813 buluşun patenti Xeroxtan

Abone ol

Xerox, Uzakdoğu yapılanması Fuji Xerox’la beraber, 2006 yılında toplam 813 yeni buluşun patentini aldı.

Xerox, 2005 yılı ile karşılaştırıldığında 2006 yılında aldığı patent sayısını yüzde 27 artırarak inovasyon çalışmalarındaki öncülüğünü devam ettiriyor. 

Böylece Xerox sahip olduğu toplam patent sayısını 58.201’e çıkardı. Dünyanın en çok patent sahibi teknoloji şirketlerinden biri olan Xerox, dünyanın değişik bölgelerinde yaptığı AR-GE faaliyetleri sonucunda, 2006 yılında aldığı patent sayısında 2005 yılına kıyasla yüzde 27 artış sağladığını açıkladı. Xerox, bilim adamlarının geliştirdiği yeni buluş ve yaklaşımlarla 2006 yılında 558 patente imzasını attı. Xerox’un, Uzakdoğu yapılanması Fuji Xerox ile beraber 2006 yılında ulaştığı toplam patent sayısı ise 813 oldu. Xerox, böylece 2006 yılında aldığı patentler ile sahip olduğu toplam patent sayısını 58 bin 201’e çıkardı.

Xerox’un Keşif Grubu’nda yer alan bilim adamlarından Steve Harrington, geçen sene aldığı iki patent ile 100. patentine ulaşan Xerox’lu bilim adamları arasına katıldı. Xerox’un bünyesinde şu an 100 ve daha üzeri patente ulaşmış 14 bilim adamı bulunuyor.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Xerox’un Keşif ve Teknoloji Grubu Başkanı Sophie Vandebroek, “Patent sayısında görülen artış Xerox’un, geçmişte olduğu gibi gelecekte de günlük yaşamımıza yeni ürün ve çözümler sunmaya devam edeceğinin bir göstergesidir” dedi. Sophie Vandebroek, “Müşterilerimizin ihtiyaç ve sorunlarına çözüm oluşturmak üzere yaptığımız araştırma faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Her bir buluş bir sonraki buluşun ön çalışması niteliğinde ve gelecekte hayatımızda yer alacak ürün ve çözümlerin de habercisi. Xerox, dünya üzerinde bugüne kadar en çok patent alan 10 teknoloji firmasından biri, kendi faaliyet alanı ile ilgili buluşları yeni ürünlerinde kullanırken, faaliyet alanı dışındaki buluşlarının patent haklarını da diğer firmalara satmaktadır.”dedi.

Xerox’un geçtiğimiz yıl duyurduğu ve kamuoyunda ilgi uyandıran buluş patentleri arasında, “Kağıt doküman üzerinden dijital ortamda bilgi arama imkanı veren:TrueMatch”, “Sahteciliğe karşı gözle görülemeyen dijital yazı fontu: Microtext”, “Siyah beyaz basılan dokümanları sonradan renkli doküman haline getiren renk gizleme” “Silinebilir kağıt” teknolojisi sayılabilir.








“Microtext” adı verilen, önemli belge ve dokümanların kişiye özel şifreleme ve güvenlik önlemleri ile dijital olarak basılmasını mümkün hale getiren, yeni dijital yazı fontu, bir belgenin orjinalliğini ispat etmek ve sahtesinin üretilmesini engellemek için önemli bir buluş olarak görülüyor. Xerox’un bu buluşu ile nüfus cüzdanı, ehliyet, diploma, pasaport, banka çekleri, tapu, banka çeki gibi önemli belge ve dokümanların sahtelerinin üretilmesi önlenebilecek.

Sofistike dil teknolojileri üzerinde çalışan Xerox’un Fransa Grenoble’daki Avrupa AR-GE Merkezi’nin 2006 yılında patentini aldığı önemli buluşlardan biri de “TrueMatch” adı verilen teknolojiydi. “TrueMatch” teknolojisi, gelişmiş arama özellikleri ile kişilere kağıt bir dokümanın elektronik ortamdaki orijinal kopyasını, önceki ve sonraki versiyonlarını kolayca bulma imkanı veriyor.

Xerox’un geçen yıl duyurduğu diğer bir yenilik de, siyah beyaz basılan dokümanları renkli bir doküman haline dönüştüren, siyah beyaz baskıda gizlenmiş renk kodları adlı teknolojiydi. Xerox bilim adamları, dokümanın içine yerleştirdikleri renk kodları ile, faksla gelen veya yazıcı, fotokopi cihazı tarafından siyah beyaz basılan bir dokümanı tekrar renkli bir doküman haline getirmenin yolunu keşfettiler.

Silinebilir kağıt teknolojisi, kağıt üzerine basılı görüntü ve bilgilerin 16-24 saat arasında kaybolmasına ve aynı kağıdın tekrar tekrar kullanılmasına imkan veriyor. Xerox, silinebilir kağıt teknolojisinin yakın bir gelecekte ticari bir ürün olarak kullanıma sunulması bekleniyor.

Ayrıca Xerox’un aldığı diğer önemli patentleri arasında, iki yazıcı motorunun bir yazıcı cihazı gibi birbiriyle uyumlu çalışmasını sağlayan “paralel yazıcı mimarisi”, baskı makinelerinde daha az toner harcanarak daha kaliteli baskı elde edilmesini sağlayan kimyasal toner teknolojisi yer alıyor. Xerox’un patent aldığı buluşlar arasında doküman içerik analizini destekleyen yazılım patentleri ile mikroskobik küçüklükteki yarı iletken parçacıkların üretim sürecini destekleyen patentler de bulunuyor

Toplam 58.201 patenti olan ve hali hazırda 8 binden fazla süresi dolmamış etkin patenti elinde bulunduran Xerox, Uzakdoğu yapılanması Fuji Xerox'la beraber her yıl ortalama 1.5 milyar dolarlık bir kaynağı AR-GE çalışmalarına ayırıyor. Xerox'un bünyesinde 1100 bilim adamı bulunuyor ve A.B.D, Kanada ve Avrupa'da yer alan AR-GE laboratuvarlarında, iş uygulamaları, elektro mekanik sistemler, dijital görüntüleme, bilgisayar, renk bilimi ve baskı teknolojileri alanlarında araştırmalar yapılıyor.

Günün Önemli Haberleri