48 komandoya itaatsizlik davası komandolardan şok suçlama
Abone olADLİYE koridorları korkunç iddiaların ortaya atıldığı bir dava ile sarsıldı. 2017 yılında Çukurca'da operasyona katılan Bolu Komando Tugayı'nda görevli 48 askere emre itaatsizlikten dava açıldı. Askerler ise komutanlarına şok suçlamalar yöneletti.
HAKKARİ'nin Çukurca ilçesinde 2017’de yapılan operasyonlara
katılan Bolu Komando Tugayı askerleri mahkemede yargılanıyor. 48
komando için emre itaatsizlikten dava açıldı. Dava açılan 48
komando ise komutanlarını suçlayarak, "komutanların ihmali sonucu
dört arkadaşımızı kaybettik" iddiasında bulundu.
OPERASYONDA 4 ŞEHİT 6 YARALI... Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Bolu 2’nci Komando Tugayı’na bağlı birlikler, 15 ekim 2017’de Çukurca’da ‘Şehit Tümgeneral Aydoğan Aydın Operasyonu’a katıldı. Görevde dört şahit, altı da yaralı veren komandolar sekiz gün sonra ana üs bölgesine döndü.
ASKERLER OPERASYONA ÇIKMAK İSTEMEDİ, İSTİFA ETTİ... Yeniden ‘operasyon olabilir’ şeklinde emir gelince askerler hem fiziken hem ruhen yorgun olduklarını, ayrıca arkadaşlarını kaybetmeleri nedeniyle de morallerinin bozuk olduğunu söyledi. Göreve çıkmaları yönünde komutanları tarafından baskı yapılan ve hakarete uğradıklarını iddia eden bölükteki görevli askerlerin tamamı istifa ettiklerini söyledi.
48 UZMAN'DAN 30'U İSTİFADA DİRETTİ... Bunun üzerine tugay komutanı birliğe gelerek, ‘istifa kararını geri almaları halinde haklarında hiçbir soruşturma başlatılmayacağı’ sözünü verdi. 48 uzman çavuştan 18’ istifaden vazgeçti. 30 uzman çavuş ise istifa kararında direndi.
EMRE İTEATSİZLİKTEN DAVA AÇILDI... Ancak
konu kapanmadı ve soruşturmaya dönüştü. Dosyaya giren bir uzman
çavuşun savunması kafaları karıştırdı. 12 Ekim 2017’de iç güvenlik
harekâtı bölgesine giderken yaşadıkları kaza sonucunda bir
arkadaşlarını şehit verdiklerini ifade eden uzman çavuş, şu
iddialarda bulundu: 15 Ekim günü operasyona dinlenmeden, istirahat
etmeden ve ayrıntılı bir plan yapmadan çıkan birliğimiz operasyonda
şehit ve yaralı vermiştir. Ayrıntılı planlama yapılmamıştır.
Operasyon emniyet tedbirlerinin hiçbiri uygulanmamıştır. Operasyon
esnasında dört arkadaşımız şehit altı arkadaşımızı yaralı vermemiz
bizi psikolojik anlamda etkilemiştir.”
HELİKOPTER BOŞ DÖNDÜ... Operasyonu icra edilirken 1800 rakımlı tepede sekiz gün boyunca konuşlandıklarını anlatan uzman, savunmasında yürüyemeyecek derecede olan personelin komutanın hakaretine uğradığı, yıpranan personelin gelen helikoptere bindirilmediği belirtildi.
O TARİHTE İZİNLİYDİK... Uzman çavuş, savunmasında, katılmadıkları operasyon emrinin kendilerine sonradan yazılı olarak verilmemesine, komutanlarının kendilerine verdikleri izin belgesinde 24-26 Ekim tarihlerinde izinli olduklarına da dikkat çekti.