55 yıldır savaş esiriydi!

Abone ol

Karşı tarafın askerleri onu esir aldığında 17 yaşındaydı. Tam 55 yıldır savaş esiri olarak kaldı. Kurtulması da tam bir mucize;

Kuzey Kore her fırsatta savaş esiri tutuyorsunuz iddialarını yalanlıyor. Ama bu olayla tüm gerçekler ortaya çıktı.

Kore Savaşı’nda Kuzey Kore askerlerine esir düşen Kim Jin-soo 55 yıl sonra kaçtı. Bütün ömrünü esir olarak Kuzey Kore’de geçiren askeri Kuzey Kore yönetimi 40 yıl madenlerde çalışmaya mahkum etmiş.


Kore Savaşı’nda Komünist Kuzey Kore yönetimine esir düşen asker 55 yıl sonra Çin’e kaçmayı başardı. Kaçışı organize eden Güney Koreli Choi Sung-Yong, 14 Haziran'da Kuzey Kore'den kaçmayı başaran, Jin-soo'nun üçüncü bir ülkede, Güney Kore'ye dönmeyi beklediğini kaydetti.

ÇİN’E KAÇIŞ HİKAYESİ

Kuzey Kore'de evlendiği eşi ve 4 çocuğunu da kuzeyde bırakan esirin tek başına Çin'e kaçtığını anlatan Choi Sung- Yong, savaş esirinin dizinden yaralı halde 1950-1953'te Kuzey Koreli askerler tarafından 17 yaşındayken alıkonulduğunu belirtti.

KAÇIŞ ORGANİZE EDİLDİ

Jin-soo'nun yaralı olduğu için Kuzey Kore'de ameliyat edildiğini ifade eden Choi Sung-Yong esirin orduya katıldığı sırada 150 cm. boyunda olduğunu, 55 yıllık esaret hayatında 35 kiloya düştüğünü ve boyunun 10 cm. kısaldığını açıkladı. Bugüne kadar 10 kaçışı organize eden Choi Sung-Yong, savaş esirinin 40 yıl Sanghatan ve kuzey Pyeongan'daki madenlerde çalıştırıldığını söyledi. Sung- Yong, Esirin 1990'lı yılların başında kuzey Hamgyeong'da çiftçi olarak çalıştırıldığını belirtti.

HALA ESİR OLAN VAR

Resmi rakamlara göre çoğu balıkçı 485 kadar Güney Koreli, Kore Savaşı'ndan (1950-1953) sonraki soğuk savaş döneminde esir alındı. Bunun yanı sıra 500 savaş esiri de Güney Kore'ye iade edilmedi. Kuzey Koreli yetkililer bu bilgileri her fırsatta yalanlıyor. BM merkezli savaş esirlerini arama grubu, Kuzey Kore’nin Kore Savaşı’ndaki süreci aydınlatma çabalarına destek vermediği açıkladı.
Günün Önemli Haberleri