50 sene sonra uyanmak ister misiniz?
Abone olGelecekte Mars’a yapılacak ilk insanlı yolculukta, astronotların derin uyku durumunda korunmaları konusunda araştırmalar yapılıyor.
ABD’nin ünlü uzay araştırmaları ajansı NASA, uzun zamandır gözünü kızıl gezegen Mars’a dikmiş durumda.
En son Hindistan’ın Mars’a bir gözlem uydusu yollaması üzerine gaza geldiklerini tahmin ettiğimiz NASA, olası bir yolculuk için farklı teknolojilerin kullanımını araştırıyor. Dev 3D yazıcılar ile Mars’da bir istasyon kurmak veya astronotları oraya derin uyku halinde göndermek gibi.
Derin uyku durumu, 180 gün sürecek Mars yolculuğu sırasında hem değerli kaynakların az kullanımı, hem de ekibin yolculuk boyunca yaşayacakları stresi azaltmak amaçlı bir yöntem. Teorik olarak bir insanın yaşamsal fonksiyonlarını ve nabzını aynı uykuda gibi, ama yapay yöntemlerle yavaşlatmak mümkün. Bu derin uyku durumunda vücuda gerekli olan besinler, serum ile direk kana aktarılıyor.
Çığ altında kalıp da uyuyakalan ve bir süre sonra kurtarılanlarda da benzer bir derin uyku durumu görülebiliyor. Bilimkurgu filmlerinde “kryojenik dondurma” olarak benzerini gördüğümüz derin uyku tekniği, şimdiye kadar bir insan üzerinde en fazla 7 gün olarak denenebilmiş. Bundan daha uzun uyutmaya ihtiyaç olmadığı söyleyen bilimadamları, bu süreyi 180 güne kadar uzatabilmenin yollarını arıyorlar. Eğer Mars yolculuğu sırasında astronotlar uyku durumuna olurlarsa, yolculuk boyunca harcanacak malzeme (su ve yiyecek gibi) azalacak ve tahmini uzay gemisi ağırlığı 400 tondan 220 tona indirilebilecek.
Ayrıca aşağıda fragmanını göreceğiniz “One Way Astronaut” isimli belgesel film de, Mars’a gitmeyi arzu eden ve bu tek yönlü görev için gönüllü olan binlerce kişiden dördünün hikayesini anlatıyor. Belgeselde uzay bilimleri araştırmacıları proje ile ilgili insanların merak ettiği soruları yanıtlıyor ve astronot adaylarının yolculuk boyunca alacağı riskleri belirtiyorlar.
NASA’nın Mars yolculuğu için hazırlanan o videoyu izlemek için buraya