölgelerde. Yani son 6 ay içerisinde ortaya çıkan tablo'' değerlendirmesinde bulundu.
Toplamda bu organize sanayi bölgelerinde 26 milyar liralık bir yatırımın söz konusu olacağını dile getiren Ergün, bunun 10 milyar liralık yatırımının Güneydoğu'da, 6 milyar liralık yatırımın Akdeniz'de, 5 milyar liralık yatırımın İç Anadolu'da, 2 milyar liralık yatırımın Doğu Anadolu'da olduğunu belirtti.
Nihat Ergün, ''Gerçekten teşvik sisteminin organize sanayi bölgelerine olan yatırım taleplerini ciddi manada artırdığını görüyoruz. Demek ki sistem işe yaramış, son 6 ay içerisinde organize sanayi bölgelerine bu boyutlarda yatırım geldiğine göre teşvik sisteminin önemli bir işlev gördüğünü ve yatırıma döndüğünü söyleyebiliriz'' dedi.