7 dünya harikası yok oluyor

Abone ol

Küresel ısınma ve doğal afetler yüzünden yedi dünya harikası yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Ziyaretçi bolluğu, küresel ısınma ya da doğal afetler yüzünden yedi dünya harikası yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Çoğu ülkenin bu hazineleri koruyacak bir planı ya da bütçesi yok...

Dünyada her zaman var olacağını sandığımız birçok özel mekân kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya. Newsweek International, tehlike altındaki yedi dünya harikasını sıraladı. İşte geç olmadan görülmesi gereken yerler:

Luksor (Mısır):
Turizm ve hırsızlığın yanı sıra Nil Nehri mağduru. 40 yıl önce inşa edilen Aswan Barajı, temellerini tehdit ediyor. BM Dünya Anıtları Fonu'nun hazırladığı yenilenme projesi, tapınağın Büyük İskender'den beri gördüğü en büyük tadilat olacak.

Babil (Irak):
Kral Nebukadnezar'ın yaptırdığı Mezopotamya'nın en büyük antik yerleşimi, asma bahçeleriyle ünlüydü. Şehrin 20. yüzyılda yeniden ortaya çıkarılan kalıntıları tehlikede. British Museum raporu, Irak'ın Babil'i restore edecek kaynaklardan yoksun olduğunu ve kurtarılması için uluslararası çaba gerektiğini ortaya koydu.

Mercan Üçgeni (Endonezya):
3 binden fazla tür balığın ve 600 çeşit mercanın yaşadığı ekosistem, aşırı avlanma nedeniyle tehlikede. Balıkçıların avlanırken patlayıcı ve zehir kullanmaları balık varlığını tüketiyor, doğal ortama kalıcı zarar veriyor. Deniz suyu sıcaklığının giderek artması da bir diğer etken.

Machu Picchu (Peru):
Kendi popülaritesinin kurbanı. Peru'nun en popüler turistik merkezi, her yıl yaklaşık 500 bin ziyaretçi çekiyor. Şehir toprak kaymalarına müsait alanda kurulu ve sürekli yaya trafiği, tarihi taş yapıların temellerini sarsıyor. Turistik yapılaşmanın artması da toprak kaymalarını artırıcı rol oynuyor. Yakın zamanda, ziyaretçi sayısını günde 500 kişiyle sınırlandırıp yılda bir ay ziyarete tamamen kapatarak, hasarın onarılması kararlaştırıldı. Ancak bu önlemler çok geç ve yetersiz olabilir.

Maldivler:
12 bin adadan oluşan Maldivler, küresel ısınma sonucu artan deniz seviyelerinin tehdidi altında. 2004'teki tsunami felaketi şimdiden bazı mercan adalarını yok ederek, ülke haritalarının yeniden çizilmesine yol açtı.
Venedik (İtalya): 452'de kurulan şehir, 100 yılda 1 santimetrelik hızla suya gömülüyor. Ağır nakliye ve yolcu gemilerinin yarattığı dalgalanmalarla batış hızlanıyor. Şehrin yeterli önlem kaynağı yok.

Çin Seddi (Çin):
6 bin 352 kilometrelik duvarın yaklaşık üçte ikisi erozyon ve denetlenmeyen kalkınma sonucu yok oldu. Ancak, 2008 Pekin Olimpiyatları yaklaşırken Çin, korumadan çok ilerlemeyle ilgileniyor.

Kaynak: www.milliyet.com

Günün Önemli Haberleri