8 Mart nedir Kadınlar Günü tarihi nasıl ortaya çıktı?
Abone olMart Dünya Kadınlar Günü tarihçesi merak konusu oldu. Vatandaşlar bir yandan etrafındaki emekçi kadınların bu özel gününü kutlamak için hazırlıklar yaparken diğer yandan da Kadınlar Günü'nün tarihi hakkında araştırma yapıyor. "8 Mart Dünya Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı?"
2020 yılı Dünya Kadınlar Günü için geri sayım sona eriyor.
Vatandaşlar bir yandan etrafındaki emekçi kadınların bu özel gününü
kutlamak için hazırlıklarını sürdürürken diğer yandan da Kadınlar
Günü'nün tarihçesi ile ilgili araştırma yapmaya başladı. 8 Mart
Dünya Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı? sorusunun yanıtı arama
motorlarında yoğun olarak araştırılıyor. Dünya Kadınlar Günü
tarihçesi ile ilgili bilgiler haberimiz içerisinde yer
alıyor...
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ NEDİR: Dünya Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Bu, kadın hakları hareketinde bir odak noktasıdır.
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI: Her yıl 8 Mart tarihi "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak geçiyor. Uluslararası bir gün olan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmıştır. Dünyada 1910’larda, Türkiye’de ise ilk kez 1921 yılında kutlanmaya başlanmıştır. Hem dünyada hem de ülkemizde kutlama olarak geçen bu özel tarihin “Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün” kökeni acı bir tarihe dayanıyor.
ABD'nin New York kentinde bir dokuma fabrikası... Çok ağır çalışma koşulları, çok uzun iş günleri ve buna karşın çok düşük ücretler. Koşulların her geçen gün daha da dayanılmaz hale gelmesi, kadın işçilerin artık tahammül sınırını zorlamaya başladı. Greve çıkma kararı alan kadınlar, taleplerini de açıkladılar: “Daha iyi koşullarda çalışmak, 10 saatlik iş günü, eşit işe, eşit ücret...” 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları talebiyle greve başladı. Bu sırada çıkan olaylar sırasında fabrika içinde şüpheli bir yangın başladı. 129 kadın, yangında hayatını kaybetti...
Takvimler 8 Mart 1857’yi gösteriyordu. İşçilerin cenaze törenine
10.000'i aşkın kişi katıldı. . Almanya Sosyal Demokrat Partisi
önderlerinden Clara Zetkin , bu olayın ardından 8 Mart’ın Dünya
Kadınlar Günü olarak anılmasını öneri olarak sundu ve öneri oy
çoğunluğuyla kabul edildi. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk
kez 19 Mart 1911’de Almanya ve İsviçre’de anıldı. Anmaların 8 Mart
olarak değiştirilmesine 1921'de Moskova'da düzenlenen 3.
Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda karar verildi. ABD'de de ise
1960’lı yıllarda anılmaya başlandı. Birleşmiş Milletler, 66 yıl
sonra 8 Mart'ın 'Dünya Kadınlar Günü' olarak kabul etti.
TÜRKİYE'DE 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ: Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor.