49 yıllık LANET!

Abone ol

Yunan ve Türk başbakanı buluşuyor. Yıllar önce buluşanların sonu çok kötü oldu.

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, bugün Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Karamanlis, Türkiye'ye 49 yıl aradan sonra resmi ziyarette bulunacak ilk Yunan başbakanı olmaya hazırlanıyor.

49 YIL ÖNCE KARAMANLİS VE MENDERES BULUŞTU

Yunanistan’dan Türkiye’ye son resmi ziyareti de, Karamanlis’in amcası olan, dönemin başbakanı Konstantin Karamanlis yapmıştı. Amca Karamanlis, 8 Mayıs 1959’da, dönemin başbakanı Adnan Menderes’in resmi davetlisi olarak Ankara’ya 4 günlük bir ziyaret yapmıştı. Türk-Yunan ilişkilerinde bu tarihte, Atatürk-Venizelos dönemindeki gibi, yine bir “bahar havası” yaşanıyordu. 

İKİ LİDERİN HAZİN SONU

Karamanlis ayrılırken, Başbakan Menderes’i de Atina’ya davet etti. Menderes’in Atina ziyaretinin aynı yılın Eylül ayında gerçekleşmesi bekleniyordu. İki lider ayrıca, bir yıl sonra, yani 1960 yılında bağımsız devlet konumuna gelecek olan Kıbrıs’ı da birlikte ziyaret etmeye karar vermişlerdi.
Ancak Adnan Menderes, Türkiye’de amansız bir yargı sürecinin sonunda idam edilecek; Karamanlis ise 1967’deki Yunan askeri darbesinden sonra başka bir isimle yurt dışına kaçmak zorunda kalacaktı. Ardından Kıbrıs’taki Rum milliyetçiler, Atina’daki askeri cuntanın önderliğinde Türk köylerini basacak, 1974’te Türkiye Kıbrıs’a askeri operasyon düzenleyecek ve Ege anlaşmazlıkları zincirine yeni halkalar eklenecekti.

O günden sonra Atina’dan Ankara’ya üst düzey hiçbir ziyaret gerçekleşmedi. 1988’de dönemin başbakanı Turgut Özal’ın Atina’yı ziyaret etmesi de, bunu değiştirmedi. Ta ki, bugüne kadar.

YEĞEN KARAMANLİS GELİYOR

Kostas Karamanlis bugün Türkiye'ye geliyor. 23-25 Ocak tarihleri arasında gerçekleşecek olan ziyarette Karamanlis, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilecek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. Karamanlis, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile de görüşecek. İstanbul'da da Türk-Yunan İş Forumuna katılarak Türk iş adamlarıyla buluşacak olan Karamanlis'in Fener Rum Patrikhanesi'ni de ziyaret etmesi bekleniyor.

Kaynak: Sabah

Günün Önemli Haberleri