7 Mayıs İngiltere basın özeti
Abone olGenel seçim gününde gazetelerin manşetlerine seçim heyecanı yansıyor. İç sayfalarda ise Orta Doğu'daki gelişmeler, Yunanistan krizi ve Almanya'daki istihbarat skandalına yer veriliyor.
Genel seçim gününde gazetelerin manşetlerine seçim heyecanı
yansıyor. İç sayfalarda ise Orta Doğu'daki gelişmeler, Yunanistan
krizi ve Almanya'daki istihbarat skandalına yer veriliyor.
Times gazetesi, Afganistan ordusunun Taliban'a karşı organize olamaması nedeniyle ABD'nin yeniden ülkenin güvenliğini sağlamak için çatışmanın içine çekildiği ifade ediliyor.
"Afgan ordusunun çöküşü ABD'yi yeniden savaşa sürüklüyor" başlıklı yazıda, son aylarda ABD'nin Afganistan'da gerçekleştirdiği hava saldırılarının önemli ölçüde arttığına dikkat çekiliyor.
Gazeteye konuşan bir NATO yetkilisi, ABD öncülüğündeki NATO birliklerinin ülkeden çıkışının askeri koşullar tam olarak oluşmadan önce gerçekleştiğini ve siyasi yaklaşımın ağır bastığını söylüyor.
Yetkili, "Afgan ordusu önemli aşamalar kaydetti. Ancak iş
organize olmaya gelince hâlâ alınması gereken önemli bir yol var.
Bu yüzden de kara operasyonları için ABD'den hava desteğine ihtiyaç
duyuyorlar" diyor.
Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Afganistan'da da etkinliğini artırmaya başlaması üzerine ABD'nin daha agresif bir askeri stratejiyi gündeme aldığı belirtiliyor.
Independent gazetesinde ise Suudi Arabistan'da hapis ve kırbaç cezasına çarptırılan muhalif blog yazarı Raif Bedevi'nin serbest bırakılması için eşinin başlattığı kampanyaya geniş yer veriliyor.
Bedevi'nin hapse mahkum edilişinin birinci yıldönümünde Independent'a konuşan eşi Ensaf Haydar, "Eşim sadece fikirlerini dile getirdiği için hapis cezasına çarptırıldı. Ancak bu davranışları kocamı bir düşünce özgürlüğü sembolüne dönüştürdü" diyor.
Ensaf Haydar, Suudi yetkililerden kocasının serbest bırakılmasını ve Kanada'da yaşayan ailesinin yanına gelmesine izin verilmesini istedi.
Uluslararası Af Örgütü'nün İngiltere temsilcisi Allan Hogarth ise "Dünya gündemi Raif Bedevi'yi unuttu ve farklı konulara odaklandı. Ancak Bedevi, hâlâ hapiste ve hâlâ yeni kırbaş cezalarıyla yüzleşme korkusuyla yaşıyor" dedi.
Guardian gazetesinde ise Almanya Başbakanı Angela Merkel'in üzerindeki baskının patlak veren son casusluk skandalı yüzünden giderek arttığını belirtiliyor.
Avusturya'nın dinlemeler hakkında yasal süreç başlattığı ifade edilen haberde, "Avrupalı uçak üreticisi Airbus da yasadışı dinlemelere maruz kaldığı şikayetiyle yasal sürece başvurduğunu açıkladı" deniyor.
Alman istihbarat servisi BND'nin ABD istihbaratı NSA için Avrupa genelinde casusluk faaliyetleri yürüttüğü açığa çıkmıştı.
Angela Merkel ise parlamentoda düzenlenecek bir oturumda iddiaları yanıtlamaya hazır olduğunu belirtti.
Financial Times gazetesinde ise Yunanistan krizine geniş yer veriliyor.
Haberde Syriza'dan önceki hükümetin kabul ettiği kemer sıkma programı kapsamında işten çıkarılan binlerce kamu çalışanının işe geri alınması için yeni bir girişim başlatan Syriza'nın muhalefet partileri tarafından eleştirildiği ifade ediliyor.
Alınan kararla ilgili olarak parlamentoda bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Nikos Voutsis, "İşe geri alımlar konusunu Avrupa'ya danışacak değiliz. Biz bağımsızbir devletiz" dedi.
Haber şöyle devam ediyor:
"Her ne kadar Brüksel'deki yardım paketinin yeni diliminin Atina'ya verilmesi için müzakereler hız kazansa da taraflar arasında büyük görüş ayrılıkları bulunuyor. Gelecek Pazartesi Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısından bir anlaşma çıkması giderek zora giriyor."