50 bin kişilik 'sınır timi' kuruluyor
Abone olİçişleri Bakanı Beşir Atalay, Avrupa Birliği ülkelerindeki entegre sınır sisteminin Türkiye'de de kurulacağını açıkladı.
Avrupa Birliği ülkelerindeki entegre sınır sisteminin
Türkiye'de de kurulacağını belirten İçişleri Bakanı Beşir Atalay,
"Bunun için polisten ayrı bakanlık bünyesinde 50 bin mevcudu olan,
tek uzmanlığı sınır olan bir teşkilat kurulacak" dedi.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, kurulması planlanan Entegre Sınır Yönetim sistemi için 50 bin personelin istihdam edileceğini açıkladı. TBMM Genel Kurulu'nda dün İçişleri Bakanlığı'nın bütçesi görüşüldü. Görüşmelerde yaptığı konuşmada Atalay önelli açıklamalar yaptı. Avrupa Birliği ülkelerindeki entegre sınır sisteminin Türkiye'de de kurulacağını belirten Atalay, "Bunun için polisten ayrı bakanlık bünyesinde 50 bin mevcudu olan, tek uzmanlığı sınır olan bir teşkilat kurulacak" dedi.
Atalay'ın açıkladığı Entegre Sınır Yönetim Sistemi'nde sınır güvenliği askerden alınıp sivil otoriteye devredilmesi planlanıyor. Türkiye'nin sınır güvenliği için Macaristan modeli örnek alındı. Türkiye'nin Irak, İran, Suriye, Bulgaristan, Yunanistan, Gürcistan ve Ermenistan'la olan sınırlarının güvenliğinin Macaristan'ta uygulanan yöntemle sağlanması ön görüldü. Konuyla ilgili olarak Haziran ayında başlayan çalışmalar Ağustos ayında tamamlanarak İçişleri Bakanlığı'na sunuldu. Entegre Sınır Yönetim sisteminin taslak yönetim şemasının çıkarıldığı çalışmada Macar Albay Gabor Kovacs ve proje uzmanı Janel Janel yer aldı.
2012'DE HAYATA GEÇECEK
Taslağa göre İçişleri Bakanlığı bünyesinde Türkiye Sınır
Güvenliği Genel Müdürlüğü kurulacak. Şemaya göre Sınır Güvenliği
Genel Müdürlüğü; deniz sınırları bölümü, kara sınırları bölümü,
sınır kontrol bölümü, adli bölüm, yabancı polislik ve taşra
müdürlüklerinden oluşuyor. Bakanlığın son şeklini vermek
üzere olduğu projeye 2012'de kademeli olarak hayata geçirilecek.
İlk uygulamaya batı sınırlarında başlanılacak. 5 yıl içinde asker
sınırlardan çekilecek. Dış sınırlarımızın askerden alınarak
İçişleri Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak Sınır Güvenliği Genel
Müdürlüğü'ne devredilecek.
Proje çerçevesinde; Türkiye'nin Entegre Sınır Yönetimi konusunda yürütülecek çalışmaların etkin bir şekilde sürdürülebilirliğini sağlamak ve bu konuda stratejik kararların alınmasına yardımcı olmak amacıyla 17 kamu kurumundan oluşan "Görev Gücü" oluşturuldu. Bu yapıda Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, DPT, Gümrük Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile İller İdaresi Genel Müdürlüğü de yer aldı.
SINIR YÖNETİMİNİN GÖREVLERİ
Görev gücünün koordinesinde 17 ayrı kurumun katılımıyla kara ve deniz sınırları ile hudut kapılarında yerine getirilecek görevler belirlendi. Tek elden ve profesyonelce yerine getirilmesi için AB müstesebatının esas alındığı sistemde şu görevler yerine getirilecek: Önleyici ve caydırıcı amaçlı olarak kaçakçılık ve yasadışı geçişlerle mücadele faaliyetleri, hudut kapılarının güvenliği, yolcu giriş-çıkış, pasaport kontrol ve sahteciliğinin önlenmesi işlemleri, geri gönderme ve sınır dışı işlemleri, sınır güvenliği ve fiziki tedbirlerin alınması.
MESLEK YÜKSEK OKULU KURULACAK
Geçtiğimiz ay Güvenlik Üniversitesi Kanun tasarısı hazırlandı. Güvenlik Üniversitesi'ne dönüştürülmesi kararlaştırılan Polis Akademisi bünyesinde Sınır Güvenliği Meslek Yüksek Okulu açılacak. Sınır güvenliği alanında ön lisans düzeyinde eğitim öğretim verip, sınır muhafaza memurlarını yetiştirecek. Ayrıca aynı üniversite bünyesinde Sınır Güvenliği Fakültesi'nin de kurulması ön görülüyor.