5 Aralık İngiltere Basın Özeti
Abone olİngiliz basını bugün ABD'de Eric Garner'ın ölümüne neden olan polis hakkında verilen takipsizlik kararına ve ülkedeki eylemlere geniş yer ayırıyor.
Independent gazetesinde Robert Fisk'in Mısır'da hapiste tutulan
El Cezire muhabirleriyle ilgili haberi yer alıyor.
Hapisteki gazetecilerden Muhammed Fehmi ile görüşen Fisk, Fehmi'nin "Katar'a bir ders vermek amacıyla içerde tutuldukları" sözlerine yer veriyor.
Fisk'in yazısı şöyle devam ediyor:
"Muhammed Fehmi kızgın bir adam. Öyle de olmalı. Fehmi kendisinin ve diğer iki meslektaşının Katar Müslüman Kardeşler'i desteklediği için 'Emirliğe bir ders vermek amacıyla' hapse atıldıklarına inanıyor.
Ailesi vasıtasıyla Independent gazetesine mesajlarını ulaştıran
Fehmi, El Cezire hakkındaki sıkıntılarını da paylaşıyor ve
tutuklanmadan önce ve sonra kendilerini istemeden tehlikeye
attığını söylüyor."
Fisk, Muhammed Fehmi ile Irak'ta birlikte çalıştıklarını, onu şahsen tanıdığını belirtiyor. Fehmi'nin kendisini ve diğer iki meslektaşını "Katar ile Mısır arasındaki soğuk savaşın kurbanları olarak gördüklerini" aktaran Fisk, bunun üzücü bir hikaye olduğunu vurguluyor.
Yazıda, 1996'da kurulan El Cezire'nin hapisteki gazetecilerini, tavsiyelerine çok ihtiyaç duydukları zaman yalnız bıraktığı kaydediliyor.
'Batan bir gemiye binmişiz'
Muhammed Fehmi El Cezire'deki pozisyonu, Müslüman Kardeşler'in devrilmesinin ardından "kişisel bir sınama" olarak gördüğünü ve kabul ettiğini söylüyor. Ancak Fehmi, birkaç ay sonra "batmakta olan bir gemiye bindiklerini" anlıyor. Ancak Katar'daki merkezin kendilerine güvenli bir çıkış yolu göstermediğini, kendilerine sahip çıkmadığını ve bu nedenle adeta pusulasız okyanusta yollarını aradıklarını belirtiyor.
Muhammed Fehmi'nin Kahire'deki ailesi, ofisleri kapatıldıktan sonra, Fehmi'nin merkeze birkaç defa Mariott Otel'den çalışmaya devam etmemeleri gerektiğini söylediğini öne sürüyor.
Fehmi ayrıca El Cezire'ye bağlı "Mübaşir Misr Mısır Canlı" kanalından Mısırlıların rahatsız olduğunu ve kendisine ve ekibine ait haberlerin bu kanalda kullanılmamasını rica ettiğini belirtiyor. Ancak El Cezire Fehmi ve ekibinin haberlerini kullandığı gibi, stüdyodaki konuklara bu haberleri yorumlatıyor.
Ancak El Cezire böyle bir olay yaşandığına dair hiçbir kanıtın sunulmadığını söylüyor.
Fehmi, El Cezire'nin atadığı avukata ilişkin sıkıntılarının yanı sıra kendileri hapisteyken Mısır hükümetinden uluslararası tahkim ile talep edilen 150 milyon dolara dair şikayetlerini de iletiyor.
Fisk'in El Cezire'den görüştüğü kaynaklar ise, hapiste sıkıntı içinde olan Fehmi'nin kendisi için yürütülen çabaları yanlış algılamış olabileceğini söylüyor. Bazı kaynaklar ise Fehmi ve meslektaşları tutuklandığında, El Cezire'nin üst düzey yöneticilerinin kanal kurmak için ABD'de olduğunu ve Katar'da kalanların taleplerine yanıt vermekte yetersiz kaldığını düşünüyor.
Fisk, açıkça El Cezire'ye atıfta bulunan Fehmi'nin "Üst düzey yöneticiler, gazetecilerinin çalıştığı hükümetlerle diyaloğu açık tutmalılar ki bu otokrat zorbalar onların piyon askerlerini hapse atmak ya da öldürmek için bahane yaratamasınlar" mesajına yer veriyor.
El Cezire sözcüsü Usama el Said'in sözlerini aktaran Fisk, Said'in "İnsanlar duruşumuzu, bur zor durumdaki tepkilerimizi eleştirebilir ama gazetecilerin hapse atılmasının sebebi medya kuruluşları değil, hükümetlerdir" dediğini belirtiyor. Ve bu hikayenin daha bitmediğini söylüyor.
ABD'deki polis karşıtı eylemler
İngiliz basını bugün ABD'de Eric Garner'ın ölümüne neden olan polis hakkında verilen takipsizlik kararına ve ülkedeki eylemlere geniş yer ayırıyor.
Guardian, Garner'ın eşi Esaw Garner'ın "Bu mücadele henüz bitmedi. Daha yeni başladı" sözlerine başlığa taşıyor.
New York'un Times meydanında yüzlerce kişinin toplandığını belirten gazete, eylemcilerden bazılarının sözlerine yer veriyor.
Bir eylemci "Bu mesele ülkenin kuruluşuna kadar uzanıyor. Buraya geldiğimizden beri insanca muamele görmüyoruz. Bugün de insani muamele görmüyoruz" diyor.
Gazeteye konuşan bir başka eylemci ise "Doğru düzgün bir duruşma hakkımız bile yok. Yasal sürecin gereklerine bile erişemiyoruz" diyor.
Haberde yaklaşık 200 eylemcinin Batı'daki anayolu kapadığı, polisin bazı kişileri gözaltına aldığı diğer grupların şse Manhattan'ın çeşitli yerlerinde toplandığı yazıyor.
Gazete Adalet Bakanı'nın "bağımsız, kusursuz adil ve süratli bir federal soruşturma" sözü verdiğini hatırlatıyor.
'2015 eylem yılı olacak'
Times gazetesi de Eric Garner'ın ölümünü Başkan Obama'nın "Amerikan sorunu" olarak tanımladığını söylüyor ve ABD sokaklarında modern sivil haklar hareketinin büyüdüğünü yazıyor.
Eylemlerin sosyal medya tarafından yönlendirildiğini belirtilen haberde, sivil hakları savunan örgütlerin başka düzlemlerde yeni eylemler organize edeceği ifade ediliyor.
Ulusal Sokak Ligi adlı örgütün başındaki Marc Morial'ın "2015 harekete geçmenin yılı olacak" sözlerine yer veriliyor.
Gazete, Amerikan nüfusunun yüzde 13'ünü siyahların oluşturduğunu ancak polis tarafından vurulanların yüzde 26'sının siyah olduğunu yazıyor.
Buna göre 1999 ile 2011 yılları arasında 4,531 siyah ABD vatandaşının polis tarafından öldürüldüğü belirtiliyor.
Putin'in Kırım uyarısı
Financial Times gazetesi, Putin'in Batı'yı "kutsal" Kırım üzerinden uyardığını yazıyor.
Gazete, dün yıllık ulusa sesleniş konuşmasını yapan Vladimir Putin'in, "Batı'nın Rusya'yı zayıflatma çabasının üstünden geleceği" yönündeki ifadelerine yer veriyor.
Putin'in konuşmasında ilhak edilen Kırım'a değindiği belirtilen haberde, Rusya Başkanı'nın "Kırım'ın Ruslar için kutsal bir anlamı vardır. Kırım tıpkı Mescid-i Aksa gibidir" sözleri aktarılıyor.
Haber şöyle devam ediyor:
"Putin, eğer Moskova Kırım'ın kontrolünü almasaydı,Batı'nın Rusya'yı geri planda tutmak ve zayıflatmak için başka bir bahane bulacağını söyledi. Bunu yüzyıllardır sürdüğünü söyleyen Rusya başkanı, 'Batı ne zaman Rusya'nın güçlendiğini görse, bu politikalara başvuruyor' dedi.
Dış güçlerin ülkeyi dize getirmeye çalıştığını söyleyen Putin, Rusya ekonomisine ve rubleye zarar veren spekülatörlere karşı tedbirlerin sıkılaştırılacağını belirtti."
'Cihatçılar Afrika'ya ulaşıyor'
Daily Telegraph, IŞİD'in Libya'daki eğitim kamplarıyla Afrika'ya ulaştığını yazıyor.
Gazete, cihatçıların Kuzey Afrika'da ilerlemelerinden endişe duyulduğunu belirtiyor.
Haberde, halifeliğin ilan edilmesinin ardından IŞİD'in Libya, Mısır, Cezayir ve Yemen'deki bazı örgütlerle işbirliği yaparak güçlendiği kaydediliyor.
Batılı yetkililerin radikallerin Arap Baharı'ndan sonra umudunu kaybeden ülkelere sızmasından endişe duydukları ifade ediliyor.