6 Haziran 2011 Basın Özeti
Abone olYemen'deki gelişmeler sonrası 'Arap baharında üçüncü despotun sonu', 'ABD Taliban lideri Molla Ömer ile doğrudan görüşmeler yapmak istiyor' haberi ve Chelsea Guus Hiddink için Türkiye Futbol Federasyonu ile görüşmelere başlıyor.
Bugünkü İngiliz gazetelerinin birinci sayfalarında en çok yer
verilen dış gelişme, Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in
ülkeyi terk etmesi.
33 yıl iktidarda kalan ve Cuma günü Başkanlık Sarayı'na düzenlenen saldırıda yaralanan Salih, önceki gün tedavi için Suudi Arabistan'a gitmişti. Salih'in Yemen'e dönmesi beklenmiyor. Binlerce Yemenli dün başkent Sana'da sokaklarda sevinç gösterileri düzenlemişti.
Independent gazetesi, omuzlar üstünde ayakta duran bir göstericinin fotoğrafını ilk sayfasına taşımış. Gazetenin manşeti, "Arap baharı üçüncü despotun sonunu getiriyor". Independent, Arap dünyasını sarsan isyanların, Tunus ve Mısır'dan sonra Yemen'de üçüncü zaferini kazanmış göründüğünü vurguluyor.
Gazetedeki Patrick Cockburn imzalı analizde ise "Uzmanlar, iktidar boşluğunun iç savaşa yol açıp açmayacağını soracaklardır ancak Yemen'de daima iktidar boşluğu olmuştur" ifadeleri göze çarpıyor. Cockburn yazısında ayrıca şunları söylemiş:
"Uzun süredir Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'i en çok
destekleyen ve onun en büyük finansörü olan Suudi Arabistan'ın
tavrı hayati önemde olacaktır. Salih'in, Suudi Arabistan'ın rızası
ve işbirliği olmaksızın Yemen'e dönmesi güç. Suudi Arabistan niçin
Salih'in Yemen'e dönmesini istemeli ki? Bunu anlamak da pek kolay
değil. Eski rejimin uzun süredir müttefiki olan Amerika Birleşik
Devletleri de Yemen'de pürüzsüz bir geçiş döneminden yana".
'ABD Molla Ömer ile doğrudan görüşmek istiyor'
Daily Telegraph'ın iç sayfalarındaki bir habere bakılırsa, Amerika Birleşik Devletleri Taliban lideri Molla Ömer ile doğrudan görüşmeler yapma çabasında.
Gazete, Washington'un önümüzdeki aylarda bu görüşmeleri ayarlamaları için bazı aracılar ile temasa geçtiğini belirtiyor.
Pakistan'ın başkenti İslamabad'daki Araştırma ve Güvenlik Çalışmaları Merkezi'nin Başkanı İmtiyaz Gül'e göre, ABD'nin Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Mark Grossman geçen ay kente yaptığı gezi sırasında, Molla Ömer ile temas kurulması için yardım çağrısında bulundu. Amerika Birleşik Devletleri'nin Temmuz ayında Afganistan'dan asker çekmeye başlaması bekleniyor.
Amerikalı yetkililer daha önce Molla Ömer'in en yakınındaki kişilerden Tayyip Ağa ile temas kurmuştu. Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Şubat ayında, Taliban ile görüşmeyi, eski Amerikan başkanlarından Ronald Reagan'ın "Sovyetlerle masaya oturma" kararına benzetmişti.
Soya filizinde bakteri şüphesi
Times, kısaca birinci sayfasına da taşıdığı haberde, "E.koli, soya filizinde" diyor.
E.koli, şu ana kadar en az 22 kişinin ölümü ile sonuçlanan salgına yol açan bakteri. Times Alman yetkililerin bakterinin muhtemel kaynağını bulduklarını açıkladığını duyuruyor.
Yapılan testler sonrası Almanya'nın kuzeyindeki Uelzen bölgesinde bulunan bir çiftlik kapatılmış. Bu çiftlikte yetiştirilen soya filizinin, E.koli salgınının kökeni olduğu düşünülüyor.
Times, 1996 yılında da Japonya'da turp filizinin neden olduğu bir salgın hastalığın 12 kişinin ölümüyle sonuçlandığını hatırlatıyor.
Daha önce bir Alman yetkili E.koli bakterisinin kaynağının İspanya'dan ithal edilen salatalıklar olabileceğini söylemişti. İspanyol çiftçiler bu açıklama sonrası haftada 200 milyon euro kaybettiklerini söylüyor.
Airbus'tan AB'ye 'ticaret savaşı' uyarısı
Financial Times gazetesinin bugünkü manşeti ise "Airbus, salımlar yüzünden ticaret savaşı çıkacağı uyarısında bulunuyor".
Avrupa Birliği, 2012'den itibaren uluslararası hava yolu şirketlerinin atmosfere saldıkları sera gazı oranında ödeme yapmalarını planlıyor.
Dünyanın önde gelen uçak üreticilerinden Airbus'ın Yönetim Kurulu Başkanı Tom Enders, AB'yi, bu yönde atılacak bir adımın, Çin ve diğer güçlü ülkeler ile ticari bir savaşa yol açabileceği yolunda uyarmış. Tom Enders, bazı havayolu şirketlerinin yöneticileri ile birlikte Avrupa Komisyonu'nun iklim değişikliğiyle mücadeleden sorumlu üyesi Connie Hedegard'a bir mektup göndermiş. Enders, Financial Times'ın duyurduğu mektupta, "AB'nin, diğer etkili ülkelerin misillemesi ile karşılaşma riski alması çılgınlık" diyor.
Chelsea Hiddink için Türkiye ile temasa geçiyor
İngiliz spor basınında ise bugünlerde en çok yanıt aranan sorulardan biri, İngiltere Premier ligi kulüplerinden Chelsea'nin yeni menajerinin kim olacağı.
Guardian, spor ekinin ilk sayfasında, Chelsea'nin bu hafta resmen Guus Hiddink'i menajerliğe getirmek için Türkiye Futbol Federasyonu ile temasa geçeceğini duyuruyor. Gazeteye göre bu gelişme, Hollandalı teknik adamın göreve getirilmesi için gerekli tazminat paketine yönelik müzakereleri tetikleyecek. Guus Hiddink üç ay görevde kaldığı 2009 yılında Chelsea'ye İngiltere Federasyon Kupası'nı kazandırmıştı.
Hiddink'in Türkiye'den yılda 4 milyon sterlin aldığını, sözleşmesinde son yıla girdiğini ve Chelsea'nin Türkiye'ye 4 milyon sterlinden az bir tazminat ödemek istediğini belirtiyor Guardian...Gazete Chelsea'nin görevine son verdiği İtalyan menajer Carlo Ancelotti'ye de tazminat ödeceğini hatırlatmış. Kulübün önceki menajerler Jose Mourinho, Avram Grant ve Luiz Felip Scolari'ye ödediği toplam tazminat da 35 milyon 700 bin sterlin. Guardian, Chelsea'nin Türkiye Futbol Federasyonu ile anlaşamaması halinde ise menajerliğe eski futbolcusu Mark Hughes'u getirmek istediğini yazıyor. Hughes geçen hafta Fulham menajerliğinden istifa etmişti.
Gelişmeleri spor eklerinden duyuran diğer İngiliz gazetelerinden Independent'a göre, Chelsea Türkiye Futbol Federasyonu ile görüşmelere bugün başlayacak.
Daily Telegraph ise Chelsea'nin sahibi Roman Abramoviç'in, eski menajer ve Real Madrid Teknik Direktörü Jose Mourinho'ya da teklif götürebileceğini belirtiyor.