6 Haziran 2013 İngiltere Basın Özeti
Abone olİngiltere gazetelerinde Türkiye'de sosyal medyaya yasak olasılığına karşı sansürü aşacak yazılımlara ilgii patlaması ve Suriye'de Kuseyr'in yeniden ordunun kontrolüne geçmesinin olası sonuçları.
Times gazetesi, Türkiye'deki protestolarla ilgili haberinde
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, polisin aşırı güç kullanması
nedeniyle kaygılı olduklarını söyleyen Amerikan Dışişleri Bakanı
John Kerry'e yanıtını öne çıkarıyor.
Gazete, Davutoğlu'nun "Türkiye ikinci sınıf bir demokrasi değildir" dediğini aktarıyor.
Daily Telegraph gazetesi protestocuların, polisin aşırı güç kullandığı illerde üst düzey polis yetkililerinin görevden alınmasını talep ettiğine dikkat çekiyor.
Haberde, İzmir’de tweet attıkları gerekçesiyle 29 kişinin gözaltına alınmasına da yer veriliyor.
'Sansürü aşma yaşma yazılımına ilgi patlaması'
Independent gazetesi de gözaltılarla ilgili haberinde Başbakan
Erdoğan'ın Twitter'ı bir "bela" olarak nitelediğini
hatırlatıyor.
Guardian gazetesi ise polisin üzerine yakın mesafeden gaz sıktığı, kırmızı elbisesiyle protestoların simgesi haline gelen Ceyda Sungur'u anlatıyor.
Gazete 'Çekingen Kahraman' dediği İTÜ Mimarlık Bölümü araştırma görevlilerinden Sungur'un geri planda kalmayı tercih ettiğini ve Türk medyasında kendisini büyük bir taban hareketinin küçük bir parçası olarak nitelediğini, "Benden farkı olmayan bir çok insan orada parkı, haklarını ve demokrasiyi savunuyordu ve onlar da gaz yediler" dediğini aktarıyor.
Financial Times gazetesi de haberinde, protestolar sırasında büyük televizyon ve gazetelerin suskunluğunun halkı öfkelendirdiğini ve dikkatleri medya-hükümet ilişkilerine çevirdiğini vurguluyor.
Gazetede yer alan bir haberde Türkiye'de halkın sosyal medyaya yönelik mevcut ve olası sınırlamaları aşmalarını sağlayacak yazılımlara yöneldiğini belirtiyor. Financial Times'a göre, protestoların başlamasından sonra bilgisayarlarına sanal şebeke yazılımı yükleyenlerin sayısı 10 kat arttı.
Hotspot Shield VPN yazılımını geliştiren California merkezli Anchorfree şirketi, sadece Cumartesi günü Türkiye'den 100 bin kişinin bu programı yüklediğini açıkladı. VPN teknolojisi, kullanıcılarının kimlik bilgilerini gizliyor onlara ülkelerinde yasaklanmış olsa da tüm internet içeriğine erişim imkanı veriyor.
Anonymous grubunu temsil ettiğini söyleyen kişilerin kullanıcılara Twitter yoluyla ücretiz VPN yazılımlarını nasıl indirebileceklerini anlattığını belirten gazete, bu yazılımlara Arap Baharı sırasında Mısır'da da ilginin bir anda arttığını kaydediyor.
Gazeteye göre, Anchorfree, hafta sonunda iPhone ve Android telefonlar için VPN programı yükleme sayısının 30 kat arttığını, masa üstü bilgisayarlardaki artışın ise yüzde 800 olduğunu duyurdu.
‘Suriyeli isyancıların büyük yenilgisi’
Suriye ordusunun Kuseyr'i isyancıların elinden geri alması gazetelerde geniş yer buluyor.
Daily Telegraph gazetesine göre Hizbullah'tan yardım alan Suriye ordusu karşısında en ağır yenilgilerinden birini alan Ulusal Koalisyon, mücadeleye devam edeceğini ve Hizbullah'tan Lübnan içinde intikam alacağını duyurdu.
Gazeteye göre, Suriye ordusu kentteki hakimiyetini koruyabilirse orta-batı Suriye ekseninde önemli ikmal yollarının kontrolünü de elinde bulunduracak. Suriyeli bir general Lübnan televizyonuna, "Kuseyr'in kontrolünü ele geçiren taraf tüm Suriye'nin kontrolünü ele geçirmiş demektir" dedi.
Bir isyancı da, Kuseyr'in düşüşünün Lübnan'dan gelecek takviyeyle Humus'taki hakimiyetlerini de tehlikeye sokacağını söyledi. İsyancılar, Humus'ta iki semtin kontrolünü ele geçirmiş durumdalar.
Financial Times gazetesi ise Lübnan sınırındaki bu kentin ele geçirilmesinin savaşın seyrini değiştirmeyeceğini ancak sonucun Sünni isyancılara karşı Şii müttefiklerini seferber eden Esad için önemli bir zafer olduğunu vurguluyor. Gazete, bu zaferin Esad'ı orduyla isyancıların yenişemediği kuzeydeki Halep'e büyük bir saldırı için teşvik edebileceğini kaydediyor.
Guardian gazetesindeki analizde, "Rus roketleri, Batı'nın kararsızlığı ve şimdi önemli bir yenilgi Suriyeli isyancıları savunma konumunda bıraktı" deniyor.
Yazıda şöyle devam ediyor:
"İki haftalık savaştan sonra Kuseyr'in ordunun denetimine geçmesi, silah gücü yetersiz olan, kendi aralarında bölünme yaşayan ve hala uluslararası destek görüp göremeyecekleri belli olmayan isyancılar için önemli bir yenilgi. Bu yenilginin, savaşı kesin olarak Esad'ın lehine çevirdiğini söylemek için erken. Uzmanlar şimdiye kadar en az 90 bin kişinin öldüğü savaşta taraflardan birinin mutlak zaferinin söz konusu olamayacağını ancak bu başarının Esad'ı cesaretlendireceğini vurguluyor."
Independent gazetesinin manşetinde de Suriye var. Gazeteye göre, İngiltere'de beş bakan, Başbakan David Cameron'ın Suriyeli isyancılara silah gönderme planlarına itiraz etti. Bu bakanların yanı sıra Muhafazakar Parti içindeki bazı milletvekilleri de bu adımın İngiltere'yi Suriye'deki savaşın içine çekebileceği uyarısında bulundu.