5 Kasım İngiltere basın özeti
Abone olİngiltere gazetelerinde bugün: Londra'nın, IŞİD'le mücadelesinde Irak ordusuna asker gönderme hazırlığı ve Avrupa Birliği'nden gelen göçmenlerin ekonomiye katkısı.
Times gazetesi, İngiltere'nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile
savaşan Irak askerlerine destek için bu ülkeye asker göndermeye
hazırlandığını yazıyor.
Gazeteye göre, İngiliz subayları, başkent Bağdat'ta Irak askerlerine danışmanlık yapmak için kurulan Amerikan karargahında görev yapacak.
Kürt bölgelerine de eğitim amaçlı olarak daha fazla sayıda askerin gönderilebileceği belirtiliyor. Gazete haberinde, açıklamanın önümüzdeki günlerde yapılmasının beklendiğini, sayıları az da olsa, 2011'de Irak'tan çekilen askerlerin yeniden bu ülkeye gideceğine dikkat çekiyor.
Times'a göre üst düzey bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, " IŞİD'le savaşında Irak ordusunu güçlendirmek için askerlerin eğitimleri konusunda nasıl destek olabileceğimizin yollarını değerlendiriyoruz" dedi.
Gazete, ülkenin kuzeyi ve batısında bu yılın başlarında IŞİD'in
eline geçen toprakları geri alamayan Irak ordusuna yardım etmeleri
için İngiltere ve müttefiklerine baskının arttığını kaydediyor.
Bir hükümet yetkilisi ise "Stratejimizde öncelik Irak'a ait. Bu çok önemli. Çünkü Irak başarısız olursa büyük sorun yaşarız. Irak'ta istikrarı sağlayabilirsek, Suriye'de de başarılı olma şansımız olur" dedi.
Times, Amerikan Savunma Bakanlığı'nın bir raporuna dayanarak, Irak birliklerin en az yarısının etkisiz olduğunu ve IŞİD karşısında varlık gösteremeyen Irak ordusunun acilen eğitime ihtiyacı olduğunu vurguluyor.
Gazeteye göre Amerika Birleşik Devletleri'nin, Irak'a 500 asker gönderme kararına rağmen yaklaşan genel seçimler öncesinde bu ülkeye asker gönderme vaadinde bulunmaktan çekinen İngiltere hükümeti yardım taleplerini ağır alıyordu.
Times, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın her fırsatta Irak'a kara birlikleri göndermeyeceğini söylediğini, ancak Irak ordusunu desteklemek ve Londra'nın Bağdat üzerinde 2003'teki işgal sonrasında çekilmesinin ardından yitirdiği nüfuzunu geri kazanabilmesi için bu ülkede varlık göstermesi gerektiği düşünülüyor.
Göçmenlerin İngiltere'ye katkısı
Independent ve diğer birçok gazetenin manşetinde yer alan bir haberde, Avrupa Birliği'nden gelen göçmenlerin son 10 yıl içinde İngiltere ekonomisine 20 milyar sterlin (yaklaşık 30 milyar dolar) katkıda bulunduğu belirtiliyor.
Gazetenin yeni bir araştırmaya dayandırdığı verilere göre, 2001-2011 yılları arasında aralarında Almanya ve Fransa'nın da bulunduğu AB15 ülkelerinden (10 ülkenin birden üyeliğe alındığı 1 Mayıs 2014'ten önceki topluluk üyeleri) gelen göçmenler, aldıkları soysal yardımların toplamından yüzde 64 daha fazla vergi ödediler.
Birliğe sonradan katılan 12 Doğu ve Orta Avrupa ülkesinden gelen göçmenlerde ise bu oran yüzde 12.
Araştırmada AB ülkelerinden gelen işçilerin İngiliz işçilerden daha eğitimli oldukları, devlet yardımı alma ihtimallerinin de İngiltere'de doğan işçilerden yüzde 43 daha az olduğu belirtiliyor.
Independent, bu araştırmanın İngiltere'deki göçmenlik tartışmalarına yeni bir boyut kazandıracağını belirtiliyor.
İngiltere Başbakanı David Cameron, AB için göçü sınırlandırmanın yollarını arıyor ve bu konuda AB Avrupa Birliği'yle müzakere yapmak istiyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB'de serbest dolaşım ilkelerinin değişmesine izin vermektense İngiltere'nin birlikten çıkmasını tercih edeceğini söylemişti.