44 milyon kişinin yaşayacak yeri yok
Abone olDünyanın gözü, Türkiye'nin Suriye sınırında sayıları 10 bini aşan mültecilerin dramına çevrilmişken, artan yoksulluk, savaş ve bölgesel krizler nedeniyle birçok yerde mülteci krizi hızla büyüyor.
Bugün Dünya Mülteciler Günü. Dünyanın gözü, Türkiye'nin
Suriye sınırında sayıları 10 bini aşan mültecilerin dramına
çevrilmişken, artan yoksulluk, savaş ve bölgesel krizler nedeniyle
birçok yerde mülteci krizi hızla büyüyor.
Birleşmiş Miletler (BM), tüm dünyada mültecilerin sayısının 2010 sonu itibarıyla 43,7 milyona ulaştığını açıkladı. BM verilerine göre geçen yıl mülteciler ordusuna yaklaşık 400 bin kişi daha katıldı.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından bugün yayımlanan rapora göre, 15.4 milyon kişi ülkelerini terk etmek, 27.5 milyon kişi de ülkeleri içinde yer değiştirmek zorunda kaldı.
RAKAMLAR ARAP BAHARI ÖNCESİNDEN
Raporda, ülkelerini terk eden 15 milyon 400 bin mültecinin yüzde
80'inin, ekonomik olanakların sınırlı olduğu gelişmekte olan
ülkelerde zor şartlarda yaşadığı, yüzde 25'inden fazlasının
Pakistan (1.9 milyon), İran (1.1 milyon) ve Suriye'de (1 milyon)
yaşadığı belirtildi. Bu rakamların Kuzey Afrika ülkelerindeki
karışıklardan kaçarak komşu ülkelere ve Avrupa'ya sığınan
mültecileri kapsamadığı vurgulandı.
Çoğu Tunus'tan kaçanların sığındığı ve mülteci krizinin son dönemdeki en önemli noktalarından biri olan İtalya'nın Lampedusa Adası'nı, Cuma günü Suriyelilerin sığındığı Hatay'daki kampa da giden ABD'li oyuncu Angelina Jolie'yle beraber ziyaret eden BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, sorunun yoksul ülkelerin sırtına yüklendiğini söyledi. Guterres, sanayileşmiş ülkelerdeki mülteci akını korkusunun abartıldığını ya da konunun yanlış biçimde göçmenlik sorunlarıyla ilişkilendirildiğini,
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), İkinci Dünya Savaşı'nda 2 milyon 100 bin Avrupalının yerlerinden olmasının ardından kurumun kurulduğu 1950'den beri, mültecilerin durumunda keskin değişimler olduğunu açıkladı. BMMYK, mültecilerin sayısında 2010 yılında bir önceki yıla göre 153 bin kişilik bir artış olduğunu, toplam sayısının 15 milyon 400 bine ulaştığını kaydetti.
BMMYK, ülkeleri içinde yer değiştirmek zorunda kalan insanların sayısının 2010 yılında 27 milyon 500 kişiye çıktığını, sığınma talep eden 850 bin kişi de dahil edildiğinde dünya genelinde 43 milyon 700 bin kişinin yerlerini terk etmeye zorlandığını bildirdi.
5 MİLYON MÜLTECİ FİLİSTİNLİ
Komiserlik, Filistinli mültecilerin 5 milyonla, ülkesini terk eden mülteci nüfusunun üçte birini oluşturduğu, komşu ülkelerdeki bazı Filistinli mültecilerin yaşamının tamamını mülteci kamplarında geçirdiğini belirtti.
Toplam mültecilerin beşte birini oluşturan Afganların, 1979 yılındaki Sovyetler Birliği operasyonundan bu yana ülkelerinden uzak olduğu ve Pakistan ileİran gibi ülkelerde .ok zor koşullarda yaşadıkları kaydedildi.
Mültecilerin terk ettiği başlıca diğer ülkeler ise 1 milyon 700 bin kişiyle Irak, 770 bin kişiyle Somali ve 477 bin kişiyle Kongo.
Mülteciler, gittikleri ülkelere entegrasyonda da büyük zorluklar yaşıyor. BMMYK sözcüsü Adrian Edward, "Ev sahibi ülkeler siyasi nedenlerle genelde mültecilere vatandaşlık vermek istemiyor" dedi.