8 Temmuz İngiltere basın özeti
Abone olİngiltere'de gazetelerin hepsi İskoç tenisçi Andy Murray'nin Wimbeldon Tenis Turnuvası'nı kazanışını ön sayfalarında manşetten duyuruyor.
İngiltere'de gazetelerin hepsi İskoç tenisçi Andy Murray'nin Wimbeldon Tenis Turnuvası'nı kazanışını ön sayfalarında manşetten duyuruyor.
Independent gazetesi spor yazarı James Lawton, "Unutulmayacak bir başarı, izleyen herkes için ilham kaynağı" başlığı altında yazdığı makalede Murray'nin 77 yıldan sonra Wimbeldon Tenis Turnuvası'nda tek erkekler kategorisinde şampiyon olan ilk Britanyalı olduğunu hatırlatıyor.
Lawton, Murray'nin Wimbeldon şampiyonu olarak "sıkı çalışırsanız ve karşınıza çıkacak her türlü zorluğu aşabileceğinize inanırsanız başaramayacağınız şey yoktur" fikrini gençliğe aşıladığını söylüyor.
Guardian gazetesi, Andy Murray'nin İskoçya'daki memleketi Dunblane'de büyük kutlamaların "patlak verdiğini" yazıyor. İskoçya'da olmalarından dolayı maç boyunca bazı vatandaşlar gayda çalmış.
Telegraph gazetesiyse Murray'nin Wimbeldon'u kazanmasıyla İngiltere'de son zamanlarda sıklıkla tartışılan İskoç milliyetçiliği tartışmalarının da alevlendiğine dikkat çekiyor.
Andy Murray'nin kazandığının belli olduğu sırada maçta bulunan İskoçya bölgesel hükümeti başbakanı Alex Salmond'un İskoçya bayrağı açmasının kişilerce eleştirildiğini aktarıyor Telegraph.
Gazetenin haberine göre, Salmond'un hareketi, internet ortamında, bir spor kazanımının siyasi emellere alet edilmeye çalışılması olarak tasvir edilmiş.
Murray'nin Wimbeldon şampiyonu olmasını ön sayfasına taşıyan bir başka gazete olan Times'da yazan Neil Harman, tenisçinin Olimpiyatlar'da altın madalya kazanmasının kendisine yardımcı olduğunu söylüyor.
Geçen sene Murray'nin Wimbeldon finalinde Federer'e kaybettiğini hatırlatan Harman, o zamandan bugüne tenisçinin Olimpiyatlar ve ABD tenis turnuvasını kazanmak gibi büyük kazanımları olduğunu belirtiyor.
Mısır'da 'mezhep çatışması'
Mısır'da 'mezhep çatışmalarında' Hristiyanların hedef haline geldiğini söyleyen Independent yazarı Kim Sengupta, Müslüman Kardeşler'in darbeden Kıpti Hristiyanları sorumlu tuttuğunu belirtiyor.
Bunların 'ölümcül sonuçları' olduğunu belirten Sengupta, makalesinde Mina Cheroubim adlı bir papazın öldürülmesini örnek olarak veriyor.
Cheroubim'in kiliseden markete doğru gittiği sırada maskeli kişilerce öldürüldüğünü aktaran Sengupta, papazın Ariş kentinde sevilen biri olduğunu belirtiyor, ve ekliyor: "Yerel Hristiyanlar ve Müslümanlar, katillerin toplum içinde ayrılıkların yaratılması için dışarıdan gelen kişiler olduğundan emin."
Independent gazetesinde yayınlanan makale ayrıca Hristiyanlara yönelik saldırıların son günlerde arttığına ve Hristiyanların da bu yüzden cumhurbaşkanı Mursi'nin devrilmesinin ardından hedef haline geldiklerini hissettiklerini yazıyor.
Aynı konuda Guardian gazetesinde bir analiz kaleme alan Patrick Kingsley, General Sisi'nin cumhurbaşkanı Mursi'nin devrildiğini açıkladığı gün arkasında duran kişilerden en beklenmedik olanının Mısır'ın en büyük Selefi partisi Nur Partisi lideri Yunus Mahyun olduğunu yazıyor.
Dokuz ay önce Nur Partisi'nin Müslüman Kardeşler iktidarının önemli bir müttefiki olduğunu; ama şimdi laik koalisyonun en beklenmedik üyesi olduğunu söylüyor Kingsley. Yazar, Muhammed El Baradey'in Başbakanlığa getirilmesinin ertelenmesini "Nur'un kendisini fazla laik bulmasına" bağlıyor.
Bu konuda siyasi İslam uzmanı Shadi Hamid'le konuşan Kingsley, kendisinin Nur Partisi konusunda "bu koalisyonda veto gücüne sahipler" dediğini aktarıyor. Hamid'e göre "Yeni hükümetin kendi saflarında bir İslami Parti olduğunu gösterebilmek için Nur Partisine ihtiyacı var."
Kingsley makalesinde Müslüman Kardeşler'e tek alternatif olduğundan Nur Partisi'nin bu darbeden kazançlı çıkabileceğini, ama aynı zamanda laiklerle aynı safta bulunduğundan kendi seçmenlerini kaybetmemek için çok dengeli bir politika oynamak zorunda kaldığını yazıyor.
Mısır'daki gelişmeleri ele alan bir başka gazete Financial Times. Gazete, Mısır'da cumhurbaşkanı Mursi'nin devrilmesini Suudi Arabistan'ın kutladığını hatırlatıyor.
Aynı dönemde Suriye'deki muhalefetin oluşturduğu Suriye Ulusal Koalisyonu'nun başına Suudilerin desteklediği Ahmet el Carba'nın seçilmesinin bölgedeki dengeleri gözler önüne serdiğini yazıyor Financial Times.
Gazetenin haberine göre: "Suriye'nin sürekli kırılgan olan muhalefetinde lider değişimi Mısır'daki darbeden çok daha az önemli olsa da uzmanlara göre her iki olay da Katar'ın dış politika hataları ve iç siyasette liderlik aktarımıyla boğuştuğu bir dönemde Suudi Arabistan'ın artan nüfuzunu gösteriyor."
Snowden'ın mülteci başvurusu
Amerikalı gizli istihbarat çalışanı Edward Snowden'ın durumunu ele alan Telegraph gazetesi, Rusya'nın, kendisine Venezuela'nın iltica teklifini kabul etmesi tavsiyesinde bulunduğunu aktarıyor.
Gazete, Rusya Parlamentosu'nda dış ilişkiler komitesinin başında bulunan Alexei Pushkov'un, Venezuela'nın teklifi konusunda "Snowden için bunun son iltica fırsatı olabileceğini" söylediğini yazıyor.
Telegraph, bu gelişmenin Kremlin'in, Rusya'yla Amerika'yı karşı karşıya getiren olayı sonlandırma isteği olarak görülebileceğini de ekliyor.