63 Yıldır günlük tutuyor
Abone olKahramanmaraşlı Mehmet Karaiz, tam 63 yıldır günlük tutuyor. 8 çocuk, 33 torun sahibi Mehmet dedenin bugüne ulaşan günlüklerinde, hem çevres...
Kahramanmaraşlı Mehmet Karaiz, tam 63 yıldır günlük tutuyor. 8 çocuk, 33 torun sahibi Mehmet dedenin bugüne ulaşan günlüklerinde, hem çevresinde olup bitenler hem de ülke tarihinde önemli yer edinen olaylar satır satır yer alıyor.
Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesine bağlı Yeşilova köyünde 1929 yılının Temmuz ayında dünyaya gelen Mehmet Dede, 1950 yılında vatani görevini yapmak üzere askere gitti. Görev yaptığı birlikte o dönemde “Ali Okulu” olarak tabir edilen eğitim kursuna kayıt olan Mehmet dede, kısa süre sonra okuma-yazmayı öğrendi. Eli kalem tutmaya başladıktan sonra günlük yazmaya merak salan Mehmet dede, ilk olarak askerde öğretilenleri ajandasına kaydetti. Askerde başladığı bu alışkanlığını yaşam tarzına dönüştüren ve bugüne kadar devam ettiren Mehmet dede, yaşadıklarını satır satır not düştü.
Geride bıraktığı günün hava durumundan komşunun dünyaya gelen çocuğuna, kaybettiği yakınlarından yaptığı işlere kadar her şeyi yazan Mehmet dede, ülkede yaşananlara da ilgisiz kalmadı. Kimi zaman radyodan, kimi zaman da çevresinden ülkesinde olup bitenlere ilişkin de kayıtlar tutan Mehmet dedenin günlüklerinde, dönemin Başbakanı Adnan Menderes’in idamı, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu kurucularından Sinan Cemgil ve arkadaşlarının Gölbaşı’da girdiği çatışma, Kahramanmaraş olayları ve 12 Eylül gibi pek çok tarihi olaylara ilişkin notlar yer alıyor.
Okuma yazma öğrenmeden önceki yaşadıklarını da hatırlayan Mehmet dede, 1940’lı yıllarda kıtlık gördüklerini ifade etti. Anlatırken gözleri yaşaran Mehmet dede, “Bir kıtlık oldu, ekmek bile bulunmuyor. Affedin o günlerde kadınlar namusunu bir ekmeğe sattı. O günleri de gördük. Millet açlıktan otları yiyordu. Ekmek bulamayan, 3 ay boyunca ekmek yapamayan insanlar vardı” dedi.
Vatani görevini yaptığı sırada hem silah hem de kalem tutmayı öğrenen Mehmet dede yaşadıklarını, “Okumayı yazmayı askerde öğrendim, bugüne kadar yazmaya devam ettim. Günlük ne yaptıysam, kış mı olmuş, hoş mu olmuş, dövüş mü olmuş, her şeyi yazdım” diyerek anlattı.
1960 ihtilalini ve Başbakan Adnan Menderes’in idamını da hatırlayan Mehmet dedenin günlüklerinde yer alan ilginç anılardan bazıları şöyle:
31 MAYIS 1971
Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) kurucularından Sinan Cemgil Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesi İnekli köyünde jandarmayla girdiği çatışmada öldürüldü. Şahit olduğu bu çatışmayı da not eden Mehmet Dede, “Ben aslen Hacılar köyündenim. Oraya gelmiştik ve çatışma çıkmıştı. Orada 3 adam vurdular. Biz de gittik baktık. Cenazeleri motorla aşağı indirdiler, sahipleri geldi götürdü” sözleriyle anlattığı olayı günlüğüne ise şöyle kaydetti:
“Bugün hava parçalı bulutlu geçti. Burada 6 eşkıya görüldü. Üçü vuruldu, biri yaralı, biri de sağlam yakalandı. Biri ise kaçmış. Bunları dağda çoban görmüş. Çoban muhtara haber verince muhtar Gölbaşı’na telefon etti ve jandarma geldi. Jandarmaya köy halkı da yardım etti.”
24 TEMMUZ 1974
“Dediler ki ‘Kıbrıs karıştı.’ Haber geliyordu radyonun başına koşuyorduk. Haberleri dinliyorduk ’şu kadar adam öldü’ deniyor ve ardından kahramanlık türküleri çalıyordu. Beşparmak dağlarına çıkıldığını duyduk sevindik.”
28 ARALIK 1978
Kahramanmaraş olayları hakkında da notlar tutan Mehmet Dede, “Maraş olayları esnasında ben bir ağanın yanındaydım. Kapı çalındı içeri bir yüzbaşı girdi. Siz burada uyuyorsunuz ama Maraş kan ağlıyor dedi” ifadeleriyle anlattığı o günlerde, günlüklerine şu sözleri kaydetti:
“Maraş çatışmaya devam ediyor. 80 kişi öldü, yaralı sayısı 200’ü geçti.”
İlerleyen yaşına rağmen esprili tavırlarıyla da dikkat çeken Mehmet dede, günlüğünün son sayfasına, gazetecilerle yaptığı röportajı da ilave etmeyi unutmadı. Titreyen elleriyle kalemi alan Mehmet dede, günlüğüne şunları not etti:
“Bugün hava parçalı bulutlu. Gazeteciler benden bilgi almak için geldiler. Allah razı olsun.”
(İHA)