7 Nisan İngiltere basın özeti
Abone olTürkiye'de DHKP-C operasyonu sırasında gözaltına alınan İngiltere vatandaşı ve sosyal medya sitelerine uygulanan geçici erişim yasağı, İngiliz gazetelerinde bugün dikkat çeken haberler arasında...
Türkiye'de DHKP-C operasyonu sırasında gözaltına alınan İngiltere vatandaşı ve sosyal medya sitelerine uygulanan geçici erişim yasağı, İngiliz gazetelerinde bugün dikkat çeken haberler arasında...
Guardian, Türkiye'de savcı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alındığı saldırıyla ilgili fotoğraflar üzerine Twitter ve diğer sosyal medya sitelerine erişimin geçici olarak durdurulduğunu yazıyor.
Savcı Kiraz'ı rehin alınış halde gösteren fotoğrafları yayımlayan 166 siteye daha erişim yasağı getirildiği, 7 gazete hakkında da cezai soruşturma başlatıldığına dikkat çekiliyor.
Hürriyet gazetesinin internet sayfasında, erişim yasağını aşmak için izlenmesi gereken yolları yayımladığı, sosyal medya kullanıcılarının da "Twitter yasağını Twitter'dan öğrendik" gibi, yasakla alay eden paylaşımlarda bulunduğu belirtiliyor.
Aynı haberde savcı Kiraz'ı rehin alan kişilerin mensubu olduğu DHKP-C'ye yönelik Türkiye'de süren operasyonda, bir İngiliz vatandaşının da gözaltına alındığı duyuruluyor.
Gözaltına alınan İngiliz'in, Polonya asıllı 52 yaşındaki Stephan Shak Kaczynski olduğu belirtiliyor.
Independent gazetesi de DHKP-C operasyonu kapsamında yakalanan İngiltere vatandaşına yer veriyor.
İskoçya'dan Türkiye'ye gitmiş olduğu belirtilen Kaczynski'nin savcıya düzenlenen saldırıyla ilgili bilgi sahibi olmadığını iddia ettiği belirtilen haber şöyle devam ediyor:
"Türk basınında yer alan, ancak bağımsız olarak doğrulanamayan haberlere göre, Kaczynski DHKP-C'nin finansmanında anahtar rolündeydi. Grup Avrupa Birliği ve ABD tarafından terörist grup olarak niteleniyor. Gazetelerde yer alan bir başka iddia da, Almanca da konuşabilen Kaczynski'nin Alman Gizli Servisi BND adına çalıştığı. [...] Türkiye'yi bu yıl iki kez ziyaret eden Kaczynski, sosyalist bir proje ile ilgili bir seminere katılmak için İstanbul'da bulunuyordu. [...] Kaczynski'yi tanıyan bir siyasi eylemciye göre, Kaczynski İngiltere'de de Komünist Parti üyesiydi".
Aynı konuya yer veren bir diğer gazete de Times. Haberde Steve olarak tanınan Kaczynski'nin 9 yıl BBC'de çalıştığı, ardından serbest çalışmaya başlayarak aşırı solcu dergi ve gazetelere yazılar yazdığı belirtiliyor.
Kaczynski'nin 1998'de BBC'den istifa ettiği, istifaya gerekçe olarak da "Türkiye'deki sisteme karşı çıkan hareketlerde varlık gösterdikçe, BBC içindeki konumunun giderek zorlaştığını" belirttiği yazıyor.
'Marksist isyancılar Türkiye'de seçimleri sarsacak'
Times, DHKP-C'nin son eylemlerini ve örgütü inceleyen, Türkiye'den Hannah Lucinda Smith imzalı bir yazıya da yer veriyor.
Haberde, kalesi Gazi Mahallesi olan DHKP-C'nin Suriye rejimiyle de bağlantılı olduğu iddia ediliyor.
Yazı şöyle devam ediyor: "Suriye gizli servisi onlarca yıldır DHKP-C ile bağlantı içinde. Türklerin çoğu Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın bu grubu, düşman komşusunu istikrarsızlaştırmak için kullandığına inanıyor - 2 yıl önce sınırdaki Reyhanlı kasabasında düzenlenen ve 52 kişinin öldüğü saldırıyla da bağlantısının olduğundan şüpheleniliyor. [...] Gazi Mahallesi Ak Parti Belediyesi'ne bağlı, ancak burada asıl kontrol DHKP-C'nin elinde. [...] Grup, halka hizmet ettiğini iddia ediyor. DHKP-C aleyhinde konuşmaya cesaret edebilen bazı mahalleliler ise onları mafyaya benzetiyor..."
İki İngiliz genç Suriye'ye gitti
Times, İngiltere'nin Yorkshire bölgesinden iki gencin, Paskalya tatilinden istifade ederek, Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) katılmak üzere Suriye'ye kaçtıklarının tahmin edildiğini yazıyor.
Gazete, kaçan gençlerden birinin, İngiltere'nin en genç terör suçlusunun akrabası olduğuna dikkat çekiyor.
Gençleri arama çalışmalarının Türkiye'nin Suriye sınırında yoğunlaştığı, ancak gençlerin ikisinin de büyük olasılıkla çoktan sınırı geçtikleri ifade ediliyor.
'Nükleer anlaşma petrol devlerini heyecanlandırdı'
Financial Times, İran ile nükleer programı konusunda varılan uzlaşmanın ardından, İran'ın petrol ihracatını yeniden canlandırma planının, petrol piyasasında heyecan yarattığını yazıyor.
"5 yıllık yokluğun ardından uluslararası enerji şirketleri tereddütle de olsa İran'ın piyasaya geri dönüşüne hazırlanıyor" denilen haberde, İran'ın en kısa zamanda 2010'da ülkeden çekilen petrol devleriyle yeni anlaşmalar için uygun zemini hazırlamaya başlayacağı belirtiliyor.
Nükleer programı nedeniyle Batı'nın uyguladığı yaptırımların, İran'ın petrol ihracatını yarı yarıya düşürdüğü, ancak bazı uzmanların yaptırımların kalkmasıyla bu açığın aylar içinde kapatılarak eski seviyesine ulaşabileceğini düşündüğüne dikkat çekiliyor.
İngiltere'de öğretmenler greve gidebilir
Guardian, gelecek ay Birleşik Krallık'ta yapılacak olan genel seçimlerin ardından eğitimcilerin genel greve gidebileceğini de ilk sayfasından duyuruyor.
Haberde, Ulusal Öğretmenler Sendikası'nın (NUT), seçimlerin ardından kurulacak olan yeni hükümetin, okullara ayıracağı bütçede artış yapılmaması durumunda iş bırakmaya karar verdiği belirtiliyor.
NUT'nin yıllık konferansında yapılan oylamada, sendika üyelerinin büyük çoğunluğunun greve destek verdiğinin duyurulduğu haberde, hem Muhafazakar hem de İşçi Partisi'nin planlarına göre, okullara ayrılan ödeneklerin yüzde 12 oranında azalabileceğine dikkat çekiliyor.