7 Ocak İngiltere basın özeti
Abone olFinancial Times'ın manşetinde Yunanistan'daki seçimlerin favori partisi Syriza'nın sözcüsüyle yapılmış röportaj var. Guardian'da Almanya'daki Pegida hareketini ele alan bir analiz dikkat çekiyor.
Financial Times bugünkü manşetini Yunanistan'da 25 Ocak'ta
yapılacak seçimlerin favorisi olarak görülen radikal sol parti
Syriza'ya ayırmış.
FT'nin Atina muhabiri Kerin Hope, Syriza'nın ekonomiden sorumlu kıdemli sözcüsü George Stathakis'le röportaj yapmış.
Stathakis, Syriza’nın iktidar olması durumunda "Soligarkların Yunan ekonomisindeki hakimiyeti sorununun üstesinden geleceğini, buna da medya alanından başlayacağını" söylüyor.
Stathakis, "oligarkların gündemimizin üst sıralarında" diye konuşmuş.
Syriza sözcüsü, Yunan ekonomisinde oligarkların etkin olduğu üç
alan bulunduğunu, bunların medya, kamu alımları ve emlak olduğunu
söylemiş.
Almanya'daki eylemlerin düzenleyicisi Pegida neyi savunuyor?
Guardian'ın G2 ekinde, Almanya'daki İslam karşıtı eylemlerin düzenleyicisi Pegida'yla (Batının İslamlaştırılmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar) ilgili bir analiz dikkat çekiyor.
Kate Connoly imzalı yazıda özetle şu görüşler dile getiriliyor:
"Televizyon lisans ücretlerinin kaldırılması çağrısı yapan bir döviz taşıyan adamdan kafes tavukçuluğuna karşı mücadele veren kadına ilk bakışta bir Pegida yürüyüşünde herkes için bir şey var gibi görünüyor."
"Örgütün adı bile oldukça esnek. Bonn'da Bogida adı kullanılıyor. Köln'de Kögida adı var. Berlin'deki adı Bargida."
"Katılımcılar tarafından kullanılan birçok slogana katılmamak zor. Örneğin, 'bir demokraside uyumaya giderseniz bir diktatörlükte uyanırsınız' gibi."
"Pegida'nın neyi savunduğunu öğrenmek zor. Zira, bu durumun nedeni büyük ölçüde, göstericilere Lügenpresse (Yalancı basın) olarak adlandırılan medyaya konuşmama çağrısı yapılmış olması ve gösterilerin düzenleyicilerinin çok seyrek olarak röportaj vermesi."
"Neo-Nazilerin aralarında görünür olmaya başlamasına rağmen cümleleri sık sık 'Irkçı değilim, ama' ile veya 'bizi Nazilerle bir tutmak adil değil' ile başlıyor."
Yazar Connoly, Pegida'nın temel talepleri arasında çok daha sıkı bir göçmen kontrolü, savaştan mağdur olan mültecilerin kendi ülkelerinde tutulmaları, Almanya'daki yabancıların ülkede Almanca konuşmaya zorlanmaları ve iltica başvurusu yapanlar arasındaki suçluların çok daha çabuk bir şekilde sınır dışı edilmeleri var.
Yazının sonunda Pazartesi günü yapılan gösterilere geniş katılımın, Alman lider Angela Merkel'in yeni yıl konuşmasında Alman vatandaşlarına yaptığı, bu tür hareketlere katılmama çağrısının işe yaramadığını gösterdiği belirtiliyor.
Londra'da şiddet suçlarında artış
Times'ta yer alan habere göre İngiltere'nin başkenti Londra'da, 2014 yılında şiddet suçlarında artış meydana geldi.
Cinayet hariç tüm ciddi şiddet suçlarında 2013 ile kıyaslandığında 2014'te artış yaşandı.
Örneğin 2014'te bir önceki yıla kıyasla yaralama olayları yüzde 23, yaralamaya neden olan saldırı olayları yüzde 22 arttı.
Kentte suç aletlerine sahip olma oranı da yüzde 4.5 artış gösterdi.
Kapatılan 'ateist Twitter hesabı' yeniden açıldı
Independent'ta, yıllardır Twitter’da dini görüşlere karşı paylaşımlar yapan bir hesabın, askıya alınması sonrası hesap sahibinin tepkisi üzerine tekrar açılmasıyla ilgili haber var.
Habere göre Twitter, diğer kullanıcılara yönelik tacizde bulunduğu ve rahatsızlık verdiğini belirterek The Godless Spellchecker (Allahsız Yazım Debetleyicisi) adlı hesabı defalarca askıya aldı.
Hesabın İngiltere'nin Manchester kentinde yaşayan Stephen adlı sahibi Cumartesi günü yine hesabının askıya alındığını bildiren bir mesaj aldı.
Stephen bunun üzerine blog sayfasında Twitter'a bir açık mektup yayınladı ve sitenin şikâyet sisteminin muhalif görüşleri susturmak için kötüye kullanıldığını belirtti.
Stephen'ın karşılaştığı bu durum, dünyaca ünlü evrim biyoloğu, İngiliz bilim insanı Richard Dawkins'in de aralarında bulunduğu önemli isimler tarafından kınanınca Twitter hesabı yeniden aktif hale getirdi.