8 ilçe doğal gaz için müracaat etti

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Bakanlar Kurulu kararı çıkartmıştık 6 ay kadar önce, ilçelerimizden nüfusu 10 bini aşan yerl...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Bakanlar Kurulu kararı çıkartmıştık 6 ay kadar önce, ilçelerimizden nüfusu 10 bini aşan yerler varsa onların elektrik abonelerinin yüzde 60’ının müracaat etmesi halinde mutlaka oraya da BOTAŞ’ın doğal gaz iletim hattını götüreceğini söylemiştik. Ne yazık ki şu ana kadar 8 tane ilçemiz müracaat yaptı’’ dedi.
Türkiye enerji piyasasının mevcut istihdam verilerini ve profilini ortaya çıkaran ilk bilimsel araştırma olan ‘Enerji Sektörü İnsan Kaynakları Envanteri Projesi’nin Doğal Gaz Raporu, düzenlenen toplantı ile kamuoyuna açıklandı. Toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, projenin paydaşları olan Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Başkanı Yaşar Arslan ve Petrol Platformu Derneği Başkanı Orhan Duran’ın yanı sıra özel sektör temsilcileri, dernek üyeleri ve kamu temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Yıldız, “Türkiye çizdiği politikalar ve stratejiler çerçevesinde serbestleşmeyi, liberalleşmeyi özelleşmeyi tercih ettik. Dün itibari ile 11 yıllık iktidarımızdan 12 yıllık iktidarımıza doğru gidiyoruz. Özel sektörde enteresan örnekler vardır. Paranın zihniyetlerden daha fazla büyüdüğü şirketler vardır. Kamu özelleştirdiği kurumları, özelleştirdiği sektörü kendi insan kaynaklarını denetleyemez hale gelirse burada çok ciddi bir komplikasyon vardır. Kamunun kendi oluşturduğu özel sektörü denetleyemez hale gelmesi durumunda, bunun çok ciddi komplikasyonu vardır. Kamunun bütün varlıkları ve özelleşmeye esas teşkil edecek yapısıyla eğitim hizmeti sunma zorunluluğu bulunuyor” dedi.
Bakan Yıldız, ’’Bir kısım transferler oldu. Mesela TPAO olarak son 10 yılda 400’den fazla mühendisimiz özel sektörde görev yapıyor. Gerek ücretlendirme politikalarının, gerek farklı imkanların sunuluyor olması böyle bir tabii sonucu doğurdu. Bunu çok yadırgamıyoruz, bunun çok normal olduğu kanaatindeyiz’’ diye konuştu.

"ENERJİ SEKTÖRÜNÜN EN ÖNEMLİ AVANTAJLARI PRESTİJ VE SAYGINLIKTIR"
Eğitim alan kamu personelinin özel sektöre geçmesinin normal olduğunu vurgulayan Bakan Yıldız, kamunun eğitim imkanı sunduğu personelin kendisini ilgili kuruma borçlu hissederek belirli bir süre burada görev alması gerektiğini söyledi. Yıldız, şöyle devam etti:
“Enerji sektörünün en önemli avantajları prestij ve saygınlıktır. Bunun haklı bir avantaj olduğu da bellidir. Enerji sektörü bu işi bilen insanlarca yönetiliyor fakat en önemli dezavantajı ise kurumsal hafızayı koruyan insan kaynaklarını ileri noktaya taşımamasıdır. Bütün kurumsal hafızayı ister kamu, ister özel sektör olarak mutlaka muhafaza etmemiz lazım. O tecrübenin üzerine o dinamizmi eklememiz lazım.”
Bakan Yıldız, Türkiye’nin 40 yıldır gündeminde yer alan nükleer enerji konusunda iki nükleer anlaşmaya imza attıklarını belirterek, bunun insan kaynaklarına Türkiye’nin yabancı olduğunu ekledi. Bundan 30 yıl önce bu konuda yetişmiş birçok insan kaynağının yurtdışında çok kritik görevlerde yer aldıklarını ve hala devam ettiklerini ifade eden Yıldız, bu kapsamda Moskova’da 200 mühendisin şu anda eğitim gördüğünü, toplamda 600 mühendisin eğitim alacağını anımsattı. 2023 yılında bu mühendislerin Akkuyu NGS’de görev alacağını açıklayan Bakan Yıldız, Sinop’ta yapılacak NGS için mühendislere eğitim verecek üniversite için Japonya ile yapılan anlaşmaya madde eklediklerini kaydetti. Bakan Yıldız şunları söyledi:
’’Belki İstanbul’da kuracağımız, belki Anadolu Yakası olabilir, Japonya ile kuracağımız üniversitenin insan kaynaklarını oluşturmamız lazım. Çünkü Türkiye büyüyor ve gelişiyor. Geçtiğimiz ekim ayına göre Türkiye yine ekonomik büyümenin daha üzerinde bir büyüme ile elektrik tüketiminde yüzde 3,9’luk rakamı yakaladı. Bu rakam aslında beklentimizin altında olsa da hem yazı hem kışı daha ılıman geçen bir iklimden geçtik bu yaz ve kış. Bir önceki kışa baktığımızda son 62 yılın en soğuk kışını geçirdik. Ama bu yıl en ılıman kışlarından bir tanesini geçiriyor. Buna rağmen 5 bin megavatların daha üzerindeki bir kurulu güç büyümesini gerçekleştirmiş oldu Türkiye, enerji sektörü ve 62 bin megavatları aşan bir kurulu güce gelmiş olduk. 900’e yakın santralin insan kaynaklarını, onları yönetecek, işletecek ve Türkiye’nin arzına sunacak bir yapıyı mutlaka kurgulamış olduk.”
(İHA)

Günün Önemli Haberleri