6 Mart İngiltere basın özeti
Abone olİngiltere basınında Mayıs ayında düzenlenecek olan seçimler öncesi liderler tartışması konusu, Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı devam eden operasyonlar ile Ukrayna'daki krize geniş yer veriliyor.
İngiltere basınında Mayıs ayında düzenlenecek olan seçimler
öncesi liderler tartışması konusu, Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı
devam eden operasyonlar ile Ukrayna'daki krize geniş yer
veriliyor.
Guardian gazetesinin manşetinde seçimler öncesinde siyasi liderleri biraraya getirecek bir tartışma programına Başbakan David Cameron'un sıcak bakmadığı ifade ediliyor.
Haberde Cameron'un İşçi Partisi lideri Ed Miliband'la teke tek bir tartışma programı düşüncesini reddettiği, ancak yedi parti liderinin katılacağı bir tartışmayı onaylayabileceği belirtiliyor.
Haber şöyle devam ediyor:
"Demokratik denetimden kaçmadığını belirten Cameron, yayıncı
kuruluşların yarattığı 'karmaşayı' çözmek için öneriler getirdiğini
savunuyor. Buna karşılık Ed Miliband, Cameron'u Başbakanlık
ofisindeki koltukarın arkasına saklanmakla suçluyor."
Cameron'un isteksizliği yüzünden yayıncı kuruluşların da nasıl bir yol izlenebileceği konusunda kararsız olduğu belirtiliyor:
"Bazı yayıncı kuruluşlar yapılan tüm açıklamalara rağmen tartışma programlarını düzenlemeyi dahi düşünüyor. Eğer bazı liderler katılmayı reddederse programın boş sandalyelerle birlikte devam edebileceğini ifade ediyorlar. Ancak bu tutumun tarafsızlık ilkesiyle ters düşeceği yönünde uyarılar yapanlar da var."
'İran, Irak'ı ele geçiriyor'
Daily Telegraph gazetesinde Suudi Arabistan'ın İran uyarılarına geniş yer verilmiş:
"Bir hafta içerisinde iki Orta Doğu ülkesi ABD'ye İran uyarısı yaptı" denen haberde, İran Başbakanı Netanyahu'nun Kongre konuşmasının ardından, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal'ın ABD'li mevkidaşı John Kerry'e "İran, Irak'ı ele geçiriyor" dedi.
"'Tikrit endişelerimizin çok güzel bir örneği' diyen Prens Faysal, Bağdat'taki İran etkisinin tüm bölge için bir risk olduğunu belirtti."
Gazetenin haberinde Suudi Arabistan'ın ABD'den kara birliklerini de kapsayan daha geniş çaplı bir IŞİD karşıtı strateji geliştirilmesini istediği de belirtiliyor.
'El Nusra, El Kaide'den ayrılmak istiyor'
Times gazetesinde yer alan bir haberde ise Suriye'de Beşar Esad rejimine karşı savaşan El Nusra cephesinin El Kaide ile olan bağlarını kopğarıp Katar'la daha yakın ilişki kurmak istediğini aktaran bir haber yerl alıyor.
HaberdeEl Nusra cephesinin Katarlı yetkililerle irtibat halinde olduğu ve örgütü 'ılımlı muhalifler' olarak tanımlayan çizgiye yaklaştırmayı düşündükleri ifade ediliyor.
Haber şöyle devam ediyor:
"El Nusra isminden tamamen vazgeçilmesi ve El Kaide ile tüm bağların koparılması gündemde. ANcak bazı El Nusra liderleri bu fikre karşı çıkıyor. Görüşmeler devam ediyor. Katarlı yetkililer, örgütün bu adımları atması halinde hem silah yardımı hem de finansal destek gibi konuların gündeme gelebileceğini söylüyorlar."
'Mariupol saldırıyı bekliyor'
Independent gazetesinde ise Ukrayna'nın doğusundaki savaş yorgunu liman kenti Mariupol'deki son durum aktarılıyor.
Kent halkının kırılgan ateşkese güvenmediği ve Rusya yanlısı ayrılıkçıların saldırısına karşı hazırlık yapmaya başladığı ifade edilen haberde şu detaylar yer alıyor:
"Donetsk havalimanının düşmesinin ve Debaltseve kasabasının isyancıların eline geçmesinin ardından Mariupol üç taraftan sarılmış durumda ve bir sonraki saldırının da buraya olması bekleniyor."
Mariupol'ün stratejik bir liman kenti olmasının yanı sıra üç çelik fabrikasına da ev sahipliği yaptığı belirtilen haberde "İsyancılar şehri önemli bir kazanç olarak görüyor" deniyor.