48 saatlik ulaşım grevi Atina'yı kilitledi
Abone olYunan toplu taşıma sektörü çalışanlarının ikinci gününde de süren grevi, başkentte trafiği felç etti.
Yunanistan'ın başkenti Atina'da ikinci gününe giren ulaşım
sektörü grevi, kent trafiğinin bir kez daha kilitlenmesine yol
açtı.
Otobüs, tramvay, tren ve taksi hizmetlerinin durmasına yol açan grev dolayısıyla, binlerce kişi gidecekleri yere otomobilleri ve bisikletleri ile ya da yaya olarak ulaşmaya çalıştı.
Bu durum kentin ana arterlerinde trafiğin tıkanmasına neden oldu.
Pire Limanı ve Atina Havalimanı'ndan giriş yapan turistler, kent merkezine turistik gezilerde kullanılan minyatür trenlerle taşındı.
Grevler, hükümetin mali krizle mücadele gerekçesiyle aldığı
kesinti kararlarına tepki niteliğinde.
Taksi şoförleri ve toplu taşıma çalışanlarının Sintagma Meydanı ve Ulaştırma Bakanlığı önündeki gösterilerinde polisle eylemciler arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı.
Polis dün de buradaki göstericilere karşı gözyaşartıcı gaza başvurmuştu.
Mücadeleci İşçi Sendikaları Cephesi PAME, akşam saatlerinde Atina ve Selanik'te protesto gösterileri düzenleyeceğini duyurdu.
AB ve IMF ile yeni görüşme turu
Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF yetkililerinden oluşan 'troyka', borçlarını ödemekte güçlük çeken Yunanistan yönetiminin attığı adımları incelemek için Atina'da yeni bir görüşme turuna başlıyor.
Atılan adımların yeterli olduğu görüşüne varıldığında, geçen yıl hazırlanan kurtarma paketinden 8 milyar dolarlık bir dilim daha Atina'ya aktarılacak.
Yunanistan hükümeti dün, bütçe açığını kapatacak kaynak yaratmak için yeni bir emlak vergisini yürürlüğe koydu. Vergiyi ödemeyenlerin elektriği kesilecek.
Ülkede binlerce kişi gelir vergisinin artması ve emekli maaşlarının kesilmesi gibi önlemleri de içeren yeni paket aleyhinde eylemler düzenlemişti. Ancak Papandreu yönetimi önlemlere parlamentodan onay aldı.
Hükümet ayrıca 730.000 kişilik memur kadrosunu beşte bir azaltmayı, bu şekilde maaş ödemelerini yüzde 20 düşürmeyi de öngörüyor.
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu dün, çok katı kesinti ve tasarruf önlemleri uygulayan ülkesinin 2010'da bütçe açığını yüzde 5'ten fazla düşürdüğünü açıklamıştı.
Tüm bu adımlara rağmen darboğazdaki Yunan ekonomisinin istikrarı konusundaki kaygılar giderilmiş değil.