80 yaşındaki hastaya kök hücre tedavisi
Abone olYYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi'nde, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kunt ve ekibince, kalp rahatsızlığı bulunan 80 yaşındaki bir hasta uygulanan kök hücre tedavisiyle iyileştirildi.
YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi'nde, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alper Sami Kunt ve ekibi tarafından, 80 yaşındaki Radiye Balık'ın kalbine kök hücre tedavisi yapıldı.Daha önce imkansızlıklar nedeniyle yeterli sağlık hizmeti alamadıkları için batı illerine gitmek zorunda kalan hastalar, Sağlık Bakanlığı'nın sağladığı imkanlarla yeni kurulan hastanelerin son sistem cihazlarıyla tedavi yürütmesi nedeniyle il dışına gitmekten kurtuldu.
Yeterli ve nitelikli doktor sıkıntısı, gerekli tıbbi cihazların olmaması nedeniyle hastaların büyük bir bölümünü batıdaki illere gönderen Van'daki hastaneler, artık başka illerden gelen hastalar için umut oldu.
Yaklaşık 6 ay önce YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi'nde başlatılan kök hücre tedavisi sayesinde şimdiye kadar aralarında Mersin, Anamur, Afyon, Artvin gibi illerden gelen hastalarında bulunduğu 25 kişinin ayakları ve çeşitli uzuvları kesilmekten kurtarıldı. 80 yaşındaki bir hasta uygulanan kök hücre tedavisiyle iyileştirildi.
Prof. Dr. Kunt, dünyada ve Türkiye'de kalp yetmezliği olan hastalara kök hücre tedavisinin uygulandığını, ancak Türkiye'de ilk kez göbek yağından adipoz dokuyla elde ettikleri kök hücreyi kalbe uyguladıklarını söyledi.
Türkiye'nin en doğusu olan Van'da bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını bildiren Kunt, ülkenin her yerinden kendilerine müracaat eden hastaları kabul ederek, kök hücre ve diğer konularda gerekli tedavilerini üstlendiklerini anımsattı.
Kök hücre tedavisinde önemli çalışmalar yaptıklarını söyleyen Kunt, şöyle konuştu:
"İskemik ve diyabetik yaralar için uyguladığımız kök hücre tedavisinde, karından aldığımız adipoz dokuyla elde ettiğimiz kök hücreleri, ayak dokularına enjekte ederek tedavi sağlıyorduk. Bu yöntem tüm dünyada ileri derecede kalp yetmezliği olan hastalara uygulanıyordu. Bu yöntem farklı metotlarla ülkemizde de uygulanıyor. Biz de hastane idaresi ve rektörlüğümüzle görüştükten sonra bu yöntemi bir hastamıza uygulamak için çalışma başlattık. Hastanın ileri düzeyde kalp yetmezliği vardı. Hastanede göbek yağından, adipoz dokudan elde ettik. Buradan çok hücre sayılı kök hücre alarak, hem by pass ameliyatını hem de kalbin üstündeki ve içindeki kas dokusuna enjeksiyon yaptık. Böylece hastanın kasılma kuvvetini arttırmayı amaçladık."
Tedavi uyguladıkları 80 yaşındaki hastanın durumunun iyi olduğunu ve tedavisinin yoğun bakım ünitesinde devam ettiğini belirten Kunt, bu yöntemi dünyaya duyurmak için gerekli hazırlıklara başladıklarını dile getirdi.
"Büyük başarılara imza atıyoruz"
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise son dönemlerde hastane olarak çok büyük başarıların altına imza attıklarını belirterek, bunda emeği geçen herkese teşekkür etti.
İnsanlara şifa verebilmek için ellerinden gelen gayreti göstermek gibi bir felsefelerinin olduğunu anımsatan Battal, "Bugün teknik olarak Türkiye'de bir ilk uygulandı ve şu ana kadar başarılı oldu. Bu ülkemiz ve dünya için çok daha iyi bir tedavi olacak. Kalp kaslarının desteklenmesi açısından uygulanan bir proje" dedi.
Battal, hastane başhekimi Prof. Dr. Hakan Çankaya ve çalışmayı gerçekleştiren ekiple ameliyat edilen hastayı ziyaret ederek, geçmiş olsun dileklerini iletti.