5 ilde Arsenik alarmı

Abone ol

Bazı illerde içme suyundaki arsenik oranının, belirlenen değerlerin üzerinde çıkınca harekete geçildi.

Sağlık Bakan Recep Akdağ'ın, içinde İzmir'in de bulunduğu, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Van ve Kars'ın içme sularında arsenik oranının yüksek çıktığını açıklayarak, bu illerin belediye başkanlarını, sorunu siyaset malzemesi yapmadan bir an önce çözüp vatandaşa sağlıklı içme suyu sağlamaları uyarısında bulunmasının ardından, belediye başkanları ve valiler çalışmaları hakkında bilgi verdi.

KARS

Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının Kars'taki içme suyu şebekesi ve su kuyularında yaptığı arsenik tahlil çalışmalarının sonuçlandığını, Digor ilçesi yolundaki iki su kuyusunda arsenik oranının fazla olduğunun belirlendiğini söyledi.

Söz konusu kuyuların kapatılacağını ifade eden Alibeyoğlu, ''Ancak şehir şebekesini besleyen sularımız tertemiz. Sağlık Bakanlığınca Çerme ve Borluk köylerinden gelen şehir şebeke suyunda da gerekli tahliller yapıldı. Arsenik değeri yüksek çıkmadı. Halkımız şehir şebeke suyunu güvenle içebilir'' dedi.

VAN'IN ANA İÇME SU KAYNAĞI MEJİNGİR TEMİZ

Van Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yaşar, Van'a, Mejingir kaynağından saniyede 1500 litre su geldiğini, bunun 200 litresinin, o güzergahta bulunan ilçe ve köylere verildiğini söyledi.

Kent merkezine ulaşan 1300 litre suda şimdiye kadar herhangi olumsuz bir duruma rastlanmadığını belirten Yaşar, ''Mejingir kaynağından gelen su ile ilgili birçok kez inceleme yapıldı. Şimdiye kadar yaptığımız tahlillerde, kentin ana içme su kaynağı olan Mejingir'de bir soruna rastlanmadı'' diye konuştu.

Son olarak kapsamlı ve titiz bir çalışma yaparak, kentin bütün kesimlerinden alınan su örneklerini Sağlık Bakanlığına gönderdiklerini bildiren Yaşar, bunların arasında sondaj suyu örneklerinin de yer aldığını vurguladı.

Kentte 31 sondajın faaliyette olduğunu anlatan Yaşar, şöyle konuştu:

''Sondaj sularından alınan örneklerde, arsenik oranı, değerlerin üzerinde tespit edilmiş olabilir. Sağlık Bakanlığına göndermiş olduğumuz örneklerin sonucu henüz elimize ulaşmış değil. Bu raporun bize ulaşması durumunda gerekli çalışmalara başlanacaktır.''

Mehmet Yaşar, sondaj sularında arsenik miktarının belirlenen değerin üzerinde çıkması durumunda, bunların iptal edileceğini ifade ederek, ''Bu kuyuların iptal edilmesi durumunda kentte yüzde 4 oranında su sıkıntısı yaşanacaktır. Bu sıkıntının da bazı önlemlerle giderilmesine çalışılacaktır. Halkın sağlığı her şeyden önemlidir'' diye konuştu.

AKSARAY

Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, şu an kente tüm şebeke suyunu Mamasun Barajı'ndan verdiklerini belirterek, ''Bu suyun arsenik değeri de sınır olan 10 miligramın altında... Yani Aksaray Belediyesi olarak şu an şebekeye verdiğimiz suda problem yok. 16 Mayıs 2008 tarihinde Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsünde yaptırdığımız analizde de arsenik oranı 4-6 milgram, yani sınır değeri olan 10 miligramın altında çıkmıştı'' dedi.

Aksaray'da, sadece baraj suyunun yeterli gelmediği zamanlarda takviye olarak kullanılan, Bağlı köyü yakınlarındaki kuyuda arsenik oranının yüksek çıktığını ifade eden Palta, bu yıl baraj suyu seviyesi geçen yıla göre yüksek olduğu ve barajdan saniyede 450-500 litre su alınabildiği için, arsenikli kuyunun hiç devreye alınmadığını dile getirdi.

Palta, bu sorunun Aksaray'da kalıcı olarak çözülmesi için 27 Ağustos tarihi itibariyle, sudaki arsenik oranını düzenleyecek arıtma tesisi inşaatının ilana çıktığını, 3-4 ay içinde söz konusu arıtma tesisi inşaatının tamamlanarak devreye gireceğini sözlerine ekledi.

NEVŞEHİR VE NİĞDE ARSENİKLİ SU AÇIKLAMALARI

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Çevre ve Orman Bakanlığı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile yürüttükleri proje kapsamında, 1-1.5 ay içerisinde kente içme suyu arıtma tesisi kuracaklarını söyledi.

Ünver, şöyle devam etti:

''Nevşehir volkanik bir yapıya sahip. Suyumuzdaki arsenik oranı mevsimsel olarak değişebiliyor. Yaz aylarında artıyor. İlkbahar ve sonbahar aylarında ise yağmurlarla birlikte düşüyor. Biz göreve geldiğimizde 24 su kuyusu vardı. Arsenik oranı yüksek olan 5 kuyuyu kapattık. Dünya Sağlık Örgütü, sudaki arsenik oranının en fazla 10 miligram desilitre olmasını istiyor. Nevşehir'deki oran ise 12.9 miligram desilitre. 2005 yılı öncesine kadar aynı oran 50 miligram desilitre idi. Çevre ve Orman Bakanlığı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile yürüttüğümüz proje kapsamında 1-1.5 ay içinde Nevşehir'e arıtma tesisi yaptıracağız. Özet olarak Nevşehir'in suyu İzmir'deki gibi değil. Dünya standardının çok az üstünde bir değer. Öyle tahmin ediyorum ki sonbahar yağmurları başlayınca bu oran kendiliğinden düşecektir.''

NİĞDE

Niğde Valisi Sebahattin Öztürk de kentte kullanılan içme suyunda arsenik oranının standardın üzerinde tespit edildiğini ve tedbirlerin alınması için gerekli uyarıların yapıldığını söyledi.

Öztürk yaptığı açıklamada, 7 adet depo ve depoların beslediği 8 adet uç şebekeden ocak ayında alınarak Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezine gönderilen numunelerde arsenik oranının yüksek olduğunnu belirlendiğini bunun üzerine Belediyeden gerekli tedbirleri almasının istendiğini bildirdi.

Vali Öztürk, 15 Temmuzda alınan örneklerde arsenik oranlarının önemli ölçüde düştüğünün belirlendiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''13.08.2008 tarihli tekrarlanan sonuçlardan Hançerli su deposunda 30.7 mikrogram litre arsenik tespit edilmiştir. Hançerli su deposunu besleyen 47 nolu kuyuda 59 mikrogram litre, 48 nolu kuyuda 201.6 mikrogram litre arsenik çıktı.

21.08.2008 tarihli yazı ile Niğde belediyesinden 47 ve 48 nolu kuyuların kapatılması istendi. 07.08.2008 tarihli göndermiş olduğumuz tüm il içme suyu arsenik değerlerinin sonuçlarının Refik Saydam Hıfzıssıhha merkezinden İl Sağlık Müdürlüğüne gönderilmesini bekliyoruz.''

Günün Önemli Haberleri